Συχνή απολύμανση των επιφανειών και του εξοπλισμού εργασίας και τοποθέτηση απολυμαντικών σε εμφανείς χώρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.
Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από το νέο κορωνοϊό, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως τονίζει, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, ο κορονοϊός Covid-19 δεν μπορεί να ηττηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων.
Ο ΠΟΥ λέει πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γι’ αυτό όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα μεγάλα σταγονίδια που εκπέμπονται όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται. Μεταδίδεται επίσης με τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπουμε κατά την εκπνοή. Όλ’ αυτά, αργά ή γρήγορα καταλήγουν στις επιφάνειες, τις οποίες και μολύνουν. Από τις μεγαλύτερες εστίες του κορωναϊού στους εργασιακούς χώρους είναι τηλέφωνα, χερούλια, διακόπτες, μπουτόν των ασανσέρ κ.λπ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορωνοϊός μπορεί να αναχαιτιστεί με τα ίδια απλά μέτρα που συνιστώνται για την προστασία από γρίπη, κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα. «Οι εργοδότες πρέπει να αρχίσουν την εφαρμογή τους, ακόμα για αν ο κορωνοϊός Covid-19 δεν έχει ακόμα φθάσει στην κοινότητά τους», υπογραμμίζει ο οργανισμός.
Με τη βοήθειά τους, «μπορούν να μειώσουν τις εργατοώρες που χάνονται λόγω ιώσεων και να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εάν φτάσει στην επιχείρησή τους», προσθέτει. Τα μέτρα που προτείνει για τους χώρους εργασίας είναι τα εξής:
Επιφάνειες (π.χ. γραφεία, τραπέζια) και αντικείμενα (π.χ. τηλέφωνα, πληκτρολόγια, διακόπτες) πρέπει να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικό. Η μόλυνση του προσωπικού και των επισκεπτών από τις επιφάνειες αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους με τον οποίο μεταδίδεται ο κορωνοϊός Covid-19.
Βεβαιωθείτε ότι προσωπικό και επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε χώρο όπου υπάρχει διαθέσιμο υγρό σαπούνι και νερό για να πλένουν συχνά τα χέρια τους.
Τοποθετήστε σε εμφανή σημεία δοχεία με απολυμαντικά, ελεύθερα για χρήση από όλους. Να αναπληρώνετε καθημερινά τα υγρά.
Τοποθετήστε στους χώρους εργασίας ενημερωτικές αφίσες, που θα προωθούν το συχνό καθάρισμα των χεριών. Συνδυάστε αυτή την ενέργεια με προφορικές ενημερώσεις στη διάρκεια των συσκέψεων ή/και γραπτά μηνύματα στο intranet.
Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να εξολοθρεύσει τον κορωνοϊό, εφ’ όσον γίνεται σωστά (π.χ. πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα).
Φροντίστε να αερίζετε καθημερινά και καλά τους χώρους εργασίας και απαγορεύστε το κάπνισμα. Αναρτήστε αφίσες με μηνύματα που θα προωθούν την καλή αναπνευστική υγιεινή και συνδυάστε τα με προφορικές ενημερώσεις και γραπτά μηνύματα.
Τοποθετήστε σε εμφανή σημεία κουτιά με χαρτομάντιλα μιας χρήσης και κάδους με καπάκια για να απορρίπτονται με ασφάλεια τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.
Φροντίστε να έχετε στον χώρο εργασίας μερικές χειρουργικές μάσκες, ώστε αν τυχόν παρουσιάσει συμπτώματα από το αναπνευστικό κάποιος εργαζόμενος, να μπορέσει να φορέσει μία για να μην μολύνει άλλα άτομα.
Καλή αναπνευστική υγιεινή σημαίνει πως όλοι θα βήχουν και θα φταρνίζονται στο μανίκι τους ή καλύπτοντας το στόμα ΚΑΙ τη μύτη τους με χαρτομάντιλο μιας χρήσης. Ύστερα πρέπει να σαπουνίσουν καλά τα χέρια τους ή να τα καθαρίσουν με απολυμαντικό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επίσης σε όλους τους εργοδότες να ενημερώσουν το προσωπικό, τους πελάτες και τους συνεργάτες τους πως όποιος αναπτύξει έστω και χαμηλό πυρετό (από 37,3 βαθμούς Κελσίου και πάνω) ή ήπιο βήχα, πρέπει να μείνει σπίτι του. Αναλόγως με την κατάστασή τους μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ή να πάρουν όχι.
Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν, λαμβάνοντας απλά αντιπυρετικά και παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη κ.λπ.), υποχωρούν τα συμπτώματά τους.
Βεβαιωθείτε ότι και αυτό το μήνυμα θα αναρτηθεί στους χώρους εργασίας. Και διαβεβαιώστε τους εργαζομένους ότι η απουσία αυτή θα είναι δικαιολογημένη. Να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός και γενικώς οι ιοί του αναπνευστικού αναχαιτίζονται καλύτερα με την αποφυγή της διασποράς τους.
Να ενημερώνεστε πρώτα για τους περιορισμούς που ενδεχομένως ισχύουν για τα ταξίδια εντός ή/και εκτός χώρας. Αν πρέπει να ταξιδέψετε και είναι εφικτό, προτιμότερο είναι να μεταβείτε στον προορισμό σας οδικώς, με δικό σας αυτοκίνητο.
Πηγή : iatropedia.gr