Ενόψη της διοργάνωσης δόθηκε σήμερα (Τετάρτη 20/11) το μεσημέρι συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων. Τέλιου, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Πρόνοιας και ΑΜΕΑ κ. Αθ. Πέτσα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Θωμ. Σίμου του Προέδρου του Συλλόγου Γενικών Ιατρών και Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Ιωαν. Χατζούλη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Βασ. Γκιζλή
Ως το μεγαλύτερο εγχείρημα στην ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου χαρακτήρισε τη διοργάνωση του συνεδρίου ο Πρόεδρός του κ.Θωμ. Σίμος υπογραμμίζοντας ότι ο Ι.Σ.Κ. είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που τολμάει και διοργανώνει πανελλήνιο συνέδριο τονίζοντας ότι για 4 ημέρες η «καρδιά» της ιατρικής κοινότητας θα χτυπάει στο νομό μας όπου δεκάδες υγειονομικοί θα εκπαιδευτούν σε πληθώρα ιατρικών θεμάτων και παράλληλα στον ελεύθερο χρόνο τους θα απολαύσουν την φιλοξενία μας και θα θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο της λίμνης. Ο κ. Σίμος ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την πολύτιμη βοήθεια στη διοργάνωση όπως επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειάς μας.
Τη χαρα και την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του συνεδρίου εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Κων. Τέλιος, τονίζοντας ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας» γι΄ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση του ρόλου της κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και τις εργασίες του συνεδρίου. Τόνισε δε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να στηρίζει δράσεις που προάγουν την δημόσια υγεία και την επιστημονική εξέλιξη και συνεχάρη τον Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του.
Με τη σειρά του ο κ. Χατζούλης αναφέρθηκε στην αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που όπως είπε είναι η εμπροσθοφυλακή και ο βασικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και χαρακτήρισε το συνέδριο ως μια ευκαιρία πέρα από τα ιατρικά θέματα που θα συζητηθούν θα δώσει την ευκαιρία ανάδειξης προβλημάτων και προτάσεων στήριξης του συστήματος ενώ θα αναδειχθεί και η περιοχή μας
Όπως ανέφερε ο κ Γκιζλής η προετοιμασία του συνεδρίου ξεκίνησε 10 μήνες πριν καθώς αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα, καθώς θα φιλοξενήσουμε περισσότερους από 120 συνέδρους και τα συνοδά τους μέλη από όλα τα μέρη της Ελλάδας – με ότι όφελος αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας – ενώ συνυπολογίζοντας και τους επαγγελματίες υγείας της ευρύτερης περιοχής μας οι εγγραφές στο συνέδριο αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250 -300.
Ο κ. Γκιζλής εξήρε τη βοήθεια των κ.κ. Σίμου και Χατζούλη καθώς και των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει όλη το φάσμα της Π.Φ.Υ. από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών. «Φυσικά μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην Επείγουσα Ιατρική ενώ εμβαθύνουμε και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, μιας και η Γενική Ιατρική παραδοσιακά διαχειρίζεται τα άτομα από την κούνια ως την κουνιστή πολυθρόνα. Περιλαμβάνει όμως και πρωτότυπα θέματα αιχμής που σπάνια τα συζητάμε σε επιστημονικές συναντήσεις της Π.Φ.Υ.. Όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου – του πιο κοινού συμπτώματος στην Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να μην έχουμε μια στείρα παράθεση πληροφοριών αλλά μια γόνιμη & διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό πέρα από τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πρακτικά κλινικά φροντιστήρια με τη χρήση όπου είναι απαραίτητο σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και προπλασμάτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και πιστοποιημένο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (BLS – AED) στο οποίο πέραν των συνέδρων μπορούν να συμμετέχουν και τα συνοδά μέλη τους.
Την πλούσια αυτή θεματολογία θα υποστηρίξουν με την παρουσία τους καταξιωμένοι ομιλητές που θα κοσμήσουν πραγματικά το συνέδριο. Πρόκειται για σεβαστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, για εξαίρετους κλινικούς γιατρούς είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά και επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία.
Αρωγοί μας θα είναι επίσης καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες που θα συνδράμουν στο πρόγραμμα είτε με διαλέξεις & στρογγυλές τράπεζες είτε με κλινικά φροντιστήρια όπως η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΔΔΙΠΦΥ), η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Στην Υποστήριξη της Ζωής (ΕΣΕΚΥΖ) και τις ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και τη συμμετοχή»
Κωστής Κριτσιάνης