Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που διέσχισε τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος ήταν σε θέση να καταγράψει εικόνες και να συλλέξει κάποιες πληροφορίες σημάτων από αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταδίδει το CNN.
Το αερόστατο ήταν σε θέση να μεταδίδει πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα αν η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να σβήσει τα δεδομένα του αερόστατου. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες που μπόρεσε να συλλέξει το αερόστατο και τις οποίες οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακόμη.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες που μπόρεσε να συλλέξει το αερόστατο δεν είναι πιο εξελιγμένες από αυτές που μπορούν να συλλέξουν οι κινεζικοί δορυφόροι, καθώς βρίσκονται σε τροχιά πάνω από παρόμοιες τοποθεσίες.
Οι ΗΠΑ γνώριζαν επίσης ποια θα ήταν η πορεία του αερόστατου και ήταν σε θέση να προστατεύσουν ευαίσθητες τοποθεσίες και να λογοκρίνουν ορισμένα σήματα πριν το αερόστατο μπορέσει να τα συλλέξει, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Όπως σημειώνει το CNN, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέπτυξε πέρυσι μια μέθοδο εντοπισμού αυτού που λέει ότι είναι ένας στόλος από αυτά τα κινεζικά μπαλόνια που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό. Το FBI εξακολουθεί να εξετάζει το αερόστατο, αλλά μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για το λογισμικό του αερόστατου και τον τρόπο τροφοδοσίας και σχεδιασμού του.
Το αερόστατο πέρασε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στα τέλη Ιανουαρίου, πριν περάσει από τον Καναδά και κατέβει στη Μοντάνα, όπου αιωρήθηκε για λίγες ημέρες, οδηγώντας τις ΗΠΑ να πιστέψουν ότι προσπαθούσε να παρακολουθήσει ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες, όπως η αεροπορική βάση Μάλμστρομ στη Μοντάνα. Τελικά καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ στα ανοικτά της ανατολικής ακτής στις 4 Φεβρουαρίου και το περιστατικό κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής της διπλωματικής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα.
naftemporiki.gr