Παράταση έξι μηνών για το έργο «Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους»
22 October 2024

Να ψεκάσουμε με διαμάντια την ατμόσφαιρα της Γης για να εμποδίσουμε την κλιματική αλλαγή προτείνει ομάδα ερευνητών

Η επιστημονική κοινότητα αναζητά τρόπους για να παρεμποδιστεί ή και να αντιστραφεί αν είναι εφικτό το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ο τομέας της γεωμηχανικής ρίχνει στο τραπέζι συχνά κάποιες μεθόδους που όμως κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες αφού η όποια ωφέλεια μπορεί να έχουν στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη εξουδετερώνεται από διάφορες πολύ αρνητικές παρενέργειες στο περιβάλλον.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής Επιστήμης του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» μια ιδέα βγαλμένη όπως και άλλες παρόμοιες από κάποια χολιγουντιανή ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν διερευνήσει τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις του ψεκασμού διαφόρων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα για να ψυχθεί η Γη.  Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στο διοξείδιο του θείου η νέα μελέτη αναφέρει ότι τα διαμάντια θα ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών δείχνουν ότι η εκτόξευση πέντε εκατομμυρίων τόνων σκόνης διαμαντιών στη στρατόσφαιρα κάθε χρόνο θα μπορούσε να δροσίσει τον πλανήτη μας κατά 1,6°C.  Ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη ότι η μέθοδος αυτή  έχει μεγάλο κόστος.  Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ένα τέτοιο έργο θα κόστιζε σχεδόν 200 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις επιστημόνων σε αυτή την νέα ιδέα.

Naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: