“Αγκαλιάστε και αποδεχθείτε τα παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση”: Το μήνυμα της μαμάς του Δημητράκη
6 October 2021
Αυξάνονται τα επιδόματα για θέρμανση και ρεύμα
7 October 2021

Μετονομασία της Μητρόπολης σε “Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης”

Μετονομάζεται από σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών σε “Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης”, με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τον προηγούμενο τίτλο που κατείχε αφαιρέθηκε η ονομασία «Σταγών», καθώς υπάρχει και η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, οπότε και κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή του ονόματος.

Θεωρήθηκε δε από την Ιεραρχία, αντικανονική η ονομασία Σταγών, εφόσον η Μητρόπολη είχε χάσει το ομώνυμο χωριό από τη δεκαετία του ’70.

Σε επίσημη ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνει πως η μετονομασία προέκυψε κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, με την σχετική απόφαση από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να έχει παρθεί κατά την τακτική της συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου, όπως καταλήγει, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πλέον την αποκλειστικότητα του ονόματος Σταγών.

Σχετικά με την ονομασία “Γαρδικίου”, που υπάρχει πλέον στον νέο τίτλο, αναφέρεται στην “Επισκοπή Γαρδικίου”, και στο βυζαντινό Γαρδίκι στην περιοχή της αρχαίας Πέλλινας, του σημερινού Δήμου Φαρκαδόνας και όχι στο πολύ γνωστό ορεινό χωριό, Γαρδίκι, του Δήμου Πύλης.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή, στην κορυφή του λόφου, μέσα στην ακρόπολη της αρχαίας Πέλιννας, είχε κτιστεί ο επισκοπικός ναός της πόλης, ο οποίος χρονολογείται από τον Αν Ορλάνδο, με βάση την τοιχοποιία του, στον 14ο αιώνα.

Η Επισκοπή Γαρδικίου, υπαγόταν στην Μητρόπολη Λαρίσης και κατείχε τον 10ο αι. τη 13η θέση ανάμεσα στις 28 επισκοπές της μητροπόλεως, ενώ τον 12ο αι. κατείχε την 6η θέση, μετά δε την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 8η θέση. Η επισκοπή Γαρδικίου κατά την Τουρκοκρατία μετέφερε την έδρα της στο γειτονικό Ζάρκο και διατηρήθηκε ως το 1899 μ.Χ., οπότε ενώθηκε με τις επισκοπές Τρίκκης και Σταγών, από τις οποίες δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Τρίκκης, Σταγών και Γαρδικίου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: