Σταθερά σε τριψήφιο αριθμό παραμένουν τα κρούσματα του κορoναϊού στη χώρα μας, με τα 151 νέα κρούσματα της Παρασκευής να πιστοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας υγειονομικής κρίσης ανάλογης με αυτήν του Μαρτίου και του Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως για ακόμη μια ημέρα παρατηρείται ευρύτατη διασπορά του ιού σε 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, για άλλη μια φορά η εξάπλωση του ιού παραμένει στο «κόκκινο» στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Σημειώνεται ότι από τα 46 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 29 από αυτά προέρχονται από τον Πόρο, όπου ήδη έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα.
Στη Βόρεια Ελλάδα, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο – στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 38 κρούσματα – με τις αρχές να μην αποκλείουν την εφαρμογή νέων μέτρων.
Τέλος, μεγάλη διασπορά καταγράφεται και σε υγειονομικές μονάδες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 151 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 12 είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, λίγο μετά την ενημέρωση, ανακοινώθηκε ο 211ος θάνατος στη χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 1.379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής (46), μία μέρα μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στον Πόρο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 38. Στον Έβρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, αρκετοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας, όπως Πέλλα, Κοζάνη, Ημαθία, Δράμα, καταγράφουν νέα κρούσματα.
Ειδικότερα, εντοπίζονται:
Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς εντείνεται η ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η απαγόρευση των λιτανειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Παράλληλα, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ όσοι επισκέπτες έρχονται από τη Μάλτα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα.
Στα 29 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στον Πόρο. Επιπλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων 132 τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του ιού.
Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε το 112 στον Πόρο, που έστειλε σε όσους βρίσκονται στο νησί το ακόλουθο μήνυμα:
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ισχύουν τα εξής μέτρα στο νησί:
● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Ο κοροναϊός εξακολουθεί να χτυπά υγειονομικούς και ασθενείς, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκξος.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, συνεχίζεται η μόλυνση των εργαζομένων εκεί, καθώς πολλά δείγματα προσωπικού είναι ελαφρώς θετικά και επαναλαμβάνονται πέραν των 9 επιβεβαιωμένων έως τώρα.
Στο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη , έξι ασθενείς βρέθηκαν θετικοί έως τώρα στην ουρολογική και παθολογική κλινική που συστεγαζονται και τέσσερις νοσηλεύτριες θετικές στον κοροναϊό από την ουρολογική κλινική.
«Τέτοια διασπορά δεν υπήρξε στα νοσοκομεία ούτε στη κορύφωση της πανδημίας», σχολιάζει ο κ. Γιαννακός, ο οποίος καταγγέλλει καθυστερήσεις και ολιγωρίες στον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο στο προσωπικό.
Πηγή : in.gr