Ιούλιος και Αύγουστος στο Μουσείο Ακρόπολης
14 July 2025
Ιράν: 7 τραυματίες από έκρηξη σε πολυκατοικία
14 July 2025

«Καύσωνας» από… deals στις εισηγμένες – Οι 15 συμφωνίες του καλοκαιριού

«Καυτό» αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι στο Χρηματιστήριο, καθώς δεκάδες είναι οι εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες ολοκληρώνουν, προαναγγέλλουν ή «τρέχουν» αυτήν την περίοδο κάποιο επιχειρηματικό deal.

Οι βελτιωμένες αποτιμήσεις, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και η «δίψα» για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας φαίνεται ότι αποτελούν τον βασικό «μοχλό» για την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στα πέριξ της Λεωφόρου Αθηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την 1η Ιουνίου, δηλαδή από την επίσημη έναρξη του φετινού καλοκαιριού, έχουν «σφραγιστεί», ανακοινωθεί ή πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 15 deals, στα οποία συμμετέχουν πολλά από τα «βαριά» ονόματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ενδιαφέρουν έχει, επίσης, το γεγονός ότι στην… ουρά περιμένουν και ορισμένες ακόμη επιχειρηματικές συμφωνίες, για τις οποίες η αγορά «ποντάρει» ότι θα υπάρξουν εξελίξεις είτε εντός του Αυγούστου είτε -σε κάθε περίπτωση- μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα blue chips που…. σπριντάρουν τον Ιούλιο

Από την ενέργεια έως τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστική όλων των παραπάνω είναι η πρόσφατη σύμπραξη μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω της συγχώνευσης της NRG και της Ήρων. Το κοινό σχήμα θα οδηγήσει στην 3η μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ελλάδας, με ετήσιο επαναλαμβανόμενο EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη τελεί η δημόσια πρόταση για τον Όμιλο του Ευάγγελου Μυτιληναίου, με την απορρόφηση της ελληνικής Metlen Α.Ε. από τη νεοσυσταθείσα βρετανική Metlen PLC, η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου. Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου.

Ένα από τα κυοφορούμενα deal, τα οποία έχει κάνει μεγάλο… γκελ στην αγορά, είναι και το εξελισσόμενο φλερτ της Euronext με την ΕΧΑΕ, καθώς ο «πρωταθλητής» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιθυμεί να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του την ελληνική εταιρεία. Η αρχική πρόταση ανέρχεται στα 6,9 ευρώ/μετοχή, κάτι που αποτιμά την ΕΧΑΕ στα 416 εκατ. ευρώ -αν και δεν αποκλείεται τα νούμερα να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Αίσθηση, φυσικά, έχει κάνει και το πολλά υποσχόμενο deal στην Intralot, με την εισηγμένη να αποκτά το τμήμα International Interactive της Bally’s, σε μια επιχειρηματική συμφωνία συνολικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ, στην οποία «πρωταγωνιστικό» ρόλο διαδραματίζει ο Νοτιοκορεάτης Σου Κιμ.

Στον τομέα των ακινήτων, τώρα, στα μέσα Ιουνίου η Alpha Bank αποφάσισε να διεισδύσει περαιτέρω στο real estate, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea. Το αποτέλεσμα είναι πλέον η τράπεζα να κατέχει το 9,87% των μετοχών (από 4,90% προηγουμένως) της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 12,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα μεσαία που «καβαλούν» το κύμα του φετινού ράλι

Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ολοκληρώθηκε και η πώληση του 20% της «Αριάδνη» (φορέας που είναι αρμόδιος για την ηλεκτρική σύνδεση Αθήνας – Κρήτης) στην State Grid από τον ΑΔΜΗΕ, κάτι το οποίο βάζει στα ταμεία της εταιρείας το χρηματικό ποσό των 62 εκατ. ευρώ.

Αυτήν την εβδομάδα -και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου- εκπνέει η προθεσμία για την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης της CD Media στην InterTech έναντι 1,27 ευρώ/μετοχή, κάτι που αποτιμά την εισηγμένη στα 10,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος βασικός μέτοχος έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημόσια πρόταση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο της InterTech από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τις περιπτώσεις των Κτήμα Λαζαρίδης και Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ, των οποίων οι βασικοί μέτοχοι έχουν δρομολογήσει τις εξελίξεις για την απόκτηση του 100%. Με αφορμή (ή και αιτία) τον αυστηρότερο κανονισμό για το free float, οι οικογένειες Λαζαρίδη και Κεπενού «τρέχουν» τις δημόσιες προτάσεις, οι οποίες αποτιμούν τις δύο εισηγμένες σε 39,2 και 12,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Έντονη κινητικότητα, παράλληλα, παρατηρείται στον τομέα της Τεχνολογίας – Πληροφορικής. Η διοίκηση της Q&R, ενδεικτικά, ανακοίνωσε προ ημερών την απόκτηση του 76% της Alexander Moore έναντι 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά και του 51% της AlphaCons Intelligent Solutions έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Qualco, η οποία προσφάτως εισήχθη στο Χ.Α., εξαγόρασε το 50% της Cenobe, καταβάλλοντος το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικά, στις αρχές του μήνα, η Real Consulting προχώρησε την απόκτηση του 95% της ρουμανικής Smart UX Development έναντι 2,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τις επενδυτικές κινήσεις της οικογένειας του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος κατέβαλε 3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 49% της Yalco Trading, την ίδια στιγμή που μέσω της εισηγμένης AVE έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Bazaar για την απόκτηση του 40% της τελευταίας.

Ο άνθρωπος που «έφτιαξε» τη μεγαλύτερη τράπεζα σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι… ουρές

Τα παραπάνω καλοκαιρινά deals, αναμφίβολα, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και τις μεγάλες συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, η ελληνική αγορά έχει καλλιεργήσει προσδοκίες και για νέες εξαγορές – συμπράξεις μέσα στους προσεχείς μήνες.

Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, η Eurobank έχει εκφράσει την πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας, ενώ τελευταία στα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για την Attica Group, ιδίως μετά το διαφαινόμενο «πάγωμα» του -μέχρι πρότινος σίγουρου- placement για τη βελτίωση της διασποράς.

Από εκεί και πέρα, μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τυπικά τα deals της Aktor Group με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Prodea, την ίδια στιγμή που ο νέος επιχειρηματικός προσανατολισμός της Ελλάκτωρ, σε συνδυασμό με το γεμάτο ταμείο, δημιουργεί «χώρο» για νέες επενδυτικές κινήσεις.

Σε όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε τις δρομολογούμενες κινήσεις από σειρά εισηγμένων για τη βελτίωση του free float μέσω είτε placement, είτε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Μπουλούτας: Από τη χρυσή εποχή του Βγενόπουλου στο… restart της Ελλάκτωρ

Τα deals από τις αρχές του καλοκαιριού

Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σύμπραξη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου
Metlen Α.Ε.: Δημόσια Πρόταση από τη Metlen PLC
ΕΧΑΕ: Ενδιαφέρον της Euronext για Δημόσια Πρόταση (416 εκατ. ευρώ)
Intralot: Εξαγορά της Bally’s International Interactive (2.666 εκατ. ευρώ)
Alpha Bank: Αύξηση του ποσοστού στην Prodea από 4,9% σε 9,8% (12,5 εκατ. ευρώ).
ΑΔΜΗΕ: Πώληση του 20% της «Αριάδνη» στην State Grade (62 εκατ. ευρώ)
Intertech: Δημόσια Πρόταση από τη CD Media (10,6 εκατ. ευρώ)
Κτήμα Λαζαρίδης: Δημόσια Πρόταση από την οικογένεια Λαζαρίδη (39,2 εκατ. ευρώ)
Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ: Δημόσια Πρόταση από την οικογένεια Κεπενού (12,9 εκατ. ευρώ)
Q&R: Απόκτηση της Alexander Moore (1,4 εκατ. ευρώ)
Q&R: Απόκτηση της AlphaCons (1,6 εκατ. ευρώ)
Qualco: Απόκτηση του 50% της Cenobe (1,2 εκατ. ευρώ)
Real Consulting: Απόκτηση του 95% της Smart UX (2,7 εκατ. ευρώ)
Yalco: Πώληση του 49% της Υalco Trading στον Ν. Βαρδινογιάννη (3 εκατ. ευρώ)
AVE: Μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση του 40% της Bazaar

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: