Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα και έπειτα από μία ομολογουμένως επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, η Ελλάδα ξέμεινε από χειροκροτήματα. Οι προειδοποιήσεις για «πόλεμο με αόρατο εχθρό» φαίνεται πως ξεχάστηκαν τόσο από τους πολίτες όσο και από το κράτος και η νίκη του Μαρτίου και του Απριλίου αποδείχτηκε εύθραυστη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα βιώνει σταδιακή έξαρση του κοροναϊού με αποκορύφωμα τις – χωρίς προηγούμενο – τέσσερις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 100.
Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον ιό να «χτυπά» κυρίως τους νέους. Ειδικά η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown ακόμα και στη Θεσσαλονίκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο R0 ή RT, έχει ξεπεράσει το 1 από τις 20 Ιουλίου.
Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση των 152 κρουσμάτων του Σαββάτου, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Ηλία Μόσιαλου ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος κατά 8-10 φορές, δηλαδή να φτάνουν τα 1.500.
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου υπήρξαν πληροφορίες για ένα ακόμη θύμα, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 212.
Αν και είναι θετικό ότι παραμένει χαμηλός ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, εντούτοις ανησυχία προκαλεί ότι η νόσος Covid-19 κυκλοφορεί μέσα στα νοσοκομεία της χώρας, χτυπώντας τόσο υγειονομικούς όσο και ασθενείς. Όπως είχε καταγγείλει τις προηγούμενες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο μεγάλη διασπορά ανάμεσα σε υγειονομικούς δεν είχε σημειωθεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Το δεύτερο κύμα εντός Αυγούστου που φοβούνταν οι επιστήμονες είναι πλέον γεγονός. Μέσα σε 8 μόλις μέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σχεδόν έφτασαν τα 1.000.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα όχι μόνο της χαλαρότητας των πολιτών, αλλά και της ολιγωρίας των ελέγχων, της απουσίας από την αρχή της πανδημίας εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό, των συνωστισμών σε ΜΜΜ, της μη απαγόρευσης τελετών και εκδηλώσεων με πολύ κόσμο και του ανοίγματος των συνόρων.
«Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.
«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε πως: «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».
Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές για να διακόψουν τη διασπορά του κοροναϊού στον Πόρο. Στο νησί βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Ήδη, από την πρώτη μέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε ενισχυμένα μέτρα για το νησί, οι επισκέπτες αποχώρησαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές ακυρώσεις, οι οποίες ήταν για τον Δεκαπενταύγουστο.
Όπως μετέδωσε δε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, οι αρχές εξετάζουν η διασπορά του ιού να έγινε σε pool party που έκαναν νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους.
Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, ώστε να κάνουν τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, τα οποία ενδεχομένως να κόλλησαν τον ιό.
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκιδική, καθώς σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό 50 από τους 300 εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες όταν δύο εκ των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης ελιάς που επέστρεψαν από τις διακοπές τους, εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου.
Όταν διαπιστώθηκε πως οι δύο γυναίκες είναι πιθανό να νοσούν από κοροναϊό, το εργοστάσιο προέβη σε μαζικά τεστ όλων των εργαζομένων και διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Από τα τεστ που έγιναν προέκυψε ότι 50 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Αυτοί βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμοί, καθώς ουδείς έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Την είδηση επιβεβαιώνει μέσω του OPEN η νομική σύμβουλος της εταιρείας. Όπως λέει «είναι όλοι σε καραντίνα στα σπίτια τους. Έχουν εξεταστεί και οι συγγενείς, δηλαδή τα μέλη των οικογενειών παρ’ όλο που δεν εργάζονται στην εταιρεία μας».
Πηγή : in.gr