Εισηγούμενος το θέμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Σωκρ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το ημιτελές κτίσμα ως ένα έκτρωμα στο κέντρο του Παλαμά εδώ και μισό αιώνα και αφού ενημέρωσε το Σώμα για το νέο αίτημα της Ι.Μ.Θ.Φ που συνηγορεί στην παραχώρηση που ζητά ο Ι.Ναό Αγίου Αθανασίου (Ρουμ) τόνισε ότι έφθασε η ώρα να λυθεί άπαξ και δια παντός το ζήτημα που «σέρνεται» για δεκαετίες με την οριστική παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου τμήμα του οποίου (163 τμ) καταλαμβάνει το κτίσμα ώστε να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν επιτρέπει την παραμικρή επέμβαση στο κτίσμα που πέρα από την αισθητική υποβάθμιση του κέντρου της πόλης αποτελεί και εστία κινδύνου για τα παιδιά που συνηθίζουν να παίζουν εκεί.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν γίνεται ο Δήμος να κρατά επί τόσα χρόνια δέσμια την Εκκλησία και το λαό με την αναβλητικότητα να επιλύσει το ζήτημα τονίζοντας ότι «η εκκλησία είμαστε όλοι εμείς» διευκρινίζοντας ότι η Εκκλησία θα πρέπει να προχωρήσει σε στατική μελέτη για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια ή μη του κτιρίου και να αναλάβει το κόστος των εργασιών που θα απαιτηθούν για την αξιοποίηση του ήδη κατασκευασμένου τμήματος για την κάλυψη των λειτουργικών και ποιμαντικών της αναγκών, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος θα μεριμνήσει για τον καλλωπισμό της πλάκας με πέργκολες. Υπενθύμισε δε ότι το θέμα είχε τεθεί και προ 5ετίας με τον τότε Δήμαρχο κ. Γ. Σακελλαρίου να δηλώνει θετικός αλλά δεν προχώρησε και κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίσουν τώρα για το καλό του συνόλου.
Την πρόθεση της εκκλησίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτίσματος για να καλύψει ανάγκες φιλοξενίας δομών όπως το Σπίτι της Αγάπης, το Κατηχητικό και άλλες για τις οποίες τώρα αναγκάζεται να νοικιάζει χώρους εξέφρασε και ο π. Κωνσταντίνος Γιολδάσης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου (Ρουμ) και Αρχιερατικός Επίτροπος δεσμευόμενος ότι θα προηγηθεί στατική μελέτη αλλά και έλεγχος για τυχόν υγρασία πριν γίνει χρήση του, ενώ αν το κτίσμα κριθεί ακατάλληλο τότε θα ήταν καλό να καθαιρεθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος διαφορετικά. Το κόστος πάντως της καθαίρεσης είναι πολύ υψηλό με το Δήμαρχο να το προσδιορίζει στις 600-700.000 ευρώ, χρήματα που απέκλεισε να διατεθούν από κάποια πηγή χρηματοδότησης, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται προηγουμένως να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η συνέχιση της συζήτησης στιγματίστηκε από την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Αρ. Πολυγένης όταν ο τελευταίος αναρωτήθηκε γιατί οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ήταν αντίθετοι και δεν προχώρησαν στην παραχώρηση με την οποία και ο ίδιος είχε διαφωνήσει το 2019. Πρότεινε δε το κτίσμα να γκρεμισθεί από κοινού και ο χώρος να αξιοποιηθεί με άλλη χρήση σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο Δήμαρχος να παραχωρεί δημοτική γη σα να είναι τσιφλίκι του κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Δασκαλόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεολογικές αγκυλώσεις» που δεν πρόκειται να δεχθεί και για «αθεϊσμό», με τον κ. Πολυγένη να επιστρέφει τα περί ιδεολογικών αγκυλώσεων στο Δήμαρχο με αιχμές για τη δική του ιδεολογική τοποθέτηση. Όταν έπεσαν οι τόνοι ο κ. Πολυγένης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η αντίθεσή του στην παραχώρηση δεν είναι θέμα αθεΐας διευκρινιζοντας ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον π. Κωνσταντίνο αλλά επιμένοντας στην πρότασή του για από κοινού κατεδάφιση του κτίσματος και στη θέση του ότι η δημοτική περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός δημάρχου για να την παραχωρεί.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος υπερθεμάτισε στην ανάγκη να δοθεί τώρα οριστική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα και τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει χρέος να σταθεί αρωγός στην Εκκλησία που είναι ο ίδιος ο λαός του Δήμου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει την πρότασή του αφήνοντας αιχμές και για την απουσία της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας από τη συνεδρίαση εκτιμώντας ότι αν και συμφωνεί με την παραχώρηση «δεν θέλει να σπάσει αυγά»
Τελικά η παραχώρηση του ακινήτου υπερψηφίστηκε από όλη την πλειοψηφία και τις παρούσες συμβούλους της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» ενώ αρνητικό ψήφο έδωσε ο κ. Πολυγένης.
Κωστής Κριτσιάνης