Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων
6 April 2020
Επτά τρόποι να γίνουμε πιο δημιουργικοί ενώ μένουμε σπίτι
6 April 2020

Κοροναϊός : Μέχρι το Πάσχα θα κριθεί η πορεία της πανδημίας – Πιο αυστηρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση

Κοροναϊός : Κυβέρνηση και επιστήμονες εξηγούν ξανά και ξανά πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος που έρχεται.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν την περίοδο του Πάσχα για την εξέλιξη της διασποράς του κοροναϊού η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί και οι επιστήμονες τονίζοντας ξανά και ξανά πως εάν χαλαρώσουν τα μέτρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες μέρες ότι «χτίζουμε» ως κοινωνία τόσο καιρό.

Για το λόγο αυτό πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να υπακούσουμε είναι να παραμείνουμε σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου και να τηρήσουμε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο πήραν παράταση.

Επιστήμονες

Άλλωστε το πόσο καθοριστική είναι η περίοδος του Πάσχα έχουν φροντίσει να το εξηγήσουν με κάθε τρόπο πρώτος και καλύτερος ο επιστημονικός κλάδος.

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε μέχρι το Πάσχα

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook: «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. […] Τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε.

«Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Σύψα: Σύντομα θα βλέπουμε τα νούμερα των κρουσμάτων να πέφτουν

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, σχολίασε πως σύντομα πλέον η Ελλάδα θα βλέπει τα νούμερα των κρουσμάτων του κοροναϊού να πέφτουν.

«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σύψα τόνισε πως τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ, αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά, μια μείωση στους θανάτους.

«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί, υπογράμμισε η ειδικός», σημείωσε.

Κυβέρνηση

Την άποψη πως η περίοδος του Πάσχα είναι και η κρισιμότερη ασπάζεται και η κυβέρνηση η οποία από την πλευρά της τις τελευταίες μέρες επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπλοκαριστούν οι δρόμοι τις ημέρες του Πάσχα, να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους και φυσικά να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πώς αντιλαμβάνονται την κόπωση του κόσμου από τον εγκλεισμό, ωστόσο οι προσεχείς εβδομάδες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην χώρα μας ενώ κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο ότι τα μέτρα δεν αφορούν την πλειοψηφία, αλλά τους απείθαρχους που δεν τηρούν τις οδηγίες.

Ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού μόνο με έντυπο από το Taxis που θα δηλώνει ότι το μέρος στο οποίο μεταβαίνουν είναι η μόνιμη κατοικία τους, ενώ δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες, θα γίνονται σε κάποιες εκκλησίες σε κάθε περιφέρεια και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά για να μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι του.

Μπλόκα στους δρόμους

Επιπλέον, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κυκλοφορίας.

Μάλιστα από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας,  μέχρι και την Κυριακή (5/4/2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 20.412 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Αστακοί Εθνικές Οδοί και επαρχιακό δίκτυο

Μεγάλα μπλόκα έχει στήσει η Αστυνομία στις Εθνικές Οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας από τις οποίες κανείς δεν περνάει χωρίς έλεγχο.

Σε όλο το μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου είναι έντονη η παρουσία από περιπολικά αυτοκίνητα όσο και από μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους είτε με σταθερά μπλόκα είτε εν κινήσει όπου καλούν τους προπορευόμενους οδηγούς να σταματήσουν τα οχήματά τους για να τους ελέγξουν.

Τα μέτρα για την πιο αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κοροναϊού περιέγραψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ Είπε, ότι αν χρειαστεί θα κλείσουν ακόμα και τα διόδια. Εξήγησε ωστόσο, ότι αυτά τα μέτρα δεν θα θίξουν τους πολλούς και συνεπείς αλλά εκείνους που νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κορόιδα.

Απαγόρευση αλλαγής μόνιμης κατοικίας

Σε ακόμα ένα μέτρο για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κοροναϊού, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με καταγγελίες, πολίτες επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, τροποποιώντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στην Εφορία και δηλώνοντας ως μόνιμη κατοικία το χωριό τους ή το μέρους που βρίσκεται το εξοχικό τους, προκειμένου να μεταβούν εκεί για το Πάσχα.

Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας.

Χρονικό όριο στις μετακινήσεις

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν κάποιους από τους αριθμούς μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Επίσης, στη «φαρέτρα» υπάρχει και η κατάργηση της χειρόγραφης βεβαίωσης, αφού θεωρείται αδύνατο οι ηλικιωμένοι να καταφέρουν να εξοικειωθούν με τα SMS.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Τέλος, αναφορικά με τις εκκλησίες εντός της εβδομάδα η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει για τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων και μετά κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται.

Σημαντική κρίνεται και η απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της, δηλαδή στις 26 Μαΐου.

Περιοριστικά μέτρα και στα νησιά

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη, προκειμένου να μπει «στοπ» στην διασπορά του κορωνοϊού ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από αίτημα των δημάρχων των δύο νησιών.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα στις 08.00 το πρωί και για 14 ημέρες, με ενδεχόμενη επέκταση τους.

Μεταξύ άλλων, στη Μύκονο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία καθημερινά από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 08.00 το πρωί.

Αναστέλλονται ακόμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμα και οι εξαιρέσεις που ισχύουν γενικά, σχετικά με την έξοδο για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για τελετές και για σωματική άσκηση, ενώ η βόλτα κατοικίδιου γίνεται μόνο για 15 λεπτά και γύρω από το σπίτι.

Αυστηρότεροι περιορισμοί θα ισχύσουν και στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά στο νησί της Σαντορίνης, αποφασίστηκε αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας για 30 ημέρες με εξαίρεση έκτακτα δημόσια έργα.

Για την επιβολή των μέτρων κινητοποιήθηκε ήδη η αστυνομία, ενώ δόθηκαν εντολές στην Περιφέρεια και στην Πυροσβεστική να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και άλλους τρόπους τους δήμους των δύο νησιών για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Πηγή : in.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: