Μετά τα Τρίκαλα, όπου ο διαγωνισμός για την μονάδα ανακύκλωσης βρίσκεται στη τελική φάση ανάδειξης αναδόχου (έργο 32 εκ. ευρώ, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών), έρχεται η σειρά Βόλου και Λάρισας με αθροιστικό προϋπολογισμό τα €77 εκ.
Στόχος του δημοσίου είναι, έως τα τέλη του έτους, να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της χώρας, σε έργα που είναι άνω του €1 δισ. Ωστόσο δεν αποκλείονται και παρατάσεις, με παράγοντες που γνωρίζουν τις διαδικασίες να σημειώνουν πως, το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα τρέξουν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους.
Το επόμενο έργο που μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης στη Θεσσαλία θα είναι μονάδα απορριμμάτων στη Λάρισα. Το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, με το ύψος της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 22,4 εκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 18,3 εκατομμύρια ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ).
Όσον αφορά την τρίτη μονάδα απορριμμάτων στη Θεσσαλία, αυτή του Βόλου, φαίνεται να έχει μείνει λίγο πιο πίσω καθώς αποσύρθηκε η αρχική πρότασή για τη χρηματοδότηση της.
Ξεκίνησε η Ηλεία
Οι εταιρείες, ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ήδη, έχουν ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία της ΜΕΑ Ηλείας, της πρώτης ΣΔΙΤ, στην οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιο αναλυτικά, στην 25ετή διάρκεια της λειτουργίας της, η Μ.Ε.Α. ΠΕ Ηλείας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Ν. Ηλείας, με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι, τόσο μηχανική, για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα), όσο και βιολογική, για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α (Compost Like Output ή CLO).