Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα, στην κυβέρνηση θεώρησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί η έναρξη των σχολικών μονάδων για αργότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους ειδικούς όσο αφορά το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Όσο περνούν οι μέρες, τόσο έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για χρήση μάσκας από τους μαθητές και το μόνο που απομένει είναι να αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, από ποια ηλικία και μετά θα είναι υποχρεωτική η χρήση της.
Στο «τραπέζι» είναι και τα εκ περιτροπής μαθήματα με στόχο να μην υπερβαίνουν τους 15 μαθητές ανά τάξη.
«Έχουμε μια χρονιά μπροστά μας που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, στις 7 του μήνα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως «θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας με τα οποία να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά…».
Και συνέχισε: «…ότι αν τηρούμε τις αποστάσεις όσο μπορούμε, γιατί για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο ακόμα να το καταλάβουνε, να πλένουμε τα χέρια μας και εκεί που θα πρέπει, εκτός σχολείου όπου είμαστε ή και εντός όπου χρειάζεται να φοράμε τη μάσκα».
Ο κ. Πέτσας (Open) τόνισε ότι έχει «κλειδώσει» η 7η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και πως η κυβέρνηση εργάζεται για την αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, «προκειμένου να μπούμε στο Φθινόπωρο με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες».
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε μιλώντας στο MEGA πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία τους θα ληφθούν στο τέλος του μήνα με βάση της κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια μεικτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο, ενώ στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία.
Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας από την πλευρά της (ΕΡΤ) αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός γιατί υπάρχει και μια δυναμική αύξησης. «Δεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Όμως θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται και αν είναι δυνατόν να αρχίσει να μειώνεται, ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο» σημείωσε.
Τα σχολεία, είπε, πρέπει να ανοίξουν, αν είναι δυνατόν με πλήρη συμμετοχή των μαθητών αλλά βέβαια πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες πλησιάζοντας προς το τέλος του μηνός.
Αν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, πρόσθεσε, σίγουρα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να φορούν μάσκα και θα απαιτηθεί εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για κάθε ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία στα σχολεία ώστε να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διδασκαλία.
Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί όμως και στις τάξεις των εκπαιδευτικών ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβρη ζητώντας μία σειρά από μέτρα ώστε να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίνη που μίλησε στο MEGA, αναφέρθηκε στη σημασία τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όρους ασφάλειας.
Υποστήριξε πως είναι απαραίτητο όλο το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και υλικό καθαριότητας. Οι χώροι – όπως είπε – πρέπει να αερίζονται επαρκώς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερα διαλείμματα, ενώ πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμες μάσκες για μαθητές και καθηγητές.
Ακόμα, σημείωσε πως μέσα στις τάξεις πρέπει να υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αριθμός μαθητών, καθώς οι αποστάσεις δεν τηρούνται απαραίτητα ιδίως στα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ τόνισε πως το σχολείο πρέπει να λειτουργεί στο χώρο του και η τηλεκπαίδευση είναι μόνο υποστηρικτική.
Όπως πάντως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι λοιμωξιολόγοι για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς θα διαφανεί εάν η χώρα καταφέρνει να ελέγχει την πανδημία ή η κατάσταση θα ξεφύγει, οπότε και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με πιο αυστηρά μέτρα, εξέλιξη που ενδεχομένως επηρεάσει και τα σχολεία.
Ένα από τα σενάρια – το πιο αισιόδοξο – είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά, με όλους τους μαθητές στη θέση τους.
Για να γίνει βέβαια αυτά, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων ώστε να μην υπάρξει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.
Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Αν και πέρυσι δεν υπήρχε υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές, είναι πιθανό να γίνει το Σεπτέμβρη πραγματικότητα ειδικά για τους μαθητές μεγαλύτερων ηλικιών.
Το επόμενο διάστημα μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας ή αν θα είναι υποχρεωτική και από ποιες ηλικίες.
Πηγή : in.gr