Έναν άντρα σαν κι εσένα να έβρισκα, μπαμπά..
9 December 2020
Κοροναϊός: Τα βήματα μέχρι τον εμβολιασμό – Οι τρεις τρόποι για να κλείσετε ραντεβού
9 December 2020

Μήλα, σταφύλια και κουρκούμι για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Τα μήλα , τα σταφύλια και το κουρκούμι και η σχέση τους με τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια πάθηση πολύ συχνή στους άνδρες
Ευτυχώς, τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων σε συνδυασμό , μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου.
Ένα φυσικό οδόφραγμα για τον καρκίνο
Ερευνητές από το University of Texas at Austin εντόπισαν διάφορες φυσικές ενώσεις  στα κόκκινα σταφύλια,
στις φλούδες των μήλων και στο κουρκούμι, που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.
Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Precision Oncology, διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί αυτών των ενώσεων έχουν τη δυνατότητα να συρρικνώσουν τους όγκους του προστάτη .
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει ενώσεις , ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Αυτή η τρέχουσα μελέτη, ωστόσο, επικεντρώθηκε στη χρήση μιας νέας αναλυτικής προσέγγισης για την ανίχνευση πολυάριθμων φυτικών χημικών ουσιών αντί για τη δοκιμή μόνο μιας χημικής ουσίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων από καρκίνο μπορεί να προληφθεί μέσω αυξημένης κατανάλωσης φυτικών , φυσικών ενώσεων που βρίσκονται σε ομάδες τροφών ικανών να αναστείλουν  τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσουν απόπτωση.

“Αφού εξετάσαμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό φυσικών ενώσεων, αναπτύξαμε μια αμερόληπτη ματιά σε συνδυασμούς θρεπτικών ουσιών που έχουν καλύτερη επίδραση στον καρκίνο του προστάτη από τα υπάρχοντα φάρμακα”, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Stefano Tiziani, βοηθός καθηγητής διατροφικής επιστήμης στο UT Austin. “Η ομορφιά αυτής της μελέτης είναι στο ότι είμαστε σε θέση να εμποδίσουμε την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια χωρίς τοξικότητα”.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνική διαλογής υψηλής απόδοσης για να εξετάσουν 142 φυτοχημικά με στόχο να εντοπιστεί ποια φυσική ένωση είναι πιο αποτελεσματική στην αναστολή της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη.

Οι ενώσεις χορηγήθηκαν μεμονωμένα και σε συνδυασμό με άλλη θρεπτική ουσία για να δώσουν λεπτομερή ανάλυση.
Τα αποτελέσματα εντόπισαν τρεις ενώσεις που ήταν τα πιο ελπιδοφόρα ενεργά συστατικά – ουρσολικό οξύ που βρέθηκε σε φλούδες μήλων και δενδρολίβανο , ρεσβερατρόλη- resveratrol , που βρέθηκε σε μούρα και κόκκινα σταφύλια και κουρκουμίνη που βρέθηκε στο κουρκούμι.
Η μελέτη αυτή επισημαίνει επίσης τις δυνατότητες αυτών των φυτικών ενώσεων όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το ουρσολικό οξύ που βρίσκεται στις φλούδες των μήλων , σε συνδυασμό με την κουρκουμίνη ή τη ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να εμποδίσει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να καταναλώνουν γλουταμίνη – ένα αμινοξύ που χρειάζονται αυτά τα κύτταρα για να αναπτυχθούν.
Στην ουσία αναγκάζουν αυτά τα καρκινικά κύτταρα σε “αυτοκτονία” οδηγώντας τα στο θάνατο. 
Επιπροσθέτως, αυτές οι ενώσεις δεν είχαν καμία τοξική επίδραση
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ποσότητες αυτών των φυτικών , φυσικών ενώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα είναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι καταναλώνεται κανονικά σε μια δίαιτα.
Αλλά η ομάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα ευρήματά τους , τους υπόσχονται  έναν φυσικό τρόπο πρόληψης του καρκίνου του προστάτη.
“Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι άμεσα διαθέσιμες”, δήλωσε ο Tiziani. “Πρέπει μόνο να αυξήσουμε τη συγκέντρωση πέρα ​​από τα επίπεδα που βρίσκονται σε μια υγιεινή διατροφή για μια επίδραση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη”.
Καταπολέμηση του καρκίνου μέσω των τροφίμων
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτό που τρώμε μπορεί δυνητικά να επηρεάσει πολλές πτυχές της υγείας μας , ειδικά η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος.
Έχει αποδειχτεί ότι η ελαττωμένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων , όπως το κόκκινο κρέας , η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η πρόσληψη μέσω της διατροφής βιταμίνης Ε , βιταμίνης D , σεληνίου , λυκοπενίου και ω-3 λιπαρών οξέων έχουν προστατευτική δράση , ειδικά στον καρκίνο του προστάτη.
Μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των καρκίνων , λοιπόν , προσθέτοντας τρόφιμα στη διατροφή μας μεμονωμένα , αλλά και σε ειδικούς συνδυασμούς όπως:
– το μπρόκολο – το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη- μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά.
Η ένωση αυτή έχει ισχυρότατες  αντικαρκινικές ιδιότητες .
– το ελαιόλαδο – Το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά τρόφιμα.
Μια συστηματική αναζήτηση σχετικών μελετών έδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
– το σκόρδο και το κρεμμύδι
– το λεμόνι
– τα καρότα
– οι ντομάτες 
– το κουρκούμι
– η κανέλα
– τα μήλα…
Η υιοθέτηση μια ισορροπημένη υγιεινής διατροφής στη ζωή μας είναι απαραίτητη , εάν θέλουμε να έχουμε υγεία και ευζωία.
Με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά , μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία , να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων , να έχουμε ενέργεια και το βασικότερο θωρακισμένο ανοσοποιητικό!

Όλοι και πάντα μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: