11 κοινά χαρακτηριστικά των πολύ έξυπνων ανθρώπων
22 January 2020
Γαστρίτιδα και διατροφή
23 January 2020

Κοιλιακό λίπος. Κάτι παραπάνω από ένα αντιαισθητικό «σωσίβιο»

Κοιλιακό λίπος

Τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα λιποκύτταρα είναι κάτι περισσότερο από αποθήκες λίπους για τον οργανισμό. Δρουν και σαν ενδοκρινικά κύτταρα , παράγοντας ορμόνες που δρουν και τοπικά και σε απομακρυσμένους στόχους στον οργανισμό.

Ειδικότερα το κοιλιακό λίπος , το λίπος γύρω από την κοιλιά , σχετίζεται με πολλές ορμονικές διαταραχές και συχνά ενοχοποιείται για την δημιουργία τους. Πιο ειδικά , σε άτομα με παχυσαρκία και αυξημένο κοιλιακό λίπος είναι δυνατόν να παρατηρηθούν :

Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία , καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη και στα 2 φύλα.

Υψηλά επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης και ανδροστενδιόνης, χαμηλές συγκεντρώσεις των φυλετικών ορμονών στις γυναίκες. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών , ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων , διαταραχών της περιόδου και υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Kiliako-lipos

Αυξημένα επίπεδα παραγωγής κορτιζόλης στο κοιλιακό λίπος , κάτι που συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην πιθανή εμφάνιση διαβήτη και στα 2 φύλα.

Χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης που σχετίζεται με χαμηλό ανάστημα και στα 2 φύλα.

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες , συνδεόμενα με υπογονιμότητα.

Χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης στις γυναίκες συνδεόμενα με υπογονιμότητα.

Επομένως το κοιλιακό λίπος είναι πολλά παραπάνω από ένα αντιαισθητικό «σωσίβιο» που έχουμε συχνά γύρω από την κοιλιά μας. Είναι υπεύθυνο για ενδοκρινικές διαταραχές που συνδέονται κυρίως με τον διαβήτη και την υπογονιμότητα και στα 2 φύλα.

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα που να εξειδικεύει το χάσιμο του λίπους γύρω από την κοιλιά. Στα πλαίσια της γενικότερης δίαιτας και της ισορροπημένης διατροφής , μπορούμε να χάνουμε λίπος από παντού συνεπώς και κάποιο ποσοστό από το κοιλιακό λίπος.

Παρόλα αυτά είναι καλό να έχουμε έναν γενικότερο κανόνα στο μυαλό μας : το λίπος είναι καλύτερα να μην το αποθηκεύουμε καθόλου , παρά να το αποθηκεύουμε και μετά να προσπαθούμε να το χάσουμε.

Πηγή : diaitologia.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: