Την έναρξη των εργασιών του 20ου πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, κήρυξε χθες βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη ριζική αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών που είναι σε εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για κάτι άλλο, για μια άλλη δασική υπηρεσία», τόνισε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε μια πολύ ισχυρή ενδυνάμωση της νέας δασικής υπηρεσίας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, ώστε από εδώ και πέρα να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις πολλές αποχωρήσεις στελεχών λόγω ηλικίας. Τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία νέα μόνιμη πρόσληψη στις δασικές υπηρεσίες. Αυτό αλλάζει άμεσα».
Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης. Όπως επισήμανε, η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας, την απασχόληση και την πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, δρ Ιωάννης Σπανός, αναφέρθηκε στη σημασία και τους στόχους του συνεδρίου.
Το πανελλήνιο δασολογικό συνέδριο έχει τίτλο “Σύγχρονες προκλήσεις του δάσους στην Ελληνική Δασοπονία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21”, και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με συνδιοργανωτές διάφορους φορείς. Στη διάρκεια των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, όπως έγινε γνωστό, θα ανακοινωθούν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών της Δασολογικής επιστήμης και του Φυσικού Περιβάλλοντος και τα πορίσματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα επείγοντα δασοπονικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.
Επίσης, τιμήθηκαν τέσσερις αξιόλογοι επιστήμονες για την προσφορά τους στην Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και στην Δασολογική Επιστήμη. Η φετινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, επισημάνθηκε στους χαιρετισμούς, καθώς αφενός πραγματοποιείται στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αφετέρου διεξάγεται στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2021. Το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο διεξάγεται ανά δύο έτη, εδώ και 40 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, και αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του δασικού κλάδου της χώρας μας. Οι εργασίες του συνεχίζονται σήμερα.