Διεκδίκηση εκτάσεων από τη Μονή Δουσίκου
24 July 2020
Η παράκαμψη Ελασσόνας προκρίνεται προς δημοπράτηση
24 July 2020

ΚΕΔΕ: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων κι όχι των περιφερειών

????????????????????????????????????

Την κάθετη διαφωνία τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο με τις θέσεις που προωθούνται από μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ της Τετάρτης, ώστε να αναλάβουν οι περιφέρειες την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρά την αντίθετη θέση που είχε ως δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζήτησε οι περιφέρειες να έχουν ισχυρό ρόλο στους Ειδικούς Διαβαθμικούς Συνδέσμους διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

«Οι Περιφέρειες οφείλουν και πρέπει να έχουν ρόλο, Δεν μπορεί να χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανακύκλωσης και να μην έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις θέσεις τους με καθοριστικό τρόπο, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο γνωμοδοτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Αίτημα που άκουσε με ενδιαφέρον, όπως είπε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους δήμους, τους κατεξοχήν αρμόδιους για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο ΔΣ της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι είναι σαφέστατο ότι οι περιφέρειες μεσολαβούν και δεν χρηματοδοτούν οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς διαχειρίζονται τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, αφενός και αφετέρου η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί διαχρονική αρμοδιότητα των δήμων.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ διαφώνησε και με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν Ειδικοί Διαβαθμικοί Σύνδεσμοι σε όλη τη χώρα, καθώς έτσι θα ανατραπούν τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί.

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο θα είναι πολύ κρίσιμος και στρατηγικής σημασίας και δεν περιορίζεται απλά στην αποκομιδή. Αντίθετα έχει και ρόλο και λόγο τόσο στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε όλη τη χώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται τους τελευταίους μήνες μια σημαντική προσπάθεια από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, που αποδίδει αποτελέσματα» σημειώνει με νόημα η ΚΕΔΕ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: