Στη σκηνή που έχει στηθεί μπροστά από τον έφιππο ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη ανέβηκε αρχικά η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας ερμηνεύοντας 2 κομμάτια, ενώ στη συνέχεια, αντιπροσωπείες των τριών ξένων χορευτικών συγκροτημάτων από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία που λίγο νωρίτερα είχαν παρελάσει στον κεντρικό πεζόδρομο, πήραν τη θέση τους στη σκηνή.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μ. Στεργιόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Γ. Κωτσός, Ασ. Σκόνδρα και Αρ. Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος, ο Δήμαρχος Σοφάδων και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Δημ. Κατσής, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γεωργ. Στεργιούλης, ενώ την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Περιφερειάρχης κ. Δημ. Κουρέτας. Μήνυμα απέστειλε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρας.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε η Μικτή Χορωδία Καρδίτσας “Parenthesis”, υπό την Αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας που υπό τη Διεύθυνση της κ. Ελένη Πρίτσα και του κ. Μιχάλη Ζαχαρτζή και με τη συνοδεία στο πιάνο των καθηγητριών μουσικής κ.κ. Γιώτα Καραγιάννη και Πέγκυ Κωτούζα παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια με χορωδιακές εκτελέσεις ενώ η ηθοποιός κ. Βασιλική Μακρή διάβασε σχετικά λογοτεχνικά κείμενα.
Ακολούθησε βινεοπροβολή με θέμα: “Γ. Καραϊσκάκης ένας διαφορετικός ήρωας του 21” που επιμελήθηκε η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης κ. Φένια Λέκκα, με αφηγητή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Παυλ. Βησσαρίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την σύντομη εμφάνιση των ξένων χορευτικών σε αντιπροσωπευτικούς χορούς.
Μια «Haka» από την «καρδιά» της Νέας Ζηλανδίας στην … «καρδιά» της Καρδίτσας
Μια εντυπωσιακή «Haka» (χάκα) παρουσίασαν απόψε στους Καρδιτσιώτες τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Te Mātārae i Ōrehu» από την Ν. Ζηλανδία. Η «χάκα» είναι ο παγκοσμίως γνωστός τελετουργικός χορός ή πρόκληση στον πολιτισμό των Μαορί τους ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, που εκτελείται από μια ομάδα, όπου τα μέλη της κάνουν ζωηρές κινήσεις και χτυπούν τα πόδια τους φωνάζοντας ρυθμικά.
Ανάλογα με την περίπτωση εκτελούνται διάφορα «χάκα», τραγουδιού, χαράς, αλλά και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα που περιλαμβάνουν άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων.
Πλέον το χάκα εξασκείται εδώ και καιρό από τα δύο φύλα και χρησιμοποιείται ευρέως στον πολιτισμό των Μαορί για να καλωσορίσει τους επίτιμους καλεσμένους ή για να αναγνωρίσουν μεγάλα επιτεύγματα, περιστάσεις ή κηδείες.
Η συνήθεια των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών της Νέας Ζηλανδίας σε όλα τα αθλήματα να κάνουν χάκα πριν τους διεθνείς αγώνες τους έχει κάνει το χάκα γνωστότερο ανά το κόσμο.
Κωστής Κριτσιάνης