Ο πρωθυπουργός βασικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο
27 November 2022
Επιστολή Κ. Αγοραστού για την υποστήριξη των δράσεων της AREPO
27 November 2022

Μολυσμένη η κοίτη του Ονόχωνου στην περιοχή του Μάρκου – Άμεση λήψη μέτρων αποφάσισε το Συμβούλιο Παλαμά

Σοβαρότατο πρόβλημα οικολογικής υποβάθμισης του ποταμού Ονόχωνου και καταστροφής της ζωής εντός αυτού, στην περιοχή της Τ.Κ. Μάρκου αποκάλυψαν δειγματοληψία και αναλύσεις του νερού σε διαπιστευμένο εργαστήριο.

Η δειγματοληψία έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της της Τ.Κ., τον Ιούλιο του 2022.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μάρκου και ήταν απογοητευτικά, όπως διαπιστώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα η ανάλυση έδειξε:

  1. Οι μετρήσεις οξυγόνου, αζώτου και αιωρούμενων στερεών δείχνουν ότι επικρατούν απαγορευτικές συνθήκες για την επιβίωση ζωής στο ποτάμι.
  2. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων και στους δύο σταθμούς δειγματοληψίας υπάρχει αυξημένος αριθμός μικροβίων (από κόπρανα ζώων και ανθρώπων) και υπάρχει πιθανότητα ασθένειας σε περίπτωση κατανάλωσης.
  3. Η συγκέντρωση υδραργύρου ξεπερνά τα προτεινόμενα όρια. Η κύρια πηγή υδραργύρου είναι το πετρέλαιο (κατά εκτίμηση από λάστιχα).
  4. Καταγράφηκαν ζώα στη λάσπη του ποταμού τα οποία επιβιώνουν σε ρυπασμένα νερά.
  5. Η παρουσία του υδρόβιου φυτού (πράσινα νερά) δείχνει την παρουσία μεγάλων συγκεντρώσεων φωσφόρου και αζώτου το οποίο επιβεβαιώνεται από τις αντίστοιχες μετρήσεις στο νερό.
  6. Η οικολογική ποιότητα του ποταμού με βάση το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης 2 (Hellenic Evolution System 2, HESY2) κατατάσσεται στις δύο χειρότερες κατηγορίες (κακή και ελλιπής).

Να σημειωθεί επίσης ότι παλαιότερα στον ποταμό ζούσαν διάφορα είδη, όπως ψάρια, βατράχια, κ.ο.κ. ενώ σήμερα λόγω της σοβαρής υποβάθμισης έχει εκλείψει ή κινδυνεύει να εκλείψει κάθε είδος πανίδας.

Κίνδυνοι σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. όπως συμβουλεύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στις κύριες ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα νερά ξεχωρίζουν οι εξής: Διάρροια, Δυσεντερία,  Δάγκειος πυρετός, Χολέρα, Τυφοειδής πυρετός,  Λεγεωνέλλωση.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα το Τοπικό Συμβούλιο πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα και τα οποία ήρθαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση αυτά ο δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου κατέθεσε πρόταση προς το Σώμα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και περιλαμβάνει:

-Άμεσο έλεγχο από υπαλλήλους του Δήμου στην κοίτη του ποταμού, εντός του οικισμού και οποιαδήποτε παράνομη αποχέτευση που απορρέει και καταλήγει στον ποταμό να καταστραφεί, ώστε να μην απορρέουν λήμματα και επιβαρύνετε το περιβάλλον.

-Καθαρισμό της κοίτης του ποταμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Επισκευή των τσιμεντοσωλήνων σε δύο σημεία κατά μήκος του τμήματος του ποταμού για να φεύγει το νερό, με συνεργασία του Προέδρου της Κοινότητας Μάρκου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου.

-Πρόγραμμα ψεκασμού για τα κουνούπια γίνεται τα τελευταία χρόνια συχνά.

-Μόλις υπάρξουν σχετικά προγράμματα να ενταχθούν σε αυτά η δημιουργία περιπατητικού δρόμου, η κατασκευή πεζογέφυρας και η διαμόρφωση της κοίτης. 

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου με τον οποίο επικοινώνησε το KarditsaLive.Net, τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η ροή λυμάτων, μέσω των αποχετεύσεων προς το ποτάμι, ενώ σημείωσε πως ο καθαρισμός της κοίτης έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: