Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει την συνταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η οποία προέβλεπε διανομή μεγάλων ποσών σε ευρύτερες ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,73% του ΑΕΠ φέτος, γεγονός το οποίο δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος φέτος.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξης 200 εκατ. ευρώ έναντι δημοσιονομικών δαπανών και ενδεχόμενων στατιστικών αναθεωρήσεων, ενώ με τη συνδρομή και του αποθεματικού θα καλυφθούν υποχρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προς τη ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Οι τελευταίες θα μπουν στον λογαριασμό των παροχών καθώς εάν δεν καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό ο λογαριασμός θα πήγαινε στους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έξτρα παροχές 200 εκατ. ευρώ για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, 68 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, 138 εκατ. ευρώ για εφάπαξ μείωση των προκαταβολών φόρου για τις επιχειρήσεις, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη και «όποιο επιπλέον περιθώριο υπάρξει στον προϋπολογισμό θα δοθεί στην κοινωνία».
Ποιες ομάδες θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα
Στόχος του πρωθυπουργού παραμένει η οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση περισσότερο σε ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ και σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τον κοινωνικό μέρισμα θα κλειδώσουν από το οικονομικό επιτελείο το αμέσως προσεχές διάστημα και θα ανακοινωθούν επίσημα από τον πρωθυπουργό.