«Ποια είναι η γυναίκα με τις σακούλες με τα λεφτά;», διερωτάται το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N—tv στο κύριο άρθρο του. «Η καριέρα της ήταν απότομη και η περίπτωσή της προκάλεσε φρίκη στην ΕΕ: Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς που σφράγισε και το πολιτικό της τέλος. Μια απότομη πτώση ανάλογη με την μετεωρική της άνοδο. Την Κυριακή, η Ελληνίδα πολιτικός με τα μακριά ξανθά μαλλιά οδηγήθηκε στις διαβόητες φυλακές Σεν Ζιλ του Βελγίου με απόφαση της βελγικής εισαγγελίας κατηγορούμενη για διαφθορά συμμοριών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κινδυνεύει να μείνει στη φυλακή πέντε χρόνια.
Δυστυχώς, η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της χλεύης και της οργής ολόκληρου του πλανήτη, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. Η επωδός μόνιμη: «Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη φυλακή».
Θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων ετών η υπόθεση Καϊλή. Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η αντιπρόεδρος θα καθαιρεθεί. Πολλοί όμως αναρωτιούνται: Τι ακολουθεί; Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες ζητούν εκτεταμένες συνέπειες – και φοβούνται περαιτέρω αποκαλύψεις για πιθανές δωροδοκίες από το Εμιράτο του Κόλπου του Κατάρ. «Νιώθω θυμό και πικρία επειδή ξεδιάντροπες ενέργειες μεμονωμένων ατόμων απειλούν να βλάψουν ολόκληρο τον θεσμό», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός Ράινχαρντ Μπουτικοφέρ.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Γερμανός ευρωβουλευτής Ντένις Ράντκε εξέφρασε επίσης την οργή του: «Οι σεΐχηδες από το Κατάρ όχι μόνο αγοράζουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, εξαγοράζοντας και τους άπληστους αξιωματούχους και πρωταγωνιστές του για 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τώρα δεν σταματούν ούτε στους πολιτικούς. Όποιος συμπεριφέρεται όπως αυτοί θέλουν να αγοράσουν τον κόσμο», είπε ο Ράντκε στην «Bild». Το Qatargate αποκαλύπτει ένα κολοσσιαίο πρόβλημα νομιμότητας και δημοκρατίας.
Καταδεικνύει την ευθραυστότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρητικά είναι η καρδιά των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, επειδή είναι το μόνο που εκλέγεται άμεσα από τα 450 εκατομμύρια πολίτες των 27 κρατών μελών.
H περίπτωση της Καϊλή προκάλεσε περισσότερο την οργή γιατί ήρθε μετά την ομιλία της στις 21 Νοεμβρίου στην οποία χαρακτήρισε το Κατάρως «φάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Γιατί όλα πηγάζουν από την ατυχή απόφαση να ανατεθεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Το Εμιράτο το απέσπασε, επιδεικνύοντας κάθε όπλο, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής του ισχύος.
Εδώ, το πρόβλημα είναι το εξής: μια κρατική οντότητα με αρκετούς οικονομικούς πόρους για να αγοράσει οτιδήποτε, εξαγοράζει ακόμα και τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μια υπερεθνική δημοκρατική οντότητα που φαίνεται πιο ανυπεράσπιστη από τα εθνικά κοινοβούλια, παρόλο που βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο του πιο άγριου λόμπι. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις έρευνες φαίνεται ότι και το Μαρόκο έχει επίσης εργαστεί με τον ίδιο τρόπο για να κλείσει συμφέρουσες εμπορικές συμφωνίες.
Η βελγική έρευνα μόλις αρχίζει και μπορεί να επιφυλάξει συγκλονιστικές εξελίξεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο Χριστιανοδημοκράτης Ράντκε όπως και άλλοι βουλευτές, ζήτησε και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να διευκρινιστούν οι κατηγορίες εναντίον της Καϊλή.
Άλλωστε, στο μικροσκόπιο των Βέλγων ανακριτών βρίσκονται τώρα και τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές της Καϊλή και των άλλων κατηγορουμένων. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πιο ισχυρές εκρήξεις σε όλη την Ευρώπη, ίσως και στην Ελλάδα. Femme fatale η Ευα. Για μερικές «σακούλες με λεφτά»…
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/opinion/1416000/mia-eya-femme-fatale/