Γιατί η «κατάρα» του Κάρτερ απειλεί τον Μπάιντεν
17 January 2024
Βέλγιο: Κατασχέσεις ρεκόρ στο λιμάνι της ευρωπαϊκής «πρωτεύουσας της κοκαΐνης»
17 January 2024

Κοινό κάλεσμα ΕΛΜΕ και Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. την Πέμπτη 18/1 στο συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το ν/σ για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση (+Βίντεο)

Κοινό κάλεσμα για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα όλων των Καρδιτσιωτών στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου που οργανώνουν ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση απηύθυναν οι Διοικήσεις της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Νικ. Πλαστήρας» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. 

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κ. Αλ. Φυτσιλής στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «επιχείρηση εκκένωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου και του δημόσιου σχολείου από κάθε λαϊκό δικαίωμα» και ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «ξεριζώσει» κατακτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Αυτή η επιχείρηση κτυπά τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το δημόσιο επιχειρείται να αντικατασταθεί με πολύ ιδιωτικό και πολύ εμπορευματικό, το δωρεάν με πληρωμές και δίδακτρα και η Παιδεία με δεξιότητες και κατάρτιση» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές έρχονται σε συνέχεια άλλων όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση και η μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών πριν την ολοκλήρωσή της που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί σύμφωνα με τον κ. Φυτσιλή και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση με το οποίο επιχειρείται όπως είπε χαρακτηριστικά «να στρέψει τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών στην κατάρτιση, τις δεξιότητες και την εργασιακή ζούγκλα από μικρή ηλικία»

Η Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.) «Νικ. Πλαστήρας» κ. Σόνια Κοζιού στην τοποθέτησή της τόνισε ότι αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα είχαν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν θα φτάναμε το 2024 να έχουμε πτυχία χωρίς διαφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα όπως συνέβη με τα ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ, δεν θα είχαμε μείωση του προσωπικού των Πανεπιστημίων κατά 2300 άτομα, δεν θα είχαμε μειωμένο προυπολογισμό για τα δημόσια Πανεπιστήμια κατά 70% και εξέφρασε την άποψη ότι με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων όπου ήδη μπήκαν δίδακτρα.

«Έχουμε δικαίωμα ως εκπαιδευτικοί απέναντι στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου.» τόνισε η κ. Κοζιού επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν – Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, τη μη κατάργηση του άρθρου 16, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σημερινών αναγκών, πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το μέλος του ΣΕΠΕ κ. Αν. Γκαραγκάνης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων σε συνεργασία με τους μαθητές και τους φοιτητές διοργανώνουν συλλαλητήριο αύριο στις 12 στην Κεντρική Πλατεία ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές που δεν αφορούν, όπως είπε, μόνο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά θα επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες και θα διαμορφώσουν πέρα από την αλλαγή των εργασιακών  σχέσεων μια Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. «Δίπλα στον εργασιακό μεσαίωνα που ευαγγελίζονται για το λαό και την νεολαία έρχεται και ο μορφωτικός μεσαίωνας, δηλαδή τα καλά σχολεία για τους ευγενείς και για τον υπόλοιπο λαό ο Καιάδας της κατάρτισης, της αποσπασματικής γνωσης, της κατάργησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων»  τόνισε και κάλεσε να συμμετάσχει όλη η κοινωνία στην αυριανή κινητοποίηση.

Ακολούθησε συνάντηση των μελών της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου «Ν. Πλαστήρας» με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων για την οργάνωση της αυριανής κινητοποίησης στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει για αύριο 3ωρη στάση εργασίας, από τις 11πμ έως τις 2μμ.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80-%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B7-18-1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: