Ο βοηθός του Σαμπάολι χτύπησε τον σταρ της ομάδας
31 July 2023
ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός αναγνώρισης ελληνικών τοπίων – Έως 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή συμμετοχών
31 July 2023

«Μεσενικολασιάνα»: Μία πανέμορφη Μεσενικολίτισα «κυρία» με παγκόσμια μοναδικότητα

Μία λέξη τράβηξε την προσοχή μας κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα, σε μία τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου κ. Ιωάννας Ποδηματά. Και ήταν η λέξη «Μεσενικολασιάνα».

Όπου «Μεσενικολασιάνα» ένα φυτό που φυτρώνει μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή του Μεσενικόλα, απ’ όπου και πήρε το όνομά του (η επιστημονική ονομασία είναι Centaurea Messenicolasiana)

.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα mesenikolas.gr, που έχει δημιουργηθεί από κατοίκους της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, η Μεσενικολασιάνα εντοπίστηκε πριν από μερικά χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι μοναδική παγκοσμίως.

Είναι ένα αυτοφυές φυτό, που, όπως εξηγεί στο KarditsaLive.Net η κ. Ποδηματά το συναντά κανείς στον παλιό δρόμο Μητρόπολης Μεσενικόλα και συγκεκριμένα στην διασταύρωση προς Μεσενικόλα και Ι.Μ. Κορώνας. Από εκείνο το σημείο και μέχρι περίπου το χώρο που τελείται η γιορτή κρασιού, μπορεί κάποιος να το δει και να το θαυμάσει. Μάλιστα μπορεί να είναι και ανθισμένο, καθώς η διάρκεια ανθοφορίας του είναι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Η αναφορά της κ. Ποδηματά στο φυτό, έγινε με αφορμή τον καθαρισμό του παλιού δρόμου από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, από χόρτα και κλαδιά δέντρων που περιόριζαν την ορατότητα. Και είχε να κάνει με την συνεννόηση που υπήρξε για να μην καταστραφούν φυτά Μεσενικολασιάνας από τα συνεργεία. Πράγμα που επετεύχθη όπως αναφέρθηκε.

.Άλλωστε όπως λέει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, το φυτό είναι υπό την προστασία της Περιφερειακής Ενότητας. Από την στιγμή που ενημερωθήκαμε για την ύπαρξή του, τονίζει, πριν γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση, οριοθετούμε τα σημεία που υπάρχει η Μεσενικολασιάνα προκειμένου να προστατευθεί.

Με το φυτό ασχολούνται εθελοντικά αρκετοί άνθρωποι, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν την ύπαρξή του και να το προστατεύσουν. Ένας εξ αυτών ο κ. Ταξιάρχης Πουλιάρης, που είναι και ο άνθρωπος που μας χορήγησε το φωτογραφικό υλικό, υπογράμμισε την μοναδικότητα του φυτού και την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουν στο να διασωθεί. Στόχος είναι, είπε, όχι μόνο να το διατηρήσουμε αλλά να αυξηθεί ο πληθυσμός του. Και έκανε έκκληση σε όλους να μην κόβουν τα άνθη. Ταυτόχρονα σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες, κάτι που αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1%C2%BB-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B1-%C2%AB%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%C2%BB-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: