Κανέλα για το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα!
2 July 2020
Θερινές εκπτώσεις : Πότε ξεκινούν
3 July 2020

Λεβάντα : Η βασίλισσα των βοτάνων

H λεβάντα του αρώματος και της θεραπείας. Η λεβάντα των αποχρώσεων του μωβ. Η λεβάντα που στολίζει τα λιβάδια και μας ζαλίζει με το άρωμά της. Η λεβάντα που διώχνει τα κουνούπια, η λεβάντα που κοσμεί τις νυφικές ανθοδέσμες. Η λεβάντα μουσική και χάδι της φύσης. Η λεβάντα που φυτρώνει μόνη της. Η λεβάντα στον κήπο μας. Η λεβάντα κάτω από το μαξιλάρι μας. Το άρωμά της σε κολόνια πίσω από το αυτί μας και στον καρπό.

Που χρησιμοποιείται η λεβάντα;

Η λεβάντα όπως ξέρουμε παράγει μωβ άνθη τα οποία μυρίζουν υπέροχα. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, έχει διεθνώς μεγάλη εμπορική αξία και αποτελεί ένα σεβαστό εμπορικό προϊόν. Οι χρήσεις του είναι κυρίως φαρμακευτικές και κοσμετολογικές. Το έλαιο έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα, ενώ συγχρόνως παρουσιάζει μεγάλη αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Τα λουλούδια της λεβάντας είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ και προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Μετά την κοπή και την ξήρανσή τους, τα λουλούδια λεβάντας χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία αρωμάτων. Η ζήτησή της είναι τόσο μεγάλη, που μόνο στη Γαλλία παράγονται 1.500 τόνοι αιθέριου ελαίου λεβάντας ετησίως. Τα φυτά λεβάντας καλλιεργούνται επίσης ως διακοσμητικά, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες ανθοσυνθέσεις.

Ποιός δεν θα ήθελε μια λεβάντα στον κήπο ή στο μπαλκόνι του;

Η λεβάντα χρησιμοποιείται συχνά σαν καλλωπιστικό στην αρχιτεκτονική κήπων, ενώ μπορεί άνετα να φυτευτεί στο κήπο μας ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι. Το φυτό ξεχωρίζει για την ανθεκτικότητά του, είναι πολυετές και με λίγη προσοχή τον χειμώνα, μπορεί να επιβιώσει για πολλά χρόνια. Προτιμήστε νότια ή δυτική έκθεση του φυτού, μια και η λεβάντα αγαπάει τον ήλιο. Το ριζικό της σύστημα έχει γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη επομένως αν δεν την βάλετε στο έδαφος φροντίστε να της χαρίσετε μια γλάστρα με τουλάχιστον 30 εκ. διάμετρο και ύψος για αρχή. Όταν έρθει η ώρα να μεταφυτεύσετε, διαλέξτε την άνοιξη ή τις αρχές του Φθινοπώρου και χρησιμοποιήστε φυτόχωμα με κομπόστ και περλίτη για καλό αερισμό του φυτού. Δεν χρειάζεται να την ποτίζετε πολύ συχνά, ειδικά όταν το φυτό έχει αναπτυχθεί. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή και θα πρέπει να γίνεται καλή αποστράγγιση. Λίγο βιολογικό λίπασμα μια φορά τον χρόνο θα την βοηθήσει να ανθοφορίσει καλύτερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε με την λεβάντα;

Με τα άνθη της λεβάντας μπορούμε να αρωματίσουμε ντουλάπες και συρτάρια με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να απομακρύνουμε τον σκώρο από τα μάλλινα ρούχα μας

Επίσης η λεβάντα θα κρατήσει μακριά τα κουνούπια λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να μας ανακουφίσει και από τα τσιμπήματά τους

Μπορούμε να βράσουμε την λεβάντα ή να φτιάξουμε ένα αφέψημα που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε

Μπορούμε να αρωματίσουμε τα γλυκά μας το λεβαντόνερο

Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό για το τριχωτό της κεφαλής, μας προστατεύει από την πιτυρίδα και την φαγούρα το τσάι της λεβάντας

Καταπολεμά την λαρυγγίτιδα και την δυσπεψία

Μπορούμε να προσθέσουμε άνθη λεβάντας ή αιθέριο έλαιο στο μπάνιο μας κάνοντας εισπνοές σε λεβάντα διώχνουμε το στρες και φτιάχνουμε την διάθεσή μας

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας;

H λεβάντα έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και γι αυτό καλλιεργείται συστηματικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην φαρμακοβιομηχανία.

Είναι ένα από τα 20 πιο ισχυρά βότανα και το έλαιό της έχει πολυάριθμες εφαρμογές.

Είναι αγχολυτική και καταπολεμά το στρες, την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Οι φυσικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα φύλλα και τα άνθη της λεβάντας έχουν ευεργετική επίδραση στο ενδοκρινικό και νευρικό μας σύστημα.

Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Είναι κατευναστική, ηρεμιστική και αντισπασμωδική.

Πολλά φυτικά φάρμακα κατά της αϋπνίας περιέχουν λεβάντα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λειτουργεί καταπραϋντικά στα ούλα, επουλώνει πληγές, βοηθά εκζέματα, μώλωπες, δερματιτιδες, εξανθήματα και συρίγγια.

Καταπολεμά τα τσιμπήματα των εντόμων και τα εγκαύματα.

Είναι αντισηπτική και κατάλληλη για την φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Το έλαιο της λεβάντας είναι θεραπευτικό στην ακμή, την ψωρίαση, το έκζεμα και την αλωπεκία.

Προστατεύει την καρδιά μέσω της ηρεμιστικής της δράσης.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μας προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Eίναι ευεργετική για το στομάχι και το έντερο.

Η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες εμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Καταπραΰνει τα φουσκώματα, την συσσώρευση αερίων, το πρήξιμο, τις κράμπες και βοηθά στην σωστή πέψη.

Καταπολεμά τους πονοκεφάλους.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει αναλγητική δράση και μπορεί να διώξει τους πονοκεφάλους που προέρχονται από ένταση. Επίσης λειτουργεί πολύ καλά στους ιλίγγους και στις ημικρανίες.

Είναι σπασμολυτική και αντιμικροβιακή. Η λεβάντα είναι πολύ αποτελεσματική στην βρογχίτιδα, τον στρεπτόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, τον βήχα, την λαρυγγίτιδα και το άσθμα.

Καταπολεμά την ναυτία. Μυρίζοντας τα άνθη ή το αιθέριο έλαιο μπορούμε άμεσα να απαλλαγούμε από το δυσάρεστο αίσθημα της ναυτίας.

Εύκολες καθημερινές συνταγές με λεβάντα:

Φτιάξτε ένα λάδι σώματος με λεβάντα

Χρησιμοποιήστε μια ουδέτερη βάση λαδιού όπως το αμυγδαλέλαιο και προσθέστε σε αυτό αιθέριο έλαιο λεβάντας. Θα το χρησιμοποιήσετε για μασάζ προκειμένου να ανακουφίσετε μυικούς πόνους ή για να χαλαρώσετε και να πάτε πιο εύκολα για ύπνο. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το λάδι αυτό στην μπανιέρα σας, για ένα απολαυστικό και χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Φτιάξτε το δικό σας λεβαντόνερο

Χρησιμοποιήστε ένα βαποριζατέρ στο οποίο θα βάλετε αποσταγμένο νερό και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δροσίσετε και να φρεσκάρετε το πρόσωπό σας κατά την διάρκεια της μέρας, στο αυτοκίνητο όταν οδηγείτε ή στην παραλία το καλοκαίρι. Επίσης μπορείτε με το ίδιο μείγμα να φρεσκάρετε τον χώρο σας. Ψεκάστε 1-2 φορές το υπνοδωμάτιό σας πριν πάτε για ύπνο ή τον χώρο όπου δουλεύετε. Επίσης μπορείτε με αυτό να ψεκάσετε το μαξιλάρι και τα σεντόνια του μωρού σας 20 λεπτά πριν το βάλετε για ύπνο.

Αφέψημα με λεβάντα, τσάι του βουνού, φασκόμηλο και μέλι

Σε χαμηλή φωτιά βράστε δύο φλιτζάνια νερό με ένα κουταλάκι άνθη λεβάντας, μισό κουταλάκι τσάι του βουνού και μισό κουταλάκι φασκόμηλο. Τραβήξτε από την φωτιά και προσθέστε ένα πλήρες κουτάλι καλό μέλι. Απολαύστε το κατευναστικό και ηρεμιστικό αφέψημα.

Παρενέργειες

Η λεβάντα σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει ερεθιστική. Καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν έντονα στομαχικά προβλήματα. Το αιθέριο έλαιό της πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και κυρίως για εξωτερική χρήση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: