Εξάμηνη (1η) παράταση για τη δημιουργία και αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
2 May 2023
Παναθηναϊκός: Στην αποστολή ο Ρούμπεν ενόψει ΠΑΟΚ
2 May 2023

Λίντνερ: Όχι επιδότηση στο βιομηχανικό ρεύμα

Κατά μιας επιδοτούμενης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» προειδοποιεί ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του στη Handelsblatt.

«Οι κρατικές ενισχύσεις είναι οικονομικά παράλογες», ισχυρίζεται ο Κρίστιαν Λίντνερ και προσθέτει: «Δεν είναι οικονομικά συνετό να βασιζόμαστε κυρίως σε άμεσες κρατικές ενισχύσεις. Επίσης έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Επομένως, είμαι πολύ επικριτικός αναφορικά με την επιδότηση στην τιμή της ενέργειας για τη βιομηχανία, που εξετάζουν άλλοι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ένα πράγμα είναι σαφές: οι τιμές της ενέργειας πρέπει να παραμείνουν προσιτές τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τη βιομηχανία. Ωστόσο, οι εξαιρετικά ακριβές επιδοτήσεις είναι λανθασμένη προσέγγιση για διάφορους λόγους» σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Η επιδότηση της  βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν άδικη όσον αφορά την πολιτική διανομής: προνομιακές επιδοτήσεις σε βιομηχανικές εταιρείες θα μπορούσαν πιθανώς να εφαρμοστούν μόνο σε βάρος άλλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα των νοικοκυριών ή των επαγγελματιών. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας για ορισμένους θα σήμαινε απώλεια ανταγωνιστικότητας για άλλους» εκτιμά ο Λίντνερ.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, αντί για όλο και περισσότερες επιδοτήσεις, είναι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς, για να τονωθεί η οικονομική δυναμική και να απελευθερωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Η φορολογική μεταρρύθμιση για τις  επιχειρήσεις είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας. Ένα τέτοιο ουδέτερο μέσο δεν ευνοεί ούτε μεμονωμένες βιομηχανίες, αλλά αφήνει στην αγορά να αποφασίσει σε ποιους τομείς χρησιμοποιούνται καλύτερα οι πόροι της γερμανικής οικονομίας»

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νομοθετικό πακέτο που παρέχει κίνητρα για καινοτομία και ανανέωση προκειμένου να βελτιωθούν οι γενικές συνθήκες για τη γερμανική οικονομία στο σύνολό της. «Θα εισαγάγουμε επίσης το επενδυτικό μπόνους, ειδικά για επενδύσεις στον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας», σημειώνει ο Κρίστιαν Λίντνερ στο άρθρο του στη Handelsblatt.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: