Όσοι γκρινιάζουν ζουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα
7 May 2020
Η καταστροφή τής φύσης θα φέρει και νέες πανδημίες τονίζουν οι επιστήμονες !
8 May 2020

Μετά από κάθε εμπόδιο θα υπάρχει πάντα ένας θησαυρός

Υπάρχει μια παλιά ιστορία του Ζεν για έναν βασιλιά που οι υπήκοοί του είχαν γίνει μαλθακοί και είχαν αποκτήσει πολλά προνόμια.

Δυσαρεστημένος με αυτή την κατάσταση, ο βασιλιάς αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα. Το σχέδιό του ήταν απλό: θα έβαζε έναν τεράστιο βράχο στη μέση του κεντρικού δρόμου, ο οποίος θα έφραζε την είσοδο της πόλης, και ύστερα θα κρυβόταν κάπου εκεί κοντά και θα παρατηρούσε τις αντιδράσεις τους.

Πώς θα αντιδρούσαν; Θα συσπειρώνονταν προκειμένου να τον μετακινήσουν; ΄Η θα αποθαρρύνονταν, θα τα παρατούσαν και θα γύριζαν στα σπίτια τους;

Με όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση, ο βασιλιάς παρατηρούσε έναν έναν υπήκοο να έρχεται μπροστά σε αυτό το εμπόδιο και να γυρνάει πίσω. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, να προσπαθεί με μισή καρδιά προτού τα παρατήσει.

Πολλοί παραπονέθηκαν ανοιχτά για όλη αυτή την ταλαιπωρία ή καταράστηκαν τον βασιλιά ή την τύχη, αλλά κανείς τους δεν κατάφερε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Αρκετές μέρες αργότερα, έφτασε στην πόλη ένας χωρικός. Δεν γύρισε να φύγει. Αντίθετα έβαλε τα δυνατά του και προσπάθησε να παραμερίσει τον βράχο.

Τότε του ήρθε μια ιδέα: έτρεξε στο κοντινό δάσος για να βρει κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν μοχλό. Τελικά, επέστρεψε με ένα τεράστιο κλαδί, το οποίο χρησιμοποίησε για να απομακρύνει τον ογκώδη βράχο από τη μέση του δρόμου.

Κάτω από τον βράχο υπήρχε ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα και ένα σημείωμα από τον βασιλιά που έλεγε:

«Το εμπόδιο στον δρόμο ανοίγει τον δρόμο. Μην ξεχνάς ποτέ ότι σε κάθε εμπόδιο υπάρχει και μια ευκαιρία για να βελτιώσεις την κατάστασή σου».

Τι σας εμποδίζει;

Οι φυσικοί παράγοντες; Το μέγεθος. Η φυλή. Η απόσταση. Η αναπηρία. Τα χρήματα.

Οι πνευματικοί παράγοντες; Ο φόβος. Η αβεβαιότητα. Η έλλειψη εμπειρίας. Η προκατάληψη.

Ίσως οι άλλοι να μη σας παίρνουν στα σοβαρά. Ή μπορεί να πιστεύετε ότι είστε πολύ μεγάλοι στην ηλικία. Ή μπορεί να σας λείπουν η στήριξη ή οι πόροι. Ίσως οι νόμοι και οι κανονισμοί να περιορίζουν τις επιλογές σας. Ή οι ίδιες σας οι υποχρεώσεις. Ή οι ψεύτικοι στόχοι και η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ό,τι και να είναι, βρίσκεται μπροστά σας. Βρίσκεται μπροστά σε όλους μας.

Και…

Είναι εμπόδια. Το ξέρω. Κανείς δεν το αρνείται.

Δείτε όμως όλους αυτούς που έζησαν πριν από εσάς. Αθλητές που ήταν πολύ μικροκαμωμένοι. Πιλότοι των οποίων η όραση δεν ήταν αρκετά καλή. Ιδεαλιστές που ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Μέλη της μιας ή της άλλης φυλής. Δυσλεκτικοί που παράτησαν το σχολείο. Νόθοι, μετανάστες, νεόπλουτοι, μονομανείς, πιστοί και ονειροπόλοι. Ή εκείνους που ξεκίνησαν από το τίποτα ή, ακόμα χειρότερα, από μέρη όπου η ίδια τους η ύπαρξη απειλούνταν σε καθημερινή βάση.

Τι τους συνέβη;

Πολλοί από αυτούς τα παράτησαν. Ελάχιστοι όμως όχι. Καλωσόρισαν την πρόκληση. Και προσπάθησαν ακόμα πιο πολύ. Αναζήτησαν πιο σύντομους δρόμους και αδύνατα σημεία. Διέκριναν συμμάχους ανάμεσα σε παράξενα πρόσωπα. Περιπλανήθηκαν. Καθετί είναι ένα εμπόδιο το οποίο έπρεπε να ξεπεράσουν.

Και το αποτέλεσμα;

Μέσα σε αυτά τα εμπόδια υπήρχε μια ευκαιρία. Την άδραξαν. Έκαναν κάτι ιδιαίτερο χάρη σ’ αυτή. Μπορούμε να μάθουμε από αυτούς.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ryan Holiday «Το Εμπόδιο Ανοίγει τον Δρόμο»

Πηγή : enallaktikiagenda.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: