Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αμέσως μόλις έλαβε την ανοικτή επιστολή του Δημάρχου Μαραθώνα Σ. Τσίρκα, στην οποία υπήρχαν συγκεκριμένες τεχνικές ενστάσεις σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν τη συνέχιση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΟΕΔΑ Γραμματικού, ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ενστάσεων αυτών.
Με επίσημο έγγραφό τους οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας απάντησαν σημείο προς σημείο στις ενστάσεις αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:
• To έργο δεν έχει μέχρι σήμερα απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν απολεσθεί οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί για την κατασκευή και λειτουργία του.
• Σε κανένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τίθεται περιβαλλοντικό ζήτημα και δεν υπάρχει αναφορά για απένταξη του έργου κι απώλεια των ευρωπαϊκών πόρων, για λόγους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι λόγοι που προβάλλονται για ενδεχόμενη απώλειά των πόρων, είναι η μη ολοκλήρωση και η μη έναρξη μέχρι σήμερα, της λειτουργίας της εγκατάστασης του Γραμματικού.
• Το έργο δεν παραβιάζει την νομοθεσία περί ρεμάτων κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις υπ’ αριθμόν 3561 και 3562/2014 αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή, αφετέρου και την μη υδατοπερατότητα του εδάφους. Γι αυτό κι επέτρεψε με τις παραπάνω αποφάσεις την συνέχιση των έργων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη για λήψη ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων , που επικαλέστηκαν αστοχίες του εργολάβου κι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.
• Ο χώρος του ΟΕΔΑ Γραμματικού δεν απειλεί την περιοχή ΝΑΤURA, αφού είναι χερσαίος, σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από τις ακτές του τόπου προστασίας και απομονωμένος από αυτόν μορφολογικά, χωρίς καμία επικοινωνία με οποιοδήποτε μέσο περιβάλλοντος ( αέρα, έδαφος, νερά, χωρίς οπτική επαφή).
• Η απόσταση του ΟΕΔΑ Γραμματικού από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας απέχει τουλάχιστον έξι χιλιόμετρα και δεν επηρεάζει την επισκεψιμότητά του. Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου υπήρχε παρουσία αρχαιολόγου, όπως απαιτεί ο νόμος, έγινε ανασκαφική έρευνα και δεν προέκυψε θέμα σχετικά με ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.
• Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τον Αύγουστο του 2017 από το ΙΓΜΕ, που αποτελεί θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ρηγμάτων στη στενή περιοχή των εγκαταστάσεων ώστε να αποτελούν εμπόδιο στη λειτουργία του έργου.
• Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ακατάλληλη τη χωροθέτηση του έργου. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα το χρηματοδοτούσε άλλωστε.
Με αφορμή την έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι: «Με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας απαντούν σημείο προς σημείο σε όσα έθεσε με την ανοικτή του επιστολή ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ.Τσίρκας. Τα παραπάνω στοιχεία θα τεθούν υπόψη στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνα, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στα γραφεία της Περιφέρειας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι ως νέα Διοίκηση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα κι όχι για να επιτρέψουμε την παράταση καταστάσεων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής. Αν στη συνάντηση που θα γίνει ο Δήμος Μαραθώνα μας παρουσιάσει επίσημες αποφάσεις ή έγγραφα, που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενστάσεων που εκφράζουν, το έργο θα ακυρωθεί. Η δική μας διοίκηση δεν θα νομιμοποιήσει παράνομες αποφάσεις.
Αν όμως οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση πάντοτε με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού. Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα βρούμε λύσεις που θα πάνε την τοπική κοινωνία μπροστά».