Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊούανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 203 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 38 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 35 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και 50 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 5.623.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
– εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
– τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
– τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
– πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
– δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
– δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
– επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
– ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
– πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
– τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
– δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων.
1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 1.148 κρούσματακορωνοϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τεστ που γίνονται τώρα, είναι πολλαπλάσια αυτών που γίνονταν την άνοιξη.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «βαρύ επιδημιολογικό φορτίο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν εξελίσσεται ομαλά».
«Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα».
Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε μέσω του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά.
«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, και συνέχισε:
«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών».
Πηγή : cnn.gr