Καρκίνος του πνεύμονα: 7.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
6 November 2019
Καρκίνος μαστού: Πιθανόν να ανιχνεύεται με μία εξέταση αίματος στο μέλλον
6 November 2019

Νέο φάρμακο για τη γρίπη αντί εμβολίων;

Το εμβόλιο, η ξεκούραση και η καλή διατροφή ήταν μέχρι σήμερα οι κύριοι τρόποι καταπολέμησης της γρίπης. Πλέον έρευνες δείχνουν ότι σύντομα θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη γρίπη με ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Δοκιμάστηκε με επιτυχία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη.

Στις τρεις από τις πέντε περιπτώσεις η γρίπη παίρνει σοβαρότερη τροπή, ενώ 290.000 με 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον βιοϊατρικό επιστήμονα Ρίτσαρντ Πλέμπερ από την Ατλάντα δοκίμασε με επιτυχία νέο αντιικό φάρμακο κατά της γρίπης.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πειράματα μόνο στα ζώα και στον ιστό των αεραγωγών του ανθρώπου στο εργαστήριο.

Το 2013, το πανεπιστήμιο του Εμορι δημιούργησε μη κερδοσκοπική ομάδα ανάπτυξης φαρμάκων με πρωταρχικό σκοπό την καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων.

Μεταλλάξεις στο γονιδίωμα
Στο πλαίσιο της αποστολής της η ομάδα αυτή ανέπτυξε τη χημική ένωση EIDD-1931/2801 για τη θεραπεία ιών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών της γρίπης.

Το φάρμακο αυτό φράζει το ένζυμο που ονομάζεται RNA πολυμεράση, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των ιών. Ως αποτέλεσμα, το μόριο προκαλεί μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού.

Αν υπάρξουν αρκετές μεταλλάξεις, το γονιδίωμα γίνεται αναποτελεσματικό και ο ιός δεν μπορεί πια να αναπαραχθεί. Οι γιατροί δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Αποτελεσματική ουσία
Το νέο αντιικό φάρμακο δοκιμάστηκε με επιτυχία στα ζώα

«Η συγκεκριμένη ουσία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια στη γρίπη» λέει ο Δρ. Πλέμπερ που διδάσκει βιοϊατρική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και ο οποίος ανέπτυξε σε συνεργασία με συναδέλφους το εν λόγω φάρμακο στο Πανεπιστήμιο Εμορι.

«Χορηγείται από το στόμα και έχει δοκιμαστεί σε ευρύ φάσμα στελεχών του ιού της γρίπης» προσθέτει. Επίσης, η ίδια ουσία δοκιμάστηκε και κατά του ιού της γρίπης των χοίρων, που μεταδόθηκε παγκοσμίως το 2009.

Τα ζώα, στα οποία έγιναν πειράματα, μοιάζουν με τον άνθρωπο ως προς την αντίδραση που έχουν απέναντι στους ιούς της γρίπης. Μετά τη θεραπεία με το νέο φάρμακο μειώθηκε σημαντικά η διάρκεια του πυρετού σε αυτά σε σχέση με άλλα ζώα, τα οποία δεν το είχαν λάβει.

«Το φάρμακο της επόμενης γενιάς… »
Το πρόβλημα με τα προηγούμενα αντιικά φάρμακα ήταν ότι οι ιοί κατάφερναν να αναπτύξουν αντοχή απέναντι σε αυτά μέσω μετάλλαξης. Ο Δρ. Μαρτ Τουτς, από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας, δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ιό να «ξεφύγει» από αυτό το νέο φάρμακο.

«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη συγκεκριμένες μεταλλάξεις που δημιουργούν αντοχή» πρόσθεσε ο Δρ. Πλέμπερ. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι «ο γενετικός φραγμός ενάντια στην ιική αντοχή είναι υψηλός».

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η νέα ουσία να αποτελέσει το φάρμακο της επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση της γρίπης», είπε. Οι γιατροί σχεδιάζουν να τη δοκιμάσουν για πρώτη φορά στον άνθρωπο τον επόμενο χρόνο.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: