Κλείσιμο με άνοδο στη Wall μετά από παρεμβάσεις διάσωσης της First Republic
17 March 2023
Καλιφόρνια: Σπίτια έμειναν «μετέωρα» στην άκρη των βράχων λόγω κατολισθήσεων
17 March 2023

Λαμπρή και με … Κοζανίτικο ιδίωμα η έναρξη του 38ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο)

Με την θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα Σούρδα», μια παρωδία της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή στο Κοζανίτικο ιδίωμα που παρουσίασε η Θεατρική Σκηνή Κοζάνης, εκτός συναγωνισμού χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας άνοιξε απόψε (Πέμπτη 16/3) στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου η αυλαία του 38ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

.Η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη του επί σειρά ετών μέλους της Διοίκησης της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Γιώργου Τσιγγόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος καλωσορίζοντας τους φορείς και το θεατρόφιλο κοινό της πόλης αναφέρθηκε στη δύναμη του θεάτρου να λειτουργεί ψυχαγωγικά με την έννοια της αγωγής της ψυχής και να γίνεται μοίρασμα και εμπειρία

Τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου μετέφερε ο π. Ιεζεκιήλ τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο και εξήρε τη δύναμη και την αξία της θεατρικής τέχνης.

Ορόσημο για την πολιτιστική κίνηση της Καρδίτσας χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρας συγχαίροντας την Ε.Π.Σ.Κ. για την προσπάθεια που καταβάλει όλα τα χρόνια ώστε ο θεσμός να εξελίσσεται.

Τη δύναμη της θεατρικής τέχνης να γαληνεύει τις ανθρώπινες ψυχές επισήμανε ο βουλευτής κ. Γ. Κωτσός εξαίροντας επίσης την προσφορά των Διοικήσεων της ΕΠΣΚ διαχρονικά ώστε η Καρδίτσα να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον πολιτιστικό χάρτη με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Για έναν καταξιωμένο θεσμό όπου για 9 ημέρες η καρδιά της θεατρικής μαγείας θα χτυπά στην Καρδίτσας αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της έκανε λόγο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούσιος, ο οποίος συνεχάρη την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, για την  αδιάκοπη προσπάθεια και το μεράκι να κρατά ζωντανό και να αναβαθμίζει συνεχώς παρά τι δυσκολίες το θεσμό.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθ. Σκάρλος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος που προκάλεσε τόσο πόνο θλίψη και πόνο σε όλους ο Πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει θεραπευτικά και να σηματοδοτήσει την ελπίδα.

Στην σημασία του θεσμού για την περιοχή μας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος στο χαιρετισμό του εκφράζοντας την υπερηφάνεια του  που η πόλη μας για 38 χρόνια προάγει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία και συνεχάρη την ΕΠΣΚ για τη διοργάνωση και ευχαρίστησε τους εθελοντές, τα μέλη των εραιστεχνικών θιάσων, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αλλά και το κοινό της πόλης που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια το θεσμό

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση έχει κερδίσει επάξια μια περίοπτη θέση στην πολιτιστική χάρτα της Θεσσαλίας, ξεπερνώντας τα όριά της και συνεχάρη την ΕΠΣΚ. Τόνισε δε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη ζωής και παράλληλα μοχλός ανάπτυξης για μια περιοχή.

Την έναρξη της διοργάνωσης παρουσίασε η  Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Ρίτσα Τσικρίκα.

Το διαγωνιστικό μέρος και η συνέχεια του Φεστιβάλ

Από αύριο Παρασκευή 17 Μαρτίου έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου θα ακολουθήσει το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή οχτώ συνολικά διαγωνιζόμενων θιάσων από όλη την Ελλάδα. Οι παραστάσεις θα ξεκινούν καθημερινά στις 20:30 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης θα αναλάβουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που είναι οι: Γιώργος Α. Χριστοδούλου, θεατρικός συγγραφέας, Νίκος Χατζηπαπάς, σκηνοθέτης, Κάλλια Θεοδοσιάδη, χορογράφος, Ελένη Τζαγκαράκη, ηθοποιός και Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα περιλαμβάνει τιμητικά αφιερώματα στους ηθοποιούς Μιχάλη Αεράκη (Σάββατο 18 Μαρτίου) και Κώστα Αρζόγλου (Τετάρτη 22 Μαρτίου) και στον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου (Παρασκευή 24 Μαρτίου).

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου θα τιμηθεί επίσης ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντής για την προσφορά του στο θεσμό και τα πολιτιστικά δρώμενα. Παράλληλα διοργανώνονται θεατρικά σεμινάρια που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται.

Η τελετή λήξης θα γίνει το Σάββατο 25 Μαρτίου με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας να συμπράττει επί σκηνής με τον κορυφαίο ερμηνευτή και μουσικό Γιώργο Νταλάρα σε μια ξεχωριστή παράσταση. Θα προηγηθεί η απονομή των βραβείων στους διαγωνιζόμενους θιάσους.

Σημειώνεται τέλος ότι το εικαστικό στο εξώφυλλο του προγράμματος και της αφίσας είναι του Καρδιτσιώτη ζωγράφου Άκη Κοτρώτσιου.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%E2%80%A6-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-38%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B5%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: