Φτιάχνουμε εύκολη κρέμα για μετά το ξύρισμα.
5 April 2020
Κορωνοϊός: Τα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση
5 April 2020

Κορωνοϊός: Προφυλακτική αγωγή θα λαμβάνουν οι υγειονομικοί

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο προφύλαξης των υγειονομικών από τον κορωνοϊό- – Θα λαμβάνουν χλωροκίνη και κολχικίνη για τις επόμενες 12 εβδομάδες – Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Το Πρωτόκολλο προφύλαξης των υγειονομικών εργαζομένων από τονκορωνοϊό SARS-CoV-2 ενέκρινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση για τη νόσο COVID-19 ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό, «παρά πολύ σύντομα οι υγειονομικοί εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν προφυλακτική αγωγή για να μη νοσήσουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα.Μάλιστα, θα δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να το πάρουν τα ίδια τα νοσοκομεία όπου εργάζονται». 

Ασπίδα προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η Πολιτεία για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και την παροχή όλων των προστατευτικών μέσων στους επαγγελματίες υγείας, δυστυχώς 125 υγειονομικοί έχουν νοσήσει από COVID-19. Έξι εξ αυτών έχουν αναπτύξει πνευμονία και ένας έχει χάσει τη ζωή του. Ο αριθμός των εργαζομένων σε δομές υγείας που είναι σε καραντίνα ξεπερνά τους 500.

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό έχει καταρτίσει ειδικό Πρωτόκολλο προστασίας των εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όλους όσοι στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επεκτείνοντας την ασπίδα προστασίας που δημιουργούν οι ειδικές στολές, τα γάντια και οι μάσκες, οι Λοιμωξιολόγοι της επιτροπής σχεδίασαν ένα ειδικό Πρωτόκολλο Προφύλαξης ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να νοσήσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι (προεκθεσιακή προφύλαξη) αλλά και στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό (μετεκθεσιακή προφύλαξη) να μη νοσήσουν αλλά να παραμείνουν μη μεταδοτικοί φορείς του ιού. 

Το Πρωτόκολλο Προφύλαξης

Το πρωτόκολλο προστασίας γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται άμεσα με τη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19, προβλέπει τηνταξινόμηση των υγειονομικών σε δύο ομάδες: την 1η ομάδα που θα λάβει φωσφορική χλωροκίνη και τη 2η ομάδα που θα λάβει κολχικίνη.

Και τα δύο φάρμακα, που ναι μεν είναι καλά μελετημένα, με εδραιωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αλλά είναι εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις. Ηχλωροκίνη (και η υδροξυχλωροκίνη) κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ηκολχικίνη για την ουρική αρθρίτιδα, τον μεσογειακό πυρετό, τις περικαρδίτιδες και τη νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Και τα δύο φάρμακα, θα λαμβάνονται από τους υγειονομικούς εργαζομένους καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς όπως όλα τα φάρμακα συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Προκειμένου η προφυλακτική αυτή θεραπεία να γίνει κατά τον ορθότερο επιστημονικά τρόπο, προβλέπεται η λειτουργία Ειδικού Μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι όσοι λαμβάνουν είτε χλωροκίνη, είτε κολχικίνη. Η ένταξη στο μητρώο και η λήψη προφυλακτικής θεραπείας είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει δώσουν τη συναίνεσή τους και να δηλώσουν υπευθύνως πως γνωρίζουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «πειραματική θεραπεία» στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. 

Για κάθε υγειονομικό εργαζόμενο που θα θελήσει να λάβει την προφυλακτική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού, υποχρεωτικά θα έχει προηγηθεί κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος, ενώ σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι λήπτες των φαρμάκων θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν παρενέργειες και άλλες πληροφορίες που αφορούν στην υγεία τους.

Ποιοι και πότε θα πάρουν προφυλακτική θεραπεία

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ειδικό πρωτόκολλο της προφυλακτικής αγωγής απευθύνεται πρώτα στο προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύουν κρούσματα COVID-19 (με έμφαση σε όσους έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με πιθανά ή πραγματικά κρούσματα), των 6 Κέντρων Υγείας για τον κορωνοϊό και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς εκτιμάται ότι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν. Φυσικά προβλέπονται και εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως θέσης εργασίας, όπως οι υγειονομικοί που ανήκουν παράλληλα σε ευπαθή ομάδα, όπως οι έχοντες χρόνια ή απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού ώστε όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρωτόκολλο να λάβουν την ειδική φόρμα άμεσα, να τη συμπληρώσουν και να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο. Σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμηση, οι πρώτοι υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν προφυλακτική θεραπεία τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή : protothema.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: