Χρηματιστήριο: Η διπλή «χείρα βοηθείας» του Σαμ Φάις
12 May 2025
Η ώρα της κρίσεως για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Το δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα μηνύματα με τη Pfizer
12 May 2025

Να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ πρώτα και μετά επιδόματα

Λίγο η ρήτρα διαφυγής, λίγο η καλή πορεία των οικονομικών και ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σκιαγραφεί ένα πλαίσιο προπληρωμών χρέους που οι επαΐοντες λένε ότι μπορεί να εξοικονομεί περίπου 1,5 δισ. τον χρόνο από πληρωμές τόκων και άλλες δαπάνες.

Και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές εμφανίζονται σκέψεις για να δοθούν αυτά σε παροχές, που και φιλολαϊκό αντίκρισμα θα έχουν, αλλά και ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν θα μπορούσαν δυνητικά να επαναφέρουν στο κυβερνών κόμμα. Τα σενάρια αυτά έχουν ως βάση τη χορήγηση νέων επιδομάτων με μικρό θετικό οικονομικό αντίκτυπο. Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, παρά προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση.

Αν όντως περισσέψει το 1,5 δισ., θα ήταν καλύτερο για την οικονομία να πήγαινε, για παράδειγμα, στη δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός άδικου φόρου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2011 σε δύσκολους καιρούς, με την προοπτική της κατάργησης. Αποδίδει σήμερα 2,4 δισ. ετησίως και κάνει όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών (τις οποίες αγόρασαν) να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι τους…

Επίσης θα μπορούσε να διατεθεί στην Έρευνα, όπου η Ελλάδα δαπανά λίγα σε σχέση με τα ποσά που δαπανούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά τη χώρα, ενισχύοντας την καινοτομία και κατ’ επέκταση την παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία.

Ακόμα θα μπορούσε το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για να στηριχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκονται σε δυσχέρεια ελλείψει προσβάσεων στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και λόγω της φορολογικής τους μεταχείρισης, με τα τεκμήρια κερδοφορίας, τις προκαταβολές φόρου κ.λπ.

Οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 3 δισ., κάτι που είναι ασύμβατο με τα υπερπλεονάσματα. Τα τελευταία έχουν ως βάση τη φορολόγηση (που μετατρέπεται σε υπερφορολόγηση) με τη διατήρηση των ίδιων συντελεστών στις πληθωρισμένες τιμές.

Το πραγματικό μας ΑΕΠ από το 2019 έως το 2024 αυξήθηκε από τα περίπου 185 δισ. στα 201 δισ., ενώ το ονομαστικό στα 237,5 δισ. Οι φόροι που πληρώσαμε το 2019 ήταν 51,4 δισ., ενώ το 2024 αυξήθηκαν στα 68,7 δισ. Δηλαδή, πληρώσαμε παραπάνω 17,3 δισ. Από αυτά, μόνο το 1,9 δισ. προήλθε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν από την αύξηση πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ (4,93 και 10,44 δισ. αντίστοιχα).

Πόσφατα, σε επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Ιωάννης Τσουκαλάς ανέφερε σχετικά με το υπερπλεόνασμα ότι ένα μεγάλο τμήμα του οφείλεται σε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), που ενώ έχουν απορροφηθεί δεν έχουν διατεθεί ακόμα στην οικονομία.

Όσα από αυτά που υπολογίζονται ως υπερπλεόνασμα δεν πάνε στους αποδέκτες και παραμείνουν στα δημόσια ταμεία, μετά τη λήξη του ΤΑΑ θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε., εκτός κι αν υπάρξει παράταση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: