Γ. Οικονόμου για συνέντευξη Τσίπρα: «Μεγάλα, κενά λόγια περί ευθύνης»
15 March 2023
Άντεξε στο «Ντραγκάο» η Ίντερ
15 March 2023

Να παραμείνει το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Την ομόφωνη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο ο τομέας υπηρεσιών ύδατος υπάγεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας κατά την αποψινή του (14/3) συνεδρίαση υιοθετώντας- με κάποιες μικρές τροποποιήσεις – σχετικό ψήφισμα που υπέβαλε προς συζήτηση και έγκριση το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Καρδίτσας.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο υπεραμύνθηκε της θέσης ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η μέχρι σήμερα μονοπωλιακή διαχείρισή του από τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας διασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται τόσο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων όσο και την απρόσκοπτη διάθεση ποιοτικού νερού στους πολίτες σε αντίθεση με την εμπειρία από τις Ρυθμιστικές Αρχές που σε τομείς όπως η Ενέργεια ή ο Σιδηρόδρομος έχουν αποτύχει να προστατέψουν τα συμφέροντα των πολιτών

Ο Πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Καπράνας που πήρε αρχικά το λόγο παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας αντέδρασαν έντονα στο νομοσχέδιο το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά έπειτα από τις αντιδράσεις που υπάρχουν η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Καπράνας υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονη και βάσιμη ανησυχία ότι η στόχευση του νομοσχεδίου είναι να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των νερών αφαιρώντας την ευθύνη της διαχείρισής του από τις ΔΕΥΑ που είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνό και ποιοτικό νερό και ζήτησε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο το σχετικό ψήφισμα που προτείνει το σωματείο.

Με τη θέση των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ συντάχθηκε στην τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Σβάρνας εκφράζοντας την αποψη ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό ανοιγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα δημόσιο αγαθού

Για μακροχρόνιο σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση των νερών που ξεκίνησε από το 2000 έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Β. Κρανιάς εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της παράταξής του στο νομοσχέδιο που οδηγεί τους τομείς του νερού αλλά και των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Πρότεινε μάλιστα στο σχετικό ψήφισμα να προστεθεί η απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει η κυβέρνηση σε χρηματοδότηση των έργων υποδομής των ΔΕΥΑ, την ενίσχυσή του με προσωπικό και τη χρηματοδότηση του ενεργειακού τους κόστους.

Τη θέση ότι η κυβέρνηση με το προωθούμενο νομοσχέδιο δεν επιδιώκει να βάλει τάξη στο προστατευτικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων, αλλά στην απορρύθμισή του ώστε το δημόσιο αγαθό του νερού να τεθεί σταδιακά εκτός του ελέγχου του κράτους, ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιώτες παρόχους όπως έγινε και σε άλλους τομείς εξέφρασε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων. Ξυλομένος ενώ πεπεισμένος ότι η μεταρρύθμιση της ΡΑΕ στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του νερού δήλωσε ο κ. Ηλ. Σχορετσιανίτης.

Εύλογη χαρακτήρισε την ανησυχία σχετικά με το νομοσχέδιο και ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Αντωνίου υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε το 2010 με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που οδήγησε στον κατακερματισμό του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίησή του με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Β. Τσιάκος κλείνοντας την συζήτηση πρότεινε να συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην έγκριση του σχετικού ψηφίσματος με τις παρατηρήσεις που έγιναν και από τον κ. Κρανιά επισήμανε όμως ότι το νομοσχέδιο δεν μιλάει για ιδιωτικοποίηση του τομέα των υδάτων κάτι που διευκρίνησε και ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας, εξαίρεσε τις ΔΕΥΑ πλην της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στη νέα Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προιόν ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο αλλά είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παλεύουμε για τη διασφάλιση του χαρακτήρα του τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάκος

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CF%8C-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: