Έκτακτη επιχορήγηση 10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους λόγω κορωνοϊού – Η λίστα
13 March 2020
Τρία επιχειρησιακά κέντρα από την ΓΓΠΠ για τον συντονισμό δράσεων κατά του κορωνοϊού
13 March 2020

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι συλλήψεις όσων παραβιάζουν τα μέτρα

Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι Αρχές αναφορικά με την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε φροντιστήρια σε Κοζάνη και Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα:

-Στα Ιωάννινα συνελήφθη ιδιοκτήτης φροντιστηρίου που, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «διαπιστώθηκε ο κατηγορούμενος να λειτουργεί, ως ιδιοκτήτης, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας».

-Στα Γρεβενά συνελήφθησαν ένας 56χρονος και ένας 57χρονος ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, καθώς και ένας 43χρονος καθηγητής.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκαν στις εισαγγελίες Ιωαννίνων και Γρεβενών αντίστοιχα και, αφού πήραν προθεσμία να απολογηθούν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύλλογος Φροντιστών Ιωαννίνων: Δεν είναι μέλος μας

Με ανακοίνωσή το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Φροντιστών Ιωαννίνων καταγγέλλει απερίφραστα την ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά και τονίζει ότι το εν λόγω φροντιστήριο δεν είναι μέλος του Συλλόγου ούτε της Ομοσπονδίας! Τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές πέρα του ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αποτελούν προσβολή στην επιστημονική και επαγγελματική σοβαρότητα του κλάδου μας! Έχουμε τονίσει ότι οι Έλληνες φροντιστές θα σεβαστούν απόλυτα την απόφαση αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων δίχως καμία απολύτως εξαίρεση! Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κοινωνική ευθύνη που πρωτίστως επιβάλλεται να έχουμε για το δημόσιο καλό και έπειτα την επιστημονική μας υπευθυνότητα και επαγγελματική μας σοβαρότητα! Τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι κατά τόπους σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν όλες τις νόμιμες κυρώσεις, όπως αυτές ορίζονται στο καταστατικό της Ομοσπονδίας μας σε πιθανές παραπτωματικές και ανεύθυνες συμπεριφορές!

Επιπρόσθετα καλούμε και όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μαύρων ιδιαιτέρων είτε κατά μονάδες είτε κατά μικρές ομάδες να συμμορφωθούν με την απόφαση, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και της κοινωνικής τους ευθύνης καθώς η ανοχή και η υπομονή έχουν και τα όρια τους και υπάρχουν όλα εκείνα τα ένδικα μέσα που νόμιμα μπορούν να επιβληθούν.

Ποινές έως ισόβια

Υπενθυμίζεται ότι όσοι παραβιάζουν τα μέτρα κινδυνεύουν με έως και ισόβια φυλάκιση. Σε χθεσινή επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζητά «εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο», να επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, σύμφωνα με το οποίο:

Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: