Τα τελευταία χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκαν οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια για εξάρτησή τους από το τζόγο
Του Πάνου Γαρουφαλιά
Αλκοόλ, ναρκωτικά και τυχερά παιχνίδια. Ένα τρίπτυχο εξαρτήσεων που πραγματικά αλλάζει την καθημερινότητα ανθρώπων οι όποιοι πραγματικά χρειάζονται μια εξατομικευμένη βοήθεια ώστε να βγουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, που λειτουργεί με την επίβλεψη του ΑΠΘ, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη και απλώνει χέρι βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ο Μανώλης Χαλεπούδης, ψυχολόγος, υπεύθυνος του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και ο Βασίλης Καρύπης, ειδικός θεραπευτής του προγράμματος, μιλούν στην larissanet για το πρόγραμμα που έχει ήδη βοηθήσει πολλούς Λαρισαίους να απαλλαγούν από τέτοιου είδους εξαρτήσεις. Τα στοιχεία του προγράμματος δείχνουν ότι στην πόλη μας αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εξάρτηση από αλκοόλ, τζόγο και λιγότερο από ουσίες.
Το ερώτημα είναι αυτό το πρόγραμμα που είναι υπό την επίβλεψη του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, πως βοηθά ανθρώπους έχουν εξαρτήσεις να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. «Στη Λάρισα το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει στήριξή τόσο στα άτομα που έχουν εξάρτηση όσο και στο συγγενικό τους περιβάλλον. Μιλάμε για προβληματική σχέση με παράνομες ουσίες, στο Αλκοόλ και στα τυχερά παιχνίδια. Βάζουμε σε προτεραιότητα την αρχή της εξατομίκευσης. Δηλαδή κάνουμε ξεχωριστό πλάνο για κάθε άνθρωπο που θέλουμε να βοηθήσουμε καθώς έχουμε δει ότι το προφίλ των ανθρώπων διευρύνεται και αλλάζει. Για παράδειγμα για έναν άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια, αλλά έχει την δουλειά και έχει ένα σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης, αλκοόλ και εξάρτησης, δεν μπορείς να του ζητήσεις να δώσει πολλή ενέργεια και πολύ χρόνο. Προσπαθείς στα θετικά της ζωής του να κουμπώσεις και την υποστήριξη που παρέχουμε», σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος.
Όποιος χρειάζεται βοήθεια μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού άμεσα χωρίς λίστες αναμονής. Μετά τα πρώτα ραντεβού οι άνθρωποι του προγράμματος στήνουν το εξατομικευμένο πλάνο σε εβδομαδιαία βάση και περιλαμβάνει συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης, υπάρχει το στέκι που μπορεί ένας άνθρωπος να περάσει αρκετές ώρες την ημέρα καθώς μπορεί να τον βοηθήσει. Υπάρχουν εξωστρεφείς δράσεις με την πολιτιστική ζωή της πόλης με τις κατάλληλες συνέργειες. Σε αυτές τις δράσεις συμμετέχουν άνθρωποι που ζητούν βοήθειας ανακαλύπτοντας μια διαφορετική εικόνα της ζωής πέρα και μακριά από τις εξαρτήσεις.
Το 37% είχε ζήτημα με το αλκοόλ, 27% είχε εξάρτηση με τα οπιούχα και 17% με την ινδική κάνναβη – Αυξήθηκαν σημαντικά –λόγω κρίσης- τα περιστατικά που ζήτησαν βοήθεια για το τζόγο
Το ζήτημα είναι αν οι Λαρισαίοι έχουν εξαρτήσεις και ποιες είναι αυτές για τις οποίες μάλιστα ζητούν και την ανάλογη βοήθεια από το πρόγραμμα. «Συνεχίσαμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους με κύριο ζήτημα εξάρτησης το αλκοόλ. Από τους 130 ανθρώπους που ήρθαν πέρυσι, το 37% είχε ζήτημα με το αλκοόλ. Είναι παραπάνω από ένας στους τρεις. Το 27% είχε ζήτημα με τα οπιούχα, δηλαδή ηρωίνη. Ένα 17% είχε εξάρτηση από ινδική κάνναβη», σημειώνει ο κ. Χαλεπούδης.
Ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος βέβαια είναι και αυτοί που έχουν εξάρτηση από τον τζόγο. «Φαίνεται ότι τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση. Από εκεί που οι άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια ήταν στο 3-4 % , πήγε τα τελευταία χρόνια σχεδόν στο 8%. Πιστεύω μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια πολύς κόσμος θα χτυπά την πόρτα των προγραμμάτων και θα ζητά βοήθεια για την εξάρτηση από τον τζόγο. Προφανώς αυτή η αύξηση ξεκινά από τα προβλήματα που μας έφερε η κρίση. Πάντα σε συνθήκες κρίσης έχουμε αύξηση του τζόγου. Το παιχνίδι δίνει έξαρση της αδρεναλίνης, σπάει την μοναξιά», αναφέρει.
Αναφορικά με τα προβλήματα που έφερε η καραντίνα οι άνθρωποι του προγράμματος αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και έχουν εξάρτηση με το αλκοόλ, όμως είναι ένα θέμα που θα εξελιχθεί και το επόμενο διάστημα. Οι άνθρωποι του προγράμματος δέχονται και ενήλικες που τα παιδιά τους έχουν υπερβολική ενασχόληση με τα video games. «Έρχονται κάποιοι γονείς με παιδιά στην εφηβεία που ανησυχούν. Φαίνεται να έρχονται περισσότεροι γονείς αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Έχουμε μια πιο αιρετική άποψη για το θέμα. Τα παιδιά γεννιούνται μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους» σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος.
Ο Βασίλης Καρύπης ειδικός θεραπευτής του προγράμματος, είναι ένας άνθρωπος που πριν αρκετά χρόνια είχε χτυπήσει και αυτός την πόρτα του προγράμματος λόγω εξαρτήσεων, σήμερα προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από αυτές τις καταστάσεις που ζουν δείχνοντάς τους ότι υπάρχει και μια άλλη διαφορετική ζωή. «Λέω στους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια ότι «πρώτα ήμουν στη θέση σου και τώρα σε συμβουλεύω πώς να βγεις από αυτό». Δεν είναι εύκολο. Θέλω να τους αποδείξω ότι μπορούν. Τους λέω ότι πρέπει να αλλάξουν την ζωή τους στο 100%. Να πας από την άλλη πλευρά της ζωής» καταλήγει ο κ. Καρύπης.
Πηγή: larissanet.gr