Μήλα, σταφύλια και κουρκούμι για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
9 December 2020
Κοροναϊός : Από τον έντονο πονοκέφαλο, ένα βήμα πριν την διασωλήνωση – Το ανατριχιαστικό ημερολόγιο ασθενή που πάλεψε 18 ημέρες
9 December 2020

Κοροναϊός: Τα βήματα μέχρι τον εμβολιασμό – Οι τρεις τρόποι για να κλείσετε ραντεβού

Τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν αύλη συνταγογράφηση – Τι είναι το πιστοποιητικό που θα πάρεις αφού εμβολιαστείς.

Περίπου ένα μήνα μακριά βρισκόμαστε από την έλευση του εμβολίου της Pfizer στη χώρα μας και ήδη έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα σχετικά με το πώς πότε και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα.

Εκτός όμως από τις βασικές ερωτήσεις, πλέον γνωρίζουμε σχεδόν ολόκληρη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Από τα SMS που θα λάβουμε μέχρι το πιστοποιητικό που θα μας δώσουν αφού εμβολιαστούμε.

Την ίδια ώρα επιστήμονες προβλέπουν πότε θα χρειαστεί να κάνουμε τη δεύτερη δόση αλλά και πότε θα αποκτήσουμε ανοσία.

Ήδη μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού  έχει ουσιαστικά εκπονηθεί από τις Αρχές.

Ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, περιέγραψε πριν λίγες μέρες βήμα βήμα τη διαδικασία τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, προκειμένου να γίνουν όλα πιο εύκολα για τους πολίτες.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το

1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. 

Ήδη την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει 850.000 πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να δέχονται με SMS ή email ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά εξετάσεων.

Από εκεί και πέρα ο πολίτης θα πρέπει να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Εάν δεν αποδεχθεί επειδή δεν θέλει – καθώς ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, τότε απλά ενημερώνει.

Τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν αύλη συνταγογράφηση- Δύο τρόποι

Όσοι δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, στήνεται ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για το εμβόλιό τους.

Την ίδια ώρα αποθηκεύοντας  το ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Τέλος υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος προκειμένου να ενημερωθούν όσοι δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ανέφερε πως θα υπάρξει και τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και να κλείνουν το ραντεβού τους, καθοδηγούμενοι από τους υπαλλήλους.

Τι χρειάζεται για την ενεργοποίηση της αύλης συνταγογράφησης:

Για την ενεργοποίηση της Αυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

  • Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.
  • Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών.
  • Το κινητό σας τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Για τα SMS στο 13033

Θα πρέπει να στέλνουμε SMS στο 130333 προκειμένου να πάμε να εμβολιαστούμε;

Αυτό ακόμη δεν είναι γνωστό. Ωστόσο από την πλευρά η κυβέρνηση θεωρεί πως μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα έχουμε βγει από lockdown κι έτσι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών.

Πιστοποιητικό σε όσους κάνουν το εμβόλιο – Πώς θα χορηγείται, πού θα χρησιμοποιείται

Εκτός από τα βήματα που θα κάνεις πριν κάνεις το εμβόλιο, υπάρχει και μία μικρή διαδικασία για μετά, καθώς θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπως γνωστοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Θα λειτουργεί σαν διαβατήριο;

Για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε πως:

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί»

Πηγή : tanea.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: