Η Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters παγώνει τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες. Πρόκειται συνολικά 9.000 αιτήσεις.
Είχε προηγηθεί, η γερμανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) που επέβαλε τη Δευτέρα πάγωμα στη λήψη αποφάσεων για τις διαδικασίες ασύλου που είναι σε εξέλιξη, «μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση» στη Συρία, προαναγγέλλοντας ότι θα προσαρμόσει «τότε» την πρακτική της στη νέα κατάσταση.
Σε δήλωσή της επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι συγκεκριμένες πιθανότητες επιστροφής δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή και δεν θα ήταν επαγγελματικό να κάνουμε εικασίες για αυτές σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», ανέφερε η Φέζερ σε δήλωση.
Σε ανάλογη τοποθέτηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις δήλωσε ότι είναι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για το τι συμβαίνει στη Συρία.
«Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα λάβουμε αποφάσεις όταν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Κούκις στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η και Αυστρία προχώρησε σε αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, κατόπιν σχετικού αιτήματος του καγκελαρίου Νεχάμερ από προς τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.
Στην Αυστρία, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, εκκρεμούσαν 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει περιγράψει τη Συρία ως τη χώρα που συμβαίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.
Εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2011. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Πολλοί Σύροι, σημειώνει το BBC, καθώς τα νέα για την πτώση του Ασαντ άρχισαν να διαδίδονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, άρχισαν να αναρωτούνται: «Πότε θα επιστρέψουμε σπίτι»;
Πολλοί ελπίζουν σε εκείνη την ημέρα που θα αγγίξουν το συριακό έδαφος, όλοι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά αυτό που πρέπει να έχει κανείς κατά νου είναι ότι στη χώρα έχει σημειωθεί μια μεγάλη καταστροφή.
Στο άμεσο μέλλον, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με τη σταθερότητα και την πολιτική σύνθεση της νέας κυβέρνησης ή το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο πεδίο.
Και ευλόγως υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το πού θα επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι.
Πολλά σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί στον πόλεμο και δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές προσπάθειες ανοικοδόμησης
Σε ορισμένες περιοχές, έχουν γίνει έργα για την ανοικοδόμηση και την ανέγερση μεγάλων κτιρίων, αλλά τίποτα δεν έχει προβλεφθεί για τους ιδιοκτήτες της γης; Υπάρχου ακόμα τα σπίτια τους εκεί;