Η τιμή παραγωγού για σφάγια φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ 10 και 11 ευρώ το κιλό, με τις περιπτώσεις που είναι πάνω από 10,50 να υπερτερούν κατά πολύ αυτών που είναι κάτω από 10,50. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, “φωτογραφίζει” μία τιμή τουλάχιστον 15 ευρώ στην προθήκη του κρεοπωλείου.
Την ίδια ώρα από παραγωγούς εκφράζεται η άποψη ότι είναι πιθανόν να παρουσιαστούν και ελλείψεις αμνοεριφίων με δεδομένο ότι Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν και γίνονται εξαγωγές, αλλά και λόγω περιορισμού εισαγωγών από κάποιες χώρες λόγω των ασθενειών.
Επ’ αυτού η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου, τόνισε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως την δεδομένη χρονική στιγμή απαγορεύεται η εισαγωγή ζώντων ζώων από την Ρουμανία, προκειμένου να σφαγιασθούν στην χώρα μας. Αντίθετα επιτρέπεται η εισαγωγή σφαγίων από την εν λόγω χώρα. Όλα αυτά λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών.
Επίσης, μας είπε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση από το Υπουργείο για να μην εισάγονται ζώα από την Ουγγαρία λόγω αφθώδους πυρετού και ταυτόχρονα έχουν θεσπιστεί πολύ ισχυρά και αποτρεπτικά μέτρα ελέγχου για την περίπτωση που κάποιος εισάγει. Στο νομό μας, πάντως, ξεκαθάρισε, δεν έχει γίνει εισαγωγή από την συγκεκριμένη χώρα.
Σε ότι αφορά τώρα στην κατάσταση σε επίπεδο Π.Ε. Καρδίτσας, η κ. Ασλανίδου σημείωσε ότι είναι ελεύθερη μέτρων περιοχή, τα σφαγεία θα λειτουργήσουν κανονικά και γενικότερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Εκτίμησε, δε, πως επειδή δεν βρισκόμαστε στο επίκεντρο της εμπορίας αμνοεριφίων, ώστε να αγοράζονται μαζικά ζώα από εμπόρους, θα καλυφθούν οι ανάγκες χωρίς να παρουσιασθούν ελλείψεις.
Σε αυτό όμως που επέστησε την προσοχή είναι στο να μην επιλέγουν οι καταναλωτές αμνοερίφια που σφάζονται σε μαντριά, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι. Οι λαθροσφαγές, όπως τις χαρακτήρισε, σημαίνουν έλλειψη ελέγχου γι’ αυτό που θα βάλουμε στο τραπέζι μας και πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Οι καταναλωτές, κατέληξε θα πρέπει να αγοράσουν τον οβελία από κρεοπωλείο, με σφραγίδα, καθώς το ζώο έχει ελεγχθεί καθ’ όλη την διαδικασία από τον παραγωγό μέχρι το σημείο πώλησης.
Π.Κ.