ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
30 April 2021
Διπλό μήνυμα στέλνει το Πράσινο Κίνημα τιμώντας την Πρωτομαγιά
4 May 2021

Λία Ρογγανάκη*: Ο θρίαμβος της αγάπης για ζωή

Οδεύουμε ολοταχώς στην Ανάσταση και στο Πάσχα. Τη λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που κλείνει μέσα της όλων των ειδών τα συναισθήματα, από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη, μέχρι την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

Αλλιώς είχαμε στο μυαλό μας πως θα γιορτάζαμε. Φανταζόμασταν ότι θα συναντούσαμε τους συγγενείς και τους φίλους μας, ότι θα επισκεπτόμασταν τα χωριά μας, θα πηγαίναμε όλοι στην εκκλησία ,θα καθόμασταν όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι,  τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αβγά, μοιράζοντας αγκαλιές και ευχές.

Ζούμε όμως  ένα Πάσχα διαφορετικό, που το επέβαλε η πανδημία. Μας λείπει η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και η δυνατότητα να εκφράσουμε το θρησκευτικό μας συναίσθημα στις εκκλησίες. Η εικόνα με τα παιδιά να τραγουδάνε το Σάββατο του Λαζάρου, οι βόλτες στην αγορά και τα ψώνια για τα πασχαλινά δώρα. Φέτος που η επιστροφή στο χωριό δεν επιτρέπεται για την προστασία μας ,από το πασχαλινό τραπέζι κάποιος  θα λείπει, ο παππούς, η γιαγιά, τα ξαδέρφια, οι φίλοι.

Αυτό το Πάσχα θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Στο χέρι μας είναι να φροντίσουμε, ώστε να δώσουμε μια διαφορετική νότα. Μπορεί να το γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο ,αλλά θα το γιορτάσουμε με τα κόκκινα αυγά και τα κουλουράκια. Τα σπίτια μας και φέτος  θα πλημμυρίσουν με τις ξεχωριστές μυρωδιές και τα αρώματα της γιορτής του Πάσχα. Ίσως η έλλειψη της Εκκλησίας να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αξία της. Ίσως η απουσία των αγαπημένων μας, να είναι η ευκαιρία να αναλογιστούμε τι σημαίνουν για  εμάς και να εκτιμήσουμε την αξία της αγάπης και της οικογένειας.

Το Πάσχα δεν είναι απλά μια γιορτή ,αποτελεί μια ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση και τελικά την δικιά μας εσωτερική ανάσταση. Φέτος μπορεί να χάσουμε την γιορτή όπως την φανταζόμασταν, αλλά μπορούμε να κερδίσουμε μια μοναδική ευκαιρία τόσο για αναστοχασμό, όσο και για επαναπροσδιορισμό των αξιών μας. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.

Το Πάσχα αυτό τα Πάθη του Χριστού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ενώ εμείς δυσανασχετούμε για τα περιοριστικά μέτρα, κάποιοι συνάνθρωποι μας είναι άρρωστοι και υποφέρουν ,σηκώνοντας τον δικό τους σταυρό, ενώ κάποιοι άλλοι θρηνούν τους δικούς τους νεκρούς από την πανδημία.

Ίσως φέτος νιώσουμε πόσο πιο ανθρώπινο και χριστιανικό είναι να προσευχηθούμε όχι τόσο για εμάς, μα για το πλησίον μας. Η πανδημία είναι μια δοκιμασία για την ψυχή μας. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε πως ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα βρούμε τον τρόπο να το μετατρέψουμε σε κάτι όμορφο .

Ανάσταση σημαίνει νίκη της ζωής επί του θανάτου, της αφθαρσίας επί της φθοράς, της ελπίδας επί της απελπισίας, της Πίστης επί της αμφιβολίας. Το Πάσχα, αποτελεί το σύμβολο μιας νέας αρχής και φέτος ο συμβολισμός αυτός είναι πιο επίκαιρος  από ποτέ .Ήρθε η ώρα που θα νικήσουμε την πανδημία ,θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και η ζωή θα νικήσει τον θάνατο οδηγώντας μας σε μια νέα αρχή, πιο δυνατούς και πιο συνειδητοποιημένους. Τελικά μπορεί να μην θυμίζει το Πάσχα των παιδικών χρόνων μας ,αλλά θα το θυμόμαστε ως το πιο ουσιαστικό όλων.

Καλή Ανάσταση!

Καλό Πάσχα!

*Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη

 Γενική–Οικογενειακή Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: