Σε ομιλία του στην Χίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή – Η Θέση της Ελλάδας», τόνισε τη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ,σημειώνοντας πως το γεγονός ότι είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λειτουργεί αποτρεπτικά από κάθε επιθετική πολιτική της Τουρκίας. «Η στάση της Τουρκίας, να εμποδίζει την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επηρεάζει σημαντικά τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά πολλές φορές την τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μηταράκης.
Ταυτόχρονα, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε και στις τριμερείς συμφωνίες που έχει πετύχει η Ελλάδα, με Ισραήλ και Αίγυπτο, τις οποίες χαρακτήρισε ως απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο: «Οι τριμερείς συμφωνίες δίνουν ισχύ στη χώρα μας και αποτελούν απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η χώρα μας έχει το κύρος να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια».
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει το Μεταναστευτικό στην εθνική ασφάλεια μιας χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020: «Σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια έχει παίξει το Μεταναστευτικό. Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό τον Μάρτιο του 2020, έβαλε το Μεταναστευτικό σε νέα βάση. Στο ΚΥΣΕΑ, τότε, δεν γνωρίζαμε αν ήταν απλά ένα Μεταναστευτικό επεισόδιο ή προσπάθεια θερμού επεισοδίου. Θα ήθελα να σας θυμίσω πως λίγους μήνες πριν την παράνομη ρωσική εισβολή, η Λευκορωσία, χώρα – δορυφόρος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό προς τις γείτονες χώρες».
Ο κ. Μηταράκης, συνέχισε, αναφέροντας: «Έχει μεγάλη διαφορά, τα μεμονωμένα περιστατικά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας, η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης, από την μαζική μεταφορά μεταναστών που έχει σαν στόχο την αποσταθεροποίηση μιας χώρας. Ελλάδα σέβεται τη διεθνή νομολογία για την ασφάλεια των συνόρων, γεγονός που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα. Η χώρα μας έχει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με δυο στόχους. 1ον, την μείωση των ροών και 2ον η έμπρακτη αλληλεγγύη. Το μεταναστευτικό είναι ένα φαινόμενο που θα υπάρχει για πάντα και θα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο τα αποτελέσματα του έργου μας, είναι εμφανή».