Στην Αθήνα η Ρ. Μέτσολα: Το πρωί οι συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σακελλαροπούλου
20 February 2024
Γιώργος Βάλαρης: «…όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοποιηθεί!»
20 February 2024

Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο – Μίνι ράλι για τον Titan

Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, ενόσω η αγορά σπεύδει να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 13 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση από τα εταιρικά μεγέθη και τις επιχειρηματικές «ζυμώσεις», βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους -σε μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Παρά την εύλογη κόπωση, μάλιστα, το Χρηματιστήριο δεν δείχνει διάθεση… διόρθωσης, με τις ρευστοποιήσεις να απορροφούνται σχετικά εύκολα, χωρίς να απειλούν τα κεκτημένα της τελευταίας περιόδου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.421,31 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.422,41 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (1.420,06 έως 1.423,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει ελεγχόμενα κατά 1,3%, ενώ κοντά στο -1% καθορίζονται οι απώλειες για την Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, ο Titan ίπταται κοντά στο +3%, χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για τα μεγέθη του 2023 (εκτιμήσεις για κέρδη άνω των 265 εκατ. ευρώ).

Τσαμάζ: Ένα τελευταίο ράλι (;) πριν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ

Ράλι 10% μέσα στο 2024

Η ελληνική αγορά, από τις αρχές του έτους, μετρά συνολική άνοδο της τάξης του 10%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, το ράλι του τελευταίου τετραμήνου υπολογίζεται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Παρά την αγοραστική κόπωση και τα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα, η ουσιαστική διόρθωση ακόμη… αγνοείται, αν και σήμερα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ορισμένες κινήσεις ρευστοποίησης και αφομοίωσης.

Από την άλλη πλευρά, το επικείμενο placement στην Πειραιώς (αρχές Μαρτίου), τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα συνεχή σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals «κρατούν» τον Γενικό Δείκτη σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Ιδίως από την στιγμή που στο εξωτερικό οι αγορές αφενός βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφετέρου έχουν αποφύγει μια μεγάλη διόρθωση ή κάποιο ισχυρό αρνητικό σοκ.

Intralot – ΟΤΕ – Ελλάκτωρ – Titan

Στο μεταξύ, αύριο (21/2) ξεκινά η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024. Το εύρος της απόδοσης ορίστηκε στο 6% έως 6,4%.

Την Πέμπτη (22/2), ταυτόχρονα, ακολουθεί η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, με τους αναλυτές να περιμένουν ένα βελτιωμένο μέρισμα για φέτος. Κι αυτό, εύλογα, παρέχει στηρίγματα στη μετοχή, η οποία μέσα στον Φεβρουάριο κερδίζει 8%, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 14 ευρώ.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των Ελλάκτωρ – Motor Oil, καθώς οι δύο εταιρείες έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες περί συμφωνίας για την πώληση της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Πάντως, η αγορά επιμένει ότι οι δύο εταιρείες, οι οποίες μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσαν το deal για την Anemos, βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις.

Η Τitan, δε, νωρίς το πρωί παρείχε μια συνοπτική ενημέρωση εν όψει των αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 13 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση έκανε λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 2,54 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2023, τα EBITDA να υπερβαίνουν τα 535 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε τουλάχιστον 265 εκατ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 28 ευρώ της Motor Oil και τα ρεκόρ σε Κρι – Κρι & Ideal

Πτωτικά στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,30% και τις 490 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,36%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,04% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά τα υψηλά των τελευταίων τριών εβδομάδων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,38% και τα 83,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,19% και τα 79,3 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,46% και τα 2.033 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: