Γάζα: 10 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα σε σπίτια, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές
22 December 2024
Κ. Μητσοτάκης: Κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα η φύλαξη των συνόρων – Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
22 December 2024

Μουτζούρης

Ψάχνει τρόπο να διώξει από πάνω της τον «Μουτζούρη» η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αλλά δυσκολεύεται. Γι’ αυτό τον κρύβει διακριτικά έξω από το «χαλάκι της εξώπορτας» στη Σταδίου 29, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Μια σειρά από εκθέσεις που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας δεν βαδίζει και τόσο ομαλά αποκρύπτονται επιμελώς. Το ίδιο συμβαίνει και με κείμενα που αφορούν τόσο τις αποδοχές των συνταξιούχων, όσο και τις ίδιες τις απονομές των συντάξεων. Για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα, να έχει «παγώσει» εδώ και έξι μήνες, η προσπάθεια για τη δημιουργία Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης στον ΕΦΚΑ! Βλέπετε όλες αυτές οι πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που θα προέκυπταν από τα ανωτέρω στοιχεία δεν αφήνουν και τόσο «θετική αύρα», μάλλον το αντίθετο. Αφήστε που ήρθε πρόσφατα και η Eurostat και έβγαλε αρνητικό πρόσημο (-2,9%) στο ωρομίσθιο στην Ελλάδα, για το γ’ τρίμηνο του 2024! Σφίγγει ο κλοιός, άρα ο «Μουτζούρης» πρέπει όσο γίνεται πιο διακριτικά να εξαφανιστεί. Για να τον πάρει ο επόμενος «τυχερός» υπουργός, αν και όταν γίνει ανασχηματισμός…

Επί της ουσίας, όμως, και επειδή όλα αυτά τα πολιτικά τερτίπια ουδόλως απασχολούν την πραγματική πορεία της αγοράς εργασίας:

  • Σύστημα Εργάνη: Για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, που ακόμα αναζητούνται οι σχετικές εκθέσεις, μαθαίνουμε ότι προσεγγίζουν τις 180.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας. Άλλωστε κάθε χρόνο, το σενάριο είναι περίπου το ίδιο: Όσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται το δίμηνο του Μαρτίου – Απριλίου, άλλες τόσες χάνονται το δίμηνο του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Αλλά είπαμε, επικοινωνιακά δεν συμφέρει να αναδεικνύονται τέτοια θέματα, γιορτινές μέρες.  Έχουν πολιτικό κόστος. Ας ελπίσουμε ο Δεκέμβριος να είναι θετικός (μάλλον δύσκολο), μπας και δημοσιευθούν όλες μαζί οι εκθέσεις «Εργάνη» και ξεστοκάρουν εκεί στο υπουργείο Εργασίας. Διαφορετικά, λίγο υπομονή, μέχρι τον… ερχόμενο Μάρτιο!
  • Εισόδημα συνταξιούχων: Οι σχετικές εκθέσεις «Ήλιος» έχουν, όλως τυχαίως, κολλήσει στον Αύγουστο! Επίσης δεν συμφέρει να γράφεται κάθε μήνα ότι οι 7 στους 10 συνταξιούχους έχουν εισόδημα από συντάξεις μικρότερο των 1.000 ευρώ (μικτά). Είναι πιο βολικό επικοινωνιακά να γίνεται αναφορά στο 2,4% της αύξησης που θα δοθεί στις συντάξεις για το 2025 και ας μένουν 600.000 συνταξιούχοι εκτός διαδικασίας, λόγω προσωπικής διαφοράς.
  • Απονομές συντάξεων: Εκεί οι εκθέσεις «Άτλας» μπλοκάρισαν στον Ιούλιο! Βλέπετε, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για κύριες συντάξεις,  πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 20.000, κάτι που επιβεβαίωσε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία του έκθεση. Συνεπώς, καλό είναι να περιμένουμε να βγει η χρονιά και από Ιανουάριο δίνουμε όλες τις εκθέσεις μαζί και καλύπτεται το προβληματάκι του Σεπτεμβρίου. Για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα πια, έχοντας διανύσει και τα 2/3 του Δεκεμβρίου, μαθαίνουμε ότι οι εκκρεμείς απονομές έχουν υποχωρήσει στις 16.500, άρα ο στόχος έχει επιτευχθεί. Παρόλ’ αυτά η μυστικοπάθεια στο υπουργείο Εργασίας διατηρείται δίχως λόγο. Μάλλον έχει γίνει συνήθεια.
  • Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών: Εδώ η κατάσταση σοβαρεύει. Μάθαμε ότι (επιτέλους) δόθηκε εντολή από τον 8ο όροφο της Σταδίου 29 για να ξεκινήσει η συγγραφή του σχετικού νομοσχεδίου. Βέβαια, με έξι μήνες καθυστέρηση, η συγκεκριμένη εντολή θα οδηγήσει σε σχέδιο νόμου πιθανότατα το επόμενο καλοκαίρι! Τώρα, πώς θα καταφέρουν στον ΕΦΚΑ να δημιουργήσουν Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα εντός του 2025, έχοντας να ενσωματώσουν περίπου… 20 διαφορετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης και Παροχών, αυτό είναι ένα θέμα που μάλλον δεν απασχολεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θα την απασχολήσει μόνο αν ο «Μουτζούρης» της μείνει στα χέρια, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ίδωμεν…

ΥΓ: Για τη Eurostat και τα στοιχεία που δημοσίευσε την εβδομάδα που μας πέρασε τα σχόλια περιττεύουν. Εκτός και αν η Ευρωπαϊκή  Στατιστική Υπηρεσία έπαψε να κάνει καλά τη δουλειά της! Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχουμε αρνητικό πρόσημο στο ωρομίσθιο. Τέτοια επιτυχία…

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: