• Ανακοίνωσε την έναρξη συζητήσεων με το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό, για να χρηματοδοτηθούν αναδασώσεις στα καμένα .
• Παρουσίασε την Εναλλακτική Πρόταση Διακυβέρνησης με πράσινο προσανατολισμό.
• Έκανε επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που προσπαθούν να κλέψουν τον πράσινο χώρο χωρίς να έχουν καμία σχέση με τις πράσινες πολιτικές.
Την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος, παρουσίασε ο συμπρόεδρος του κόμματος Κώστας Καλογράνης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Τον συντονισμό της Συνέντευξης Τύπου είχε ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης. Παράλληλα, ο Κώστας Καλογράνης, ανακοίνωσε την έναρξη των συνομιλιών με το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις αναδασώσεων και αποκατάστασης των καμένων περιοχών με ειδική συζήτηση για την Εύβοια. Ειδική αναφορά έκανε στην Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή και στο νέο μείγμα πολιτικής που προτείνει το Πράσινο Κίνημα, για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες που έρχονται. «Η διαγενεακή δικαιοσύνη, είναι μία σοβαρή συζήτηση που αφορά τους νέους και το μέλλον τους και δεν μπορεί να αναλώνεται μόνο σε κάποια Giga Bytes», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Καλογράνης ξεκαθάρισε ότι το μοναδικό κόμμα που εκφράζει αυθεντικά τον πράσινο χώρο είναι το Πράσινο Κίνημα. «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για Πράσινη Επανάσταση και το ΚΙΝΑΛ για Πράσινο Συμβόλαιο και ταυτόχρονα να είναι υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων, να μην καταπολεμούν τα μεταλλαγμένα, να δυσκολεύουν τις βιολογικές καλλιέργειες, να έχουν πολεμήσει στο παρελθόν την ανακύκλωση στη διαχείριση απορριμμάτων και πολλά άλλα. Και όσοι φυσικά έχουν συγκυβερνήσει μαζί τους. Ούτε φυσικά η Ν.Δ. με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη. Ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και προσπαθούν να κλέψουν τον πράσινο χώρο, επειδή απέτυχαν τα άλλα οικολογούντα κόμματα που συγκυβέρνησαν και είχαν θεσμικό ρόλο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε αυθεντικά τον πράσινο χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Πράσινο Κίνημα, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα στις επικείμενες γερμανικές εκλογές και ήδη τα στελέχη του αγωνίζονται στα κρατίδια της Γερμανίας με τους Γερμανούς Πράσινους για να κερδίσει η πράσινη Αναλένα Μπέρμπογκ. Με αυτή την πολιτική αλλαγή στη Γερμανία, θα αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Όσον αφορά την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος, παρουσιάστηκαν 21 άξονες, στους οποίους υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις με πράσινο προσανατολισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μεταξύ άλλων το Πράσινο Κίνημα στο πρόγραμμα του έχει τα εξής:
• Τον διαχωρισμό και την προστασία των κοινών αγαθών από τα δημόσια αγαθά και την αγορά.
• Ένα νέο μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών
• Την στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με συγκεκριμένες προτάσεις
• Την στροφή της οικονομίας στο «πράσινο επιχειρείν» που είναι βασική προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε.
• Την ουσιαστική στήριξη των βιολογικών προϊόντων
• Να επανέλθει στο σύνολό του το μέτρο της δοσοποίησης των χρεών στο δημόσιο σε 240 δόσεις για όλους.
• Ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
• Την ενεργειακή στροφής με απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη
• Την ανακύκλωση στην πηγή, την επανάκτηση και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας
• Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας
• Τη δημιουργία ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού
• Έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας
• Την αναζωογόνηση της υπαίθρου με οικολογικό προσανατολισμό
• Την αλλαγή του μοντέλου στην παιδεία, με ένα νέο μαθητοκεντρικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και να μπορέσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές που θα προκύψουν από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση
• Την εμβάθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.
• Τη δημιουργία του «Εθνικού Προγράμματος Φυσικής Αποκατάστασης» που αφορά όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα
• Τη δημιουργία του θεσμού της Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους Καρκινοπαθής που είναι στο τελικό στάδιο.
• Την στήριξη της χάρτας των δικαιωμάτων των ζώων.
• Την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τον πράσινο κανόνα της φέρουσας ικανότητας
• Τη νέα φιλοσοφία για τον τουρισμό, ώστε να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο
• Τις προτάσεις για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αλλαγή του μοντέλου στα κρατικά ΜΜΕ.
• Την κατάργηση του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και την ενσωμάτωση του στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης.
Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του Συμπροέδρου στη ΔΕΘ
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Συμπροέδρου:
21 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ 2021
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σας καλωσορίζουμε στην συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του Πράσινου Κινήματος.
Ποιοι είμαστε.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, κόμμα της πολιτικής οικολογίας των κινημάτων- πρωτοβουλιών των πολιτών και της πράσινης πολιτικής, με βασικό στόχο την οικολογική και ψηφιακή μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και την αειφόρο διακυβέρνηση. Εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ψηφιακής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, του πράσινου επιχειρείν αλλά και του μεγάλου κύματος των ανέργων και όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση, των μη προνομιούχων.
Το Πράσινο Κίνημα, δημιουργήθηκε από την συνένωση συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών και έχει ως σκοπό να εκφράσει πολιτικά τον πράσινο και οικολογικό χώρο στην Ελλάδα. Μετά την αποτυχημένη παρουσία των άλλων ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ κομμάτων στο Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, εμείς θεωρούμε ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα που εκφράζουμε αυθεντικά τον Πράσινο Χώρο στην Ελλάδα. Για εμάς όλα τα κόμματα που έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις στο παρελθόν, έχουν συμβάλει στην ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, που βιώνουμε σήμερα. Γιατί οι Πράσινες Πολιτικές δεν έχουν σχέση ούτε με τους «αριστερούς» ούτε με τους «άριστους». Πάμε λοιπόν «Πράσινα και Αυτοδύναμα». Και προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζουμε σήμερα 21 Άξονες και Προτάσεις για τις Πράσινες Πολιτικές.
Σήμερα η Συνέντευξη Τύπου μας λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη παγκόσμια κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει σαφέστατα και την Ελλάδα πολλαπλώς. Μόλις χτες η Παγκόσμια Τράπεζα, δημοσίευσε έκθεση με δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις από τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, την έλλειψη νερού και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η έκθεση αναφέρει ότι έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν Παγκοσμίως έως το 2050 για να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης. Σύμφωνα, με την έκθεση οι χώρες πρέπει άμεσα να αρχίσουν τώρα μειώνουν τα αέρια που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να αλλάξει όλη η φιλοσοφία αναφορικά με την δήθεν ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται. Αν κατευθυνθούμε σε αυτές τις πολιτικές η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050. Και εμείς σήμερα θα εξειδικεύσουμε προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Για εμάς οι Εκλογές στη Γερμανία είναι πολύ σημαντικές. Γιατί αν κερδίσει η δική μας Πράσινη Αναλένα την Καγκελαρία θα αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία, όπως και στις συντριπτικά περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει η απλή αναλογική. Και είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη, οι διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, μπορούν να συνυπάρχουν , να συνομιλούν, να κάνουν συγκλίσεις και να συγκυβερνούν και στην Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία να απαιτούνται σκληρά πλειοψηφικά συστήματα για να έχουμε δήθεν κυβερνησιμότητα. Στη Γερμανία, λοιπόν, τα δικά μας στελέχη του Πράσινου Κινήματος, ήδη βοηθούν στα κρατίδια που διαμένουν τους Γερμανούς Πράσινους στις εκλογές.
Όπως γνωρίζεται εμείς ανακοινώσαμε το Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμμένων. Μια Δομή που θα υπάγεται στο Πράσινο Ιδρυμα, δηλαδή τον επιστημονικό φορέα τεκμηρίωσης, Πράσινων Πολιτικών. Ήδη φορείς από την αυτοδιοίκηση και από την κοινωνία των καμμένων περιοχών εντάσσονται στο Παρατηρητηριο, το οποίο σύντομα θα ανακοινώσει την πλήρη συνθεση του. Εμείς, λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε και θα καταγγείλουμε κάθε προσπάθεια να φυτευτεί δέντρο που θα είναι υβρίδιο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης δρομολογούμε και δικές μας μελέτες για να δούμε ανάλογα την περιοχή πως θα γίνει σωστά η αποκατάσταση. Και σε αυτό το σημείο, θα κάνουμε σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη μία αποκάλυψη.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε οτι βρισκόμαστε σε συνενοηση με το Ιδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό ωστε μεσω αντιστοιχων προγραμματων που υλοποιει το Ιδρυμα για την προστασια του περιβαλλοντος παγκοσμιως, να χρηματοδοτηθουν δρασεις αναδασωσης στην Ελλαδα και ειδικότερα συζητάμε για την Ευβοια.
Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για τις δράσεις αυτές που όπως είναι λογικό τις θεωρούμε πολύ μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας για την πατρίδα μας.
Και φυσικά αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η συνεργασία του με εναν τόσο πολύ μεγάλο διεθνή και ευρωπαϊκό οργανισμό όπως είναι το Prince Albert II of Monaco Foundation σε πολιτικές πράσινης οικονομίας.
Οπως είπαμε το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να πούμε πολύ περισσότερα.
Ομως αναμφίβολα και αναμφισβήτητα σήμερα θα πρέπει να δώσουμε ως Ελλάδα πολλά συγχαρητήρια στον Πρίγκηπα Αλβέρτο και το Μονακό για αυτή τους την πρωτοβουλία που σίγουρα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καίρια τις συνέπειες απο την κλιματική κρίση.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ σε συνενόηση με το ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου θα εγγυηθεί την αξιόπιστη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων στην πατρίδα μας».
Σύντομα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο, να του παρουσιάσουμε το σύνολο των προτάσεων μας και των πρωτοβουλιών μας.
Οι Θέσεις και οι Προτάσεις μας.
Για το Πράσινο Κίνημα τα αιτήματα για την κλιματική αλλαγή τα κοινά αγαθά και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι στην κορυφή της ατζέντας και μας αφορούν όλους. Αφορούν την εισοδηματική και διαγενεακή δικαιοσύνη, αφορούν το δικαίωμα μας στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε νερό, τροφή, καθαρό αέρα και φυσικό περιβάλλον, αφορούν την παγκόσμια συμφωνία στην αναγνώριση κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών ανά την υφήλιο. Αφορούν την ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της ασύδοτης χρήσης ορυκτών καυσίμων, που οδηγούν στον περιβαλλοντικό Αρμαγεδδώνα, σε έναν καταστροφικό δρόμο χωρίς επιστροφή για όλους μας. Όλοι πλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι πόροι της γης δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους ανθρώπους, αν συνεχίσουν να ξοδεύονται αλόγιστα. Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Συνολικά, σύμφωνα με μια εκτίμηση (Sauter, 2013) από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας. Εκτιμάται ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει κόστος ίσο με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει πως το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους το 2009 που μας οδήγησε στα μνημόνια.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς δεν αναπολούμε την προ μνημονίων εποχή, διότι γνωρίζουμε ότι οι τότε πολιτικές επιλογές οδήγησαν στα μνημόνια και στη φτωχοποίηση του κόσμου εδώ και περίπου μία δεκαετία. Αν υπήρχε αστυνομία λέξεων, η λέξη «Ανάπτυξη» θα είχε μηνύσει όλο το προηγούμενο πολιτικό σύστημα. Γιατί όλη την χρησιμοποίησαν με μία στρεβλή έννοια, βαφτίζοντας, αναπτυξιακή κάθε απόφαση ακόμα και αν δεν ήταν. Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, για να είναι μία απόφαση ή μία πράξη, αναπτυξιακή θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τρέχουσας γενιάς, χωρίς να υποθηκεύει τις ανάγκες των επόμενων γενεών. Σκεφτείτε λοιπόν, ποιες πολιτικές αποφάσεις εξυπηρετούν αυτή τη βασική συνθήκη για να συνεννοηθούμε, τι μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακό και τι ΟΧΙ. Για εμάς, λοιπόν, η λέξη «Ανάπτυξη» δεν υπάρχει στην ορολογία μας. Γιατί έχει ταυτιστεί με την υπερσυγκέντρωση χρήματος και εξουσίας σε λίγους. Εμείς μιλάμε για την ευημερία των πολιτών. Και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ευημερία των πολιτών και για τις επόμενες γενιές, πρέπει να βάλουμε και την έννοια της βιωσιμότητας. Άρα εμείς μιλάμε για βιώσιμη ευημερία. Και σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί για εμάς, αυτό το νόημα έχει η συμμετοχή ενός πολιτικού φορέα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικης.
Στην πραγματική οικονομία, τα μέχρι τώρα οικονομικά μοντέλα που έχουν κατά καιρούς λειτουργήσει στη χώρα μας έχουν πλήρως χρεοκοπήσει. Απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα, που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για το μέλλον προτείνουμε ένα συνολικό πρόγραμμα για επένδυση στη βιωσιμότητα και τις πράσινες θέσεις εργασίας,
Για να μπορέσουμε να σώσουμε τις επόμενες γενιές, πρέπει να αλλάξουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά το μείγμα πολιτικής. Σε αυτό το μήκος κύματος το Πράσινο Κίνημα έχει μία σειρά από θεμελιώδης προτάσεις στο πρόγραμμα του.
1. Για εμάς υπάρχει διαχωρισμός και προστασία των κοινών αγαθών από τα δημόσια αγαθά και την αγορά. Στα κοινά αγαθά, όπως είναι το νερό, ο καθαρός αέρας, η τροφή, το φυσικό περιβάλλον, η προσβασιμότητα στη θάλασσα, έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες. Το Πράσινο Κίνημα εγκαίρως είχε επισημάνει ότι και η προσβασιμότητα στην υγεία πρέπει να αναχθεί σε κοινό αγαθό και η περιπέτεια της πανδημίας μας επιβεβαίωσε πλήρως. Τα κοινά αγαθά δεν μπορεί να έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει με έμφαση ότι επιτέλους στη χώρα μας πρέπει να υπάρχει Κλιματικός Νόμος και Κλιματικός Προυπολογισμός. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλουμε ήδη στον Εθνικό Διάλογο.
2. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε την κυκλική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη, την αειφορία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Υποστηρίζουμε μία σειρά από «οικολογικά ισοδύναμα» προς όφελος της κοινωνίας, όπως την σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη εισροή χρημάτων από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων σε led σε όλη την χώρα, κ.α. Υπολογίζεται ότι από την αλλαγή σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε όλα τα δημόσια κτίρια, η εξοικονόμηση θα αποφέρει από 1,8- 2,2, δις ευρώ ετησίως. Θέλουμε νέα πρότυπα ευημερίας, στηριγμένα κυρίως στην ποιότητα ζωής, ως δικαίωμα για όλους. Ως προς την ΚΑΛΟ οι κυβερνητικές δημόσιες πολιτικές (μη) στήριξης που ακολουθήθηκαν διαχρονικά και ακολουθούνται εντονότερα σήμερα, απαιτούν εφαρμογή εγκεκριμένων από την Ε.Ε. αποφάσεων (ουσιαστικής ένταξης σε πολιτικές ανάπτυξης, μόχλευσης πόρων, κ.α.), ανατροπή στρεβλών πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. προτεινουμε
Α. . Ένταξη της Κ.ΑΛ.Ο. στις επιδιώξεις του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Β. Ενεργοποίηση του «Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας».
Γ. . Ουσιαστική οργανωτική και χρηματοδοτική υποστήριξη φορέων Κ.Αλ.Ο. (μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, του ΕΣΠΑ 2021 -2027 Θ.Σ.4, κεφαλαίων Ανάκαμψης, κρατικών ενισχύσεων) και τη δημιουργία τοπικών συνεργειών, δεδομένου ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν επιχειρηματικά μοντέλα που χαρακτηρίζονται από δύο στοιχεία: (i) αντιμετωπίζουν τοπικά κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες, σέβονται την υπεροχή των ανθρώπινων αναγκών και των φυσικών οικοσυστημάτων και (ii) οργανώνονται και αξιοποιούν τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, διαφορετικά, σε σύγκριση με τους κύριους οικονομικούς παράγοντες.
Δ. . Άμεση λήψη μέτρων πολιτικής με τη μορφή νομικών πλαισίων και πόρων, για τη στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας και τοπικής και χωρικής πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπιστούν πιεστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως: Κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας, οικονομίας εγγύτητας, ένταξη ευάλωτων ή περιθωριοποιημένων ομάδων και ατόμων με αναπηρία, μεταναστών, ατόμων εκτός αγοράς εργασίας, πολιτισμός, πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη (προσιτή στέγαση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακές κοινότητες, βιώσιμη κινητικότητα, κυκλική οικονομία, διαχείριση νερού, αγρο-οικολογία, υγιής και βιώσιμη παραγωγή -διάθεση τροφίμων, ανακύκλωση, κ.α.), ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική προστασία και αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής αλλαγής (δημιουργία δασικών Κοιν.Σ.Επ., οργάνωση ομάδων άμεσης επέμβασης, συγκρότηση και εκπαίδευση εθελοντών κλ.π.)
Ε. . Άμεση εφαρμογή της δέσμευσης στις 7 βασικές αρχές και επιδιώξεις του Τολέδο.
3. Είμαστε υπέρ της στροφής της οικονομίας στο «πράσινο επιχειρείν» που είναι βασική προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. με στοχευμένα προγράμματα υψηλών προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε στην αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ στο «πράσινο επιχειρείν» και στην θεσμοθέτηση των «πράσινων» προμηθειών στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα, στις παραδοσιακές καλλιέργειες που εστιάζουν στις τοπικές ποικιλίες, που αναδεικνύουν φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία μεθόδους παραγωγής, που αξιοποιούν σχετικές καινοτομίες που συνδυάζονται με αειφόρες υπηρεσίες και επιτόπου αύξηση της προστιθέμενης αξίας με πράσινο σχεδιασμό, να έχουν ως κίνητρο μικρότερο ποσοστό φορολόγησης επί των κερδών
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και όχι στα ποσοτικά, που εξάλλου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Εμείς μιλάμε για μία «Σύγχρονη και επιτακτική αγροτική πολιτική», με 4 κύριους άξονες, τη Γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, και το δασικό πλούτο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ
Ενισχύουμε το παραγωγικό κόστος με το ήμισυ του κόστους στο ΦΠΑ των εμπλεκόμενων αγροτών. Δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, θα πληρώνουν το μισό ΦΠΑ. Και το πάμε και ακόμα παρακάτω. Εμπλεκόμενοι αγρότες σε επίπεδα κοινοτήτων. Δηλ. αν Ολόκληρη η γεωργική επιφάνεια μιας κοινότητας εντάσσεται σε καθολικό καθεστώς βιολογικής γεωργίας, την ονομάζουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΖΩ (δηλαδή Ειδικής Βιολογικής Ζώνης) και το ΦΠΑ το μειώνουμε στο 1/3 της τιμής του ΦΠΑ. Με αυτή την πρόταση έχουμε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Προστασία βιοποικιλότητας, εκμηδενισμός επιμόλυνσης των καλλιεργειών, βελτίωση του κόστους διακίνησης και πιστοποίησης. Επίσης οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ολιστικά την κυκλική οικονομία και έχουν πάνω από 90% επαναχρησιμοποίηση να έχουν γενναία έκπτωση στον φορολογικό συντελεστή. Δίνουμε αυτα τα επιπλέον Φορολογικά και οικονομικά κριτήρια ελάφρυνσης σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών αποκλειστικά βιολογικών παραγόμενων προϊόντων για βάθος τουλάχιστον 12ετίας. Ταυτόχρονα όμως επιβάλλουμε να υπάρχει Υποχρεωτικά γεωτεχνικός σύμβουλος βιολογικής παραγωγής με συνυπογραφή στις καλλιεργητικές φροντίδες και πρακτικές. Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση στο προσφερόμενο μέσο πρώτης ανάγκης, στο καθημερινό τρόφιμο για κάθε ελληνική οικογένεια και ταυτόχρονα η προστασία του εδάφους και των νερών και του περιβάλλοντος γενικότερα. Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί το «πακέτο του νοικοκυριού» όπου βασικά είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Παράλληλα με τον παραδοσιακό διαχωρισμό σε είδη πρώτης ανάγκης και πολυτελείας, είναι ανάγκη να διαβαθμιστεί με βάση την ανάγκη να προωθηθούν κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον, με υψηλή συνεισφορά εργασίας, ή με σχετικά μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων που είναι η βάση για τη βιολογική και την αειφόρο γεωργία. Παράλληλα είμαστε ξεκάθαρα κατά των υβριδίων, μεταλλαγμένων προϊόντων.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ υποστηρίζοντας το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα επίσης:
• απαιτεί η εμπορική πολιτική της ΕΕ να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της στρατηγικής «Farm to Fork» και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στους στόχους του τρεχόντων και του μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών πρέπει να προβλέπεται δεσμευτική ρήτρα εφαρμογής περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων.
4. Στη λογική της επανάκαμψης της Οικονομίας ζητάμε να επανέλθει στο σύνολό του το μέτρο της δοσοποίησης των χρεών στο δημόσιο σε 240 δόσεις για όλους. Παράλληλα ζητάμε να μειωθούν στο 50% οι εισφορές των εταιριών και των φυσικών προσώπων στα επιμελητήρια. Παράλληλα το Πράσινο Κίνημα έχει ψηφίσει στο Συνέδριο του και ζητά να καθιερωθεί στη χώρα μας το τετραήμερο με τις ίδιες αποδοχές.
5. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην πολιτική προστασία προτείνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα προστασίας δασών. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, νέα οικολογικά κατασβεσικά υλικά και υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση. Ζητάμε να επανέλθουν οι πιστοποιημένοι δασεργάτες. Ομοίως υποστηρίζουμε την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Σε αυτό το σημείο και με αφορμή το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.
6. Λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί επιλογή που οικονομικά και περιβαλλοντικά ανήκει ξεκάθαρα στο παρελθόν. Για την Ελλάδα, μία σεισμογενής χώρα, είναι ζημιογόνα σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Ζητούμε εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις μας που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης. Ένα μοντέλο που χωρικά και ενεργειακά θα ξεκινά από το τοπικό επίπεδο και θα λαμβάνει υπόψη του την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Μέχρι τη καθολική απαγόρευση νέων ερευνών και εξορύξεων ζητούμε την άμεση νομική θωράκιση όλων των προστατευόμενων περιοχών από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες τόσο στο δημόσιο διάλογο και τη μάχη για μια αειφορική εθνική πολιτική ενεργειακών επενδύσεων - που δεν έχουμε σήμερα - αλλά και στη μάχη για τον απόλυτο και πολλαπλό έλεγχο της τήρησης των μέτρων ασφαλείας σε όσες εξορύξεις προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαστε υπέρ της Ενεργειακής στροφής με απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ορθολογική χρήση της, αποτελούν για μας προτεραιότητα. Στην ανανεώσιμη ενέργεια εμπνεόμαστε από τις καλές πρακτικές των Ευρωπαίων Πρασίνων, που, παράλληλα με τις εταιρίες, δίνει κεντρική θέση στη σύνδεση της παραγωγής με την τοπική κοινωνία, με συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης, δημοτικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες νοικοκυριών.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε δύο επισημάνσεις. Πρώτον δεν είμαστε άκριτα υπέρ της παραγωγής αιολικής ενέργειας από ανεμογενήτριες. Όραμά μας είναι μια κοινωνία στην οποία η κατανάλωση ενέργειας θα περιοριστεί σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), στο κοντινότερο δυνατόν στο σημείο χρήσης της». Ο κανόνας είναι ότι για να είναι οικολογική και πράσινη μία ανεμογεννήτρια, θα πρέπει το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας να αφορά τον τόπο παραγωγής.
*** Θεωρούμε αναγκαιότητα την αναθεώρηση του εθνικού Σχεδίου Ενεργειακή Πολιτικής και Στρατηγικής, ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια αυτά τα δεδομένα, τα οποία θα είναι σε αρμονική συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και – επαναλαμβάνουμε – έχοντας πάντα κατά νου ότι η παραγωγή ενέργειας ΑΠΕ έχει οικολογικό νόημα όταν η εγκατάσταση είναι «στο κοντινότερο δυνατόν στο σημείο χρήσης της».
*** Προωθούμε την Στήριξη και προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και των εργαλείων αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας από νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήμους και αγρότες.
*** Θέλουμε Δωρεάν πρόσβαση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας (ηλιακή κοινωνική πολιτική) σε ευάλωτα νοικοκυριά, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.
7. Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή, της επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας . Έχουμε ολοκληρωμένο τεχνοκρατικά επεξεργασμένο πρόγραμμα από το οποίο προκύπτουν πανελλαδικά 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.
8. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, την ενδυνάμωση και την ουσιαστική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς , ιδιαίτερα αυτών της σταθερής τροχιάς και στην εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης σε όλο το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Επίσης στον εκσυγχρονισμό των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τα κινητικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, μητέρες με νεογέννητα στο καροτσάκι, πολίτες μετά από τροχαίο ατύχημα κτλ Σχεδιάζουμε Ολοκληρωμένα ολιστικά σχέδια μετατροπής των αστικών περιοχών της χώρας σε περιοχές βιώσιμης κινητικότητας με μειωμένη ανάγκη χρήσης αυτοκινήτου (μείωση ιδιωτικών οχηματοχιλιομέτρων). Υποστηρίζουμε την Υψηλή επιδότηση για την αλλαγή των οχημάτων ΤΑΧΙ σε ηλεκτροκίνητα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι για εμάς, θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους σιδηροδρόμους και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς. Μην ξεχνάμε ότι το 2021 είναι το Ευρωπαικό Έτος Σιδηροδρόμων. Και σε αυτό το σημείο το Πράσινο Κίνημα θέλει να καταγγείλει την απαράδεκτη σύμβαση παραχώρησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, στην Ιταλική εταιρία, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση Συριζα με την ανοχή των Οικολόγων Πράσινων που συγκυβερνούσαν τότε.
9. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού στην χώρα μας, με την τεράστια ακτογραμμή, όπως επιβάλει ο ορθολογικός σχεδιασμός και συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Και με αφορμή την παρουσία της Ελλάδας στη Σύνοδο της Μασσαλίας, εμείς παρουσιάσαμε 10 προτάσεις που μπορεί αύριο να υλοποιήσει ο πρωθυπουργός και να είναι κοντά στους στόχους που δεσμεύτηκε. Απαιτούμε στο πλαίσιο της απορρύπανσης της Θάλασσας και της Γαλάζιας Οικονομίας, να ανασυρθούν όλα τα ρυπογόνα ναυάγια που υπάρχουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
ΓΙΑ ΤΗΝ Αλιεία : Δημιουργούμε ζώνες αλιείας με συγκεκριμένο αριθμό αδειών και τύπο ψαρέματος, στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού. Θεωρούμε ότι το 10% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως ποσοστό απαγόρευσης της αλιείας στη χώρα μας θα πρέπει να αυξηθεί. Πως θα γίνει όμως χωρίς Θαλάσσιο Χωροταξικό στη χώρα μας?
10. Προχωράμε σε έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής με προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες και την εξοικονόμηση ενέργειας. Προωθούμε την Άμεση ενεργειακή αναβάθμιση των εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας, τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (nZEB) τα επόμενα 30 χρόνια (ευρωπαϊκός και εθνικός στόχος) και όχι σε “κτίρια ορυκτού αερίου”. Απαιτείται ενδιάμεσος στόχος μετατροπής 1,5 εκατ. κατοικιών σε nZEB ως το 2030.
Σαφέστατα είμαστε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά προχωράμε ακόμα παρακάτω στηρίζοντας τον στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για την εξάλειψη των αστέγων ως το 2030. Η αξιοπρεπής και οικονομικά προσιτή στέγαση οφείλει να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.
11. Είμαστε υπέρ της αναζωογόνησης της υπαίθρου με οικολογικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που αποτελούν τα 2/3 της χώρας μας και σήμερα είναι σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένες. Έτσι υλοποιούμε στην πράξη την οικονομική-κοινωνική-εδαφική συνοχή. Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό, ανανεώσιμη ενέργεια και μικρής κλίμακας – στοχευμένη μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά και τις κωμοπόλεις, να επιτρέψουν την οργάνωση σε συστήματα τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίσουν αυτάρκεια σε διατροφικά είδη. Υποστηρίζουμε τον Καθορισμό ανά Δήμο της βοσκοικανότητας των δημόσιων εκτάσεων με έμφαση στα νησιωτικά συμπλέγματα. Και εδώ επιμένουμε να υπάρχει Υποχρεωτικά γεωτεχνικός σύμβουλος για την ποιοτική αναβάθμιση και καθοδήγηση της παραγωγής. Μιας παραγωγής με σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα. Επίσης στην Πριμοδότηση για την κατασκευή προεγγεκριμένων από κρατικό φορέα κτηνοτροφικών σταυλικών εγκαταστάσεων με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Βελτίωση των αναχρονιστικών και κοστοβόρων νομοθετικών πλαισίων που αφορούν σε εγκαταστάσεις σταυλικών μονάδων. Δίνουμε Έμφαση στους κανόνες ευζωίας των ζώων και αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων. Επίσης στην Αξιοποίηση όλων των γεωργικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με σύγχρονες τεχνικές. Και φυσικά την Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των μονάδων στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων.
12. Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι τα ρέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως οικοσυστήματα και όχι μόνο ως αγωγοί του νερού. Σε όλο τον προηγμένο κόσμο γκρεμίζουν τους κυβόλιθους και δημιουργούν περιοχές φυσικής κληρονομιάς και υγροτόπων που χαίρονται οι πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι διαχειριστικοί χάρτες υδάτων της χώρας μας. Ταυτόχρονα πρέπει να γκρεμιστούν και να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές πάνω στα ρέματα. Οι τραγικές συνέπειες στην περίπτωση της Μάνδρας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης κτλ, καταδεικνύουν ότι οι όποιες μικροκομματικές πολιτικές επιφέρουν τεράστιες καταστροφές. Είμαστε υπέρμαχοι μίας σύγχρονης, αειφορικής, πολιτικής αναφορικά με την διαχείριση της φύσης. Μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει με φυσικό τρόπο μία σοβαρή αντιπλημμυρική προστασία. Γιατί τα ρέματα είναι η κληρονομιά προς τα παιδιά μας.
13. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του μοντέλου στην παιδεία, με ένα νέο μαθητοκεντρικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και να μπορέσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές που θα προκύψουν από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Καταργούμε τα περισσότερα βιβλία στην έντυπη μορφή, τα οποία αφενός προκύπτουν από μία οικολογική καταστροφή, αφού καταστρέφονται χιλιάδες δένδρα για να γίνουν, αφετέρου οι βαριές τσάντες δημιουργούν μία σειρά από ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά και τους έφηβους που τις κουβαλούν. Εντάσσουμε την τοπική ιστορία στα κατά τόπους σχολεία. Ζητάμε να ξεκινήσει ένας Εθνικός Διάλογος και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση στη χώρα μας, όπου όλα τα κόμματα θα δεσμευτούμε ότι δεν θα αλλάξουμε σε ορίζοντα 20ετίας.
14. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του Υπουργείου Πολιτισμού σε Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών, εντάσσοντας μέσα και τα άυλα στοιχεία πολιτισμού και της ταυτότητας του κάθε τόπου, όπως είναι τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, τα στοιχεία που συνδέουν το τοπικό με το υπερτοπικό, η δημιουργικότητα των κοινοτήτων, η ντοπιολαλιά κτλ.
15. Είμαστε υπέρ της εμβάθυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Για εμάς το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» είναι στάση ζωής. Αγωνιζόμαστε για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία, σχεδιάζοντας μαζί με τις συλλογικότητες τους προτείνοντας και υλοποιώντας συγκεκριμένες πολιτικές.
16. Μία από τις πολιτικές μας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικής Αποκατάστασης» που αφορά όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα, προερχόμενα είτε εκ γενετής, είτε από αυτοάνοσα νοσήματα, είτε από τροχαία, είτε από εγκεφαλικά, κ.τ.λ. Αναβαθμίζουμε την Φυσική Αποκατάσταση στη χώρα, με αποκεντρωμένες δομές , σωστά εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Αποδίδουμε στους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές το ρόλο που τους αξίζει. Χαράζουμε συγκεκριμένες πολιτικές και χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, και την καινοτομία, περισσότερο στην αποκατάσταση. Παράλληλα ξεκινάμε στην Ελλάδα τον θεσμό της Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους Καρκινοπαθής που είναι στο τελικό στάδιο.
17. Είμαστε υπέρ της χάρτας των δικαιωμάτων των ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ολοκληρωμένη επεξεργασμένη πρόταση για τα αδέσποτα και δεσποζώμενα ζώα, με διεπιστημονική προσέγγιση και χωρική εξειδίκευση και την συμμετοχή των φιλόζωων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
18. Για ακόμα μία χρονιά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το προσφυγικό τείνει να αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διαχειριστεί. Το «Πράσινο Κίνημα» θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει ολιστικά, από την παγκόσμια κοινότητα. Οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας, και κυρίως τα παιδιά, πρέπει να βοηθηθούν στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν. Για να γίνει, όμως, αυτό με ποιότητα αποτελεσματικότητα και σωστή οργάνωση, απαιτείται ένας εξειδικευμένος και προσεκτικός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε χώρας και κάθε περιοχής για να υποδεχτεί και να περιθάλψει σωστά τους πρόσφυγες. Διαφωνούμε ξεκάθαρα με την σημερινή που στοιβάζονται σαν «αντικείμενα» σε άθλιες συνθήκες. Για εμάς υπάρχει ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ της ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ. Δηλαδή κάθε χώρα, κάθε περιοχή πρέπει να έχει τόσους πρόσφυγες, όσους αντέχει η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Και αυτοί που προκαλούν τους πολέμους και τις προσφυγικές ροές οφείλουν να αναλάβουν και το μεγαλύτερο κομμάτι για την επούλωση των πληγών των συνανθρώπων μας. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη και η πίεση – με κάθε τρόπο – προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μόνη διαρκής και αποτελεσματική λύση και προοπτική. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε και την χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και τους κλιματικούς μετανάστες, που σύντομα θα εμφανιστούν. Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να πω το εξής: Με αφορμή όσα γίνονται στον Έβρο, το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι ήρθε η ώρα το Τουρκικό Προξενείο, να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.
19. Για το Πράσινο Κίνημα ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας για την οικονομία της χώρας, αλλά δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ούτε ως η «μονοκαλλιέργεια» της Ελληνικής οικονομίας, ούτε να υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα κάποιων περιοχών μας. Κάνουμε εξάλλου μεγάλο αγώνα να διασώσουμε το τουριστικό προϊόν μας από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων οι οποίες αν γίνουν θα είναι καταστροφικές για τον τουρισμό. Ωστόσο για να μπορέσουμε να έχουμε 12 μήνες τον χρόνο τουρισμό, πρέπει να επανασχεδιάσουμε και να προσθέσουμε με ένταση άλλες μορφές τουρισμού, όπως αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός (πχ καταδυτικά πάρκα, γκολφ κτλ), αλιευτικός τουρισμός, να τον συνδέσουμε λειτουργικά με τις άλλες χρήσεις και την τοπική ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από τη μονοδιάστατη ξεπερασμένη λογική των υπερκορεσμένων, φαραωνικών ξενοδοχείων δίπλα στις θάλασσες.
20. Είμαστε υπέρ της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πράσινο Κίνημα υποστηρίζει ενεργά την απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Η παλαιότερη διασφάλιση ότι το πρώτο κόμμα έχει σχεδόν σίγουρη την αυτοδυναμία, έχει οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα με επίπλαστη αυτάρκεια, όπου η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στον αρχηγό και το στενό του κύκλο. Η απλή αναλογική θα αυξήσει την πίεση στις ηγεσίες, θα ενισχύσει τη δημοκρατική τους λειτουργία θα προσανατολίσει τη διοίκηση στην προτεραιότητα των συνεργασιών και της διαβούλευσης και θα περιορίσει τα εσωτερικά πελατειακά συστήματα στα κόμματα εξουσίας. Επιπλέον η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που κατοχυρώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών και αναχαιτίζει την έφοδο των κομματικών στρατών για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση με το στρεβλό πλειοψηφικό σύστημα είχαμε περιπτώσεις όπου παρατάξεις με λιγότερο από το ¼ των ψήφων έπαιρναν τα 3/5 των εδρών αλλοιώνοντας της βούληση των πολιτών.
Το Πράσινο Κίνημα προτείνει :
Α. Αλλαγή εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από τις επόμενες εκλογές.
Β. Διάλογος, με συμμετοχή και των ίδιων των νέων, για τη σκοπιμότητα να δοθεί δικαίωμα ψήφου από τα 16 χρόνια. Εκλογιμότητα από τα 21 χρόνια.
Γ. Ανώτατο όριο δύο συνεχόμενων θητειών, σε όλα τα αιρετά και κυβερνητικά αξιώματα.
Δ. Σταθερή ημερομηνία εκλογών ανά 4ετία. Ενδεχόμενη εμβόλιμη/πρόωρη εκλογή θα αφορά μόνο το εναπομένον υπόλοιπο της αρχικής 4ετίας (με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου απομένουν λιγότεροι από 6 μήνες θητείας), ώστε να αποθαρρύνεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ε. Πρόβλεψη να μένουν κενές οι έδρες που αντιστοιχούν στα λευκά ψηφοδέλτια.
ΣΤ. Ασυμβίβαστο για ταυτόχρονη κατοχή θέσεων βουλευτή και υπουργού με αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας κατά τη διάρκεια θητείας βουλευτή σε υπουργική θέση.
Ζ. Στον ισολογισμό των κομμάτων δημοσιοποιείται, ως επιπλέον κρατική επιχορήγηση, το κόστος των εργαζομένων τους που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Αναλογικά ισότιμη μεταχείριση των νέων πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.
Η. Λογοδοσία για την χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων. Τα κόμματα κάθε χρόνο εκτός από τον ισολογισμό τους να δημοσιοποιούν και απολογισμό δράσεων όπου να αναλύουν και τον τρόπο που δαπανήθηκαν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.
Θ. Σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης και με το έργο που αποδίδουν. Το 50% της αποζημίωσης θα συνδέεται αναλογικά με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης συνδέεται με την παρουσία των βουλευτών στις επιτροπές που συμμετέχουν και θα μειώνεται αναλογικά με τις απουσίες τους.
Ι. Υπουργική και βουλευτική ασυλία αυστηρά οριοθετημένη στα θέματα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική συνταγματική διάταξη, δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην εμποδίζουν με την ψήφο των βουλευτών τους τη δικαστική διερεύνηση καμιάς ποινικής εκκρεμότητας πολιτικών προσώπων.
ΙΑ. Ρητή συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης των κομμάτων για δημοκρατική λειτουργία
Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Δημοκρατιας το Πράσινο Κίνημα απαιτεί να μπει η λογική της Δημοκρατίας και της Ηθικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις Έξυπνες Πόλεις. Δεδομένου ότι η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας, την κοινωνία μας, ακόμη και την ηθική μας, οι καινοτομίες αυτές δεν μπορούν να αφεθούν στους μηχανικούς και τους διευθυντές. Οι νέες τεχνολογίες απαιτούν δημόσιο διάλογο και δημοκρατικό έλεγχο.
Οι έξυπνες τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος και τη δημιουργία νέων αστικών κοινών αγαθών. Αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη, ιδίως όταν οι λύσεις έξυπνων πόλεων προωθούνται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
21. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του μοντέλου στα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ΕΡΤ, η ΕΡΑ, το Αθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μπορεί να είναι φέουδο της κάθε κυβέρνησης. Εισάγουμε νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπου κάθε κόμμα της βουλής θα εκπροσωπείτε αναλογικά στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ μία έδρα μετά από κλήρωση θα λαμβάνουν και τα εκτός βουλής κόμματα που έχουν λάβει πάνω από 1,5%. Επίσης εισάγουμε και νέα φιλοσοφία στην παρουσίαση των ειδήσεων. Αντίστοιχες αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο ΕΣΡ το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων είναι κατώτερο των περιστάσεων. Επίσης, στηρίζουμε τη δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία οργάνων λαϊκού ελέγχου των μέσων αυτών από την κοινωνία των πολιτών.