Μεγάλος πληθυσμός τριζονιών παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στην Καρδίτσα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, που συνοδεύεται από την εισβολή τους σε σπίτια καταστήματα και γενικότερα κτίρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν αφήσει κάποιος ανοιχτό παράθυρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εισέλθει, αυτή την εποχή, τριζόνι, ενώ στο νοσοκομείο, που τα παράθυρα των διαδρόμων δεν έχουν προστατευτική σίτα και το κτίριο βρίσκεται κοντά στους αγρούς, η παρουσία των συγκεκριμένων εντόμων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές και το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται έχει κυρίως να κάνει με την ενόχληση που προκαλεί ο ήχος που εκπέμπουν, ειδικά όταν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο.
Ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Καρατσιώρης, στον οποίο το KarditsaLive.Net, απευθύνθηκε για το θέμα, μας είπε πως τα τριζόνια δεν δημιουργούν υγειονομικό πρόβλημα, ενώ δεν προκαλούν και ζημιές στις καλλιέργειες. Ο μεγάλος πληθυσμός που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή της αναπαραγωγής και ευνόησαν την ανάπτυξη του. Ζέστη και υγρασία, πιθανόν και κάποια βροχή, αποτέλεσαν ιδανικές συνθήκες γι αυτό.
Την δεδομένη χρονική στιγμή λόγω φθινοπώρου και πτώσης θερμοκρασίας αναζητούν καταφύγιο. Επειδή, λοιπόν, μας εξήγησε, ενώ είναι έντομα εδάφους, έχουν και την ικανότητα να πετούν, μπορούν να φθάσουν σε μπαλκόνια ακόμα και σε υψηλούς ορόφους, και να μπουν στο σπίτι από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν του ακουστικού, είναι ότι μοιάζουν στο χρώμα και το μέγεθος με κατσαρίδες, αν και υπάρχουν ευδιάκριτες διαφορές και αυτό να είναι που ανησυχεί πολύ κόσμο. Πάντως, κατέληξε ο κ. Καρατσιώρης είναι πολύ ευαίσθητα έντομα και εξολοθρεύονται πολύ εύκολα.