Καιρός ν. Καρδίτσας: Νέες βροχοπτώσεις και λίγα χιόνια στα ορεινά από το βράδυ της Δευτέρας (8/1)
9 January 2024
Πρώτη παράταση για την αναβάθμιση υποδομών ορεινών οικισμών Δ.Ε. Μουζακίου
9 January 2024

Μπλίνκεν από τη Σ. Αραβία: Θα εργαστούμε από κοινού για την σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της Γάζας

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να χαράξουμε μια πολιτική οδό για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν από τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι συζήτησε κατά την επίσκεψή του στο σαουδαραβικό βασίλειο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι υπάρχει «σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση». «Μιλήσαμε γι’ αυτό σε κάθε σταθμό, και εδώ ασφαλώς στη Σαουδική Αραβία. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους προτού μεταβεί στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπλίνκεν έφθασε αργά απόψε στο Τελ Αβίβ όπου θα έχει αύριο συζητήσεις που προαναγγέλλονται δύσκολες με τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας κυρίως «την απολύτως επιτακτική ανάγκη» να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα.

Φθάνοντας από τη Σαουδική Αραβία, ο Μπλίνκεν προτίθεται επίσης να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, με βάση όσα άκουσε σε πρωτεύουσες αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: