Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 του Κυπέλλου βόλεϊ
23 February 2023
ΕΕ: Μπλόκο από την Πολωνία στη νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
23 February 2023

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο πρόεδρος απέπεμψε τον πρωθυπουργό

Εκδιώχθηκε ο πρωθυπουργός της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρούμπεν Βαρντανιάν, εν μέσω του αποκλεισμού του θύλακα από Αζέρους ακτιβιστές, που διαρκεί ήδη τρεις μήνες.

Ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτιουνιάν απέπεμψε τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Το πρακτορείο δεν ανέφερε τους λόγους, ωστόσο ο Βαρντανιάν, ένας δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, είχε συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας για τον ρόλο που διαδραματίζει η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Ο Βαρντανιάν είχε επικριθεί και από το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως αποσχίσθηκε μετά τον πόλεμο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι 120.000 κάτοικοί του είναι στην πλειονότητά τους αρμενικής καταγωγής. Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε μεγάλο μέρος των χαμένων εδαφών του στον πόλεμο των έξι εβδομάδων του 2020, ο οποίος τερματίστηκε με την παρέμβαση της Ρωσίας και την ανάπτυξη μιας ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Αζέροι πολίτες που δηλώνουν ακτιβιστές για το περιβάλλον απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία. Οι αυτονομιστές αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή αν δεν ξανανοίξει ο δρόμος και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επέκρινε τη Ρωσία επειδή δεν κάνει αρκετά για να αρθεί ο αποκλεισμός.

Τον Ιανουάριο ο Βαρντανιάν είπε ότι η «μάταιη» κριτική σε βάρος της Μόσχας το μόνο που κάνει είναι να βοηθά το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού από την άλλη χαρακτήριζε τον Βαρντανιάν «εμπόδιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να μιλήσει στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό τον όρο ότι θα φύγει από τον θύλακα ο Βαρντανιάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Πασινιάν είπε ότι έχει στείλει στο Μπακού ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος Αραγίκ Χαρουτιουνιάν διόρισε νέο πρωθυπουργό τον γενικό εισαγγελέα Γκουργκέν Νερσιγιάν.

Ο Βαρντανιάν ήταν μέχρι πρόσφατα Ρώσος πολίτης. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ικανοποίησε τον αίτημά του να του αφαιρεθεί το ρωσικό διαβατήριο, με διάταγμα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: