Δ. Παπαστεργίου: Είναι πράξη ευθύνης, να κρατήσουμε ανοικτά τα δημοτικά κολυμβητήρια για τους συμπολίτες μας με αναπηρία
9 November 2020
Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα
9 November 2020

Λαρίσης Ιερώνυμος: “Οι εκκλησίες μας ποτέ δεν μένουν μόνες”

Μήνυμα ενότητας, ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε από την Λάρισα ο επιχώριος μητροπολίτης Ιερώνυμος.
“Να μη φοβόμαστε τις ιστορικές συγκυρίες ούτε τις ανθρώπινες μεθοδίες”, κάλεσε τους πιστούς ο κ. Ιερώνυμος που προεξήρχε των ιερών ακολουθιών για την εορτή των αγίων Αρχαγγέλων και πρόσθεσε πως “όσοι νομίζουν ότι με αυτά τα ανθρώπινα κόλπα κατορθώνουν εις βάρος της Εκκλησίας να ξέρουν ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μας δαγκώνουν όπως το φίδι την φτέρνα λίγο πριν του λιώσουμε το κεφάλι”.
Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους πάντα έπλητταν την Εκκλησία, ο μητροπολίτης Λαρίσης επισήμανε πως “αυτοί ήταν η δειλία, η γκρίνια, η μεμψιμοιρία και η ανικανότητα ορισμένων ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν με ευελιξία τα πνευματικά όπλα”, αφού όπως ανέφερε “όλοι αυτοί έχουν πάθει αγκυλώσεις σε συγκεκριμένες μεθόδους και αυτό είναι κάτι το όποιο δεν θα το ήθελε ούτε ο ίδιος ο Χριστός”.
Θέλοντας να αναφερθεί στα πνευματικά αυτά όπλα της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως “Έχουμε τα μυστήρια. Όταν αυτά παρεμποδίζονται έχουμε την ατομική προσευχή. Όταν παρεμποδίζεται και αυτή τότε έχουμε την ελεημοσύνη και την άσκηση αγαθοεργιών ώστε να πλησιάσουμε τον Θεό και να τον αισθανθούμε δικό μας”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “όλα αυτά τα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τον τρόπο που θα το επιτρέπουν οι άλλοι αφού τα μέσα αυτά δεν είναι πάντα στη διάθεσή μας”.
Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο μητροπολίτης Λαρίσης, παίρνοντας αφορμή από τον υπερβολικό φόβο ορισμένων ανθρώπων με τα όσα βιώνουν σήμερα, σημείωσε πως “ο σύγχρονος άνθρωπος την όποια ύπαρξή του την έχει εξαρτήσει από εξωτερικά στοιχεία τα οποία όταν εκλείψουν τότε αισθάνεται φοβερά ανικανοποίητος”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει καλλιεργήσει τον εσωτερικό του κόσμο και δεν έχει μάθει να αντέχει προσευχόμενος ουσιαστικά”.
Προσπαθώντας να απαντήσει στο εάν θα αφήσουμε μόνες τις Εκκλησίες μετά από την επιβολή των νέων μέτρων, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “οι Εκκλησίες μας ποτέ δεν μένουν μόνες”, προσθέτοντας πως “εμείς ερχόμενοι στην Εκκλησία ποτέ δεν ψηλαφούμε την ανυπαρξία ή την απουσία του άλλου.
Ίσα ίσα πολλές φορές όταν η Εκκλησία είναι άδεια την αισθανόμαστε τόσο γεμάτη από την παρουσία των τόσων πολλών αγίων”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “η προσευχή μπορεί να ακολουθεί την ψυχή και το νου του κάθε ανθρώπου όπου και αν βρίσκεται και ακόμη πολύ πιο εύκολα μπορούμε να νοιώσουμε ο ένας τον άλλο ακόμη και αν δεν βλεπόμαστε”.
Αναφερόμενος στην ολιγοψυχία ορισμένων χριστιανών, ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως “δεν πρέπει να περιμένουμε όλα στη ζωή μας να μας έρθουν όπως τα θέλουμε εμείς, ούτε είναι δυνατόν να λέμε εμείς στον Θεό πως θα μας σώσει”, συμπληρώνοντας πως “θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις καιρικές περιστάσεις όχι όμως να προσαρμοζόμαστε σε αυτές αλλά να κάνουμε το παν μέσα από αυτές, ώστε να μετατρέψουμε το πικρό σε γλυκό και να τα δούμε όλα ως πνευματικά για να κερδίσουμε και εμείς αυτό που οι άλλες δυνάμεις των αγίων Αρχαγγέλων κέρδισαν”.
Ο κ. Ιερώνυμος παίρνοντας αφορμή από την εορτή των αγίων ασωμάτων δυνάμεων, ανέφερε πως “είναι η τιμή προς τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες κυριαρχούν στο σύμπαν και εμείς δεν έχουμε δει ποτέ με τα υλικά μας μάτια αφού δεν έχουν φανερωθεί και όμως είναι από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που είναι δίπλα μας”.
Ο μητροπολίτης Λαρίσης που τέλεσε τις ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών, έκλεισε λέγοντας “να συνεχίσουμε με προσευχή και σταθερά βήματα την πορεία που μας έταξε ο Κύριος προς τη βασιλεία των ουρανών”.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: