Νέο φαραωνικό πάρκο 4.600 στρ. στη Λάρισα (250 MW)
2 September 2021
Σε πλήρη εξέλιξη τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό
2 September 2021

Μειώνονται τα πρωτάκια στα σχολεία

Καμπανάκι για τα σχολεία το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς μειώνεται διαρκώς, σε ποσοστό 6% ανά έτος, ο αριθμός των εγγραφών μαθητών στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Ανησυχητικά τα δεδομένα στη Μαγνησία, με το πρόβλημα να είναι ορατό όχι μόνον σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Την ανησυχία του εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο εγγράφονται 100 περίπου λιγότεροι μαθητές στην πρώτη τάξη.

Ενδεικτικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που παραθέτει ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα οποία το 2019 εγγράφηκαν 1.674 μαθητές στην πρώτη δημοτικού, το 2020 εγγράφηκαν 1.580 μαθητές και για τη νέα σχολική χρονιά, το 2021, τα πρωτάκια ανέρχονται σε 1.491 στη Μαγνησία.

Εμφανής η διαρκής μείωση στις εγγραφές των μαθητών της πρώτης τάξης, που υπολογίζεται σε 6% την περίοδο 2019 – 2020 και 7% το αντίστοιχο διάστημα 2020 – 2021.

Πολλοί οι λόγοι που διαμορφώνουν την ανησυχητική μείωση του μαθητικού δυναμικού στη Μαγνησία, με κυρίαρχο το δημογραφικό πρόβλημα. «Εκτιμώ ότι υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας και δεν λαμβάνονται μέτρα, έτσι ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μούσιος.

Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι αποτελούν τη βάση του προβλήματος, με τον πρόεδρο των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Μαγνησίας να υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, για να μπορέσουν οι νέες οικογένειες οι οποίες δημιουργούνται, να αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών και να σταματήσει η μείωση που παρατηρείται».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι βασικός παράγοντας είναι και η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, που οδήγησε πολλές οικογένειες, τόσο αλλοδαπών που κατοικούσαν στη Μαγνησία, όσο και γηγενών, να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα περιφερειακά σχολεία, με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για «καμπανάκι» για την ελληνική κοινωνία, ενώ σημειώνει ότι «πρέπει σύντομα να αναστραφεί η κατάσταση και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα».

Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί

Σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ανοίγουν τα σχολεία για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους, καθώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα σημάνει η έναρξη του σχολικού έτους 2021/22 για τους μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ολοι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται από σήμερα στις σχολικές μονάδες, για να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων και να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να προγραμματίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς. «Πάντα πιστεύαμε ότι όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία τους» υπογραμμίζει ο Απόστολος Μούσιος.

Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν από πέρυσι, οι διαδικασίες με τους αναπληρωτές έχουν ολοκληρωθεί, ενώ παραμένει το αίτημα της μείωσης των μαθητών στα τμήματα της πρωτοβάθμιας, για να υπάρχει καλύτερη προστασία κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: