Θ. Αλέκος: “Στα χωριά γύρω από τον Λογγά ρωγμές σε παλιά σπίτια από τον σεισμό”
5 March 2021
Βυθίστηκε 40 εκατοστά η γη στην Ελασσόνα
5 March 2021

Νσχ για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Ποιες αλλαγές πρότεινε η ΚΕΔΕ και ποιες έγιναν δεκτές από το ΥΠΕΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΚΕΔΕ οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών Περιφερειακών Αρχών». Οι προτάσεις αυτές είχαν ήδη διατυπωθεί από τις 19 Φεβρουαρίου, μετά από συνεδρίαση του Δ. Σ. για το θέμα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που τέθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων είχε προτείνει:

Να παραμείνουν οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.3852/2010 που προβλέπουν οι τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους όπου εκλέγεται ένας εκπρόσωπος που θα είναι ο πρόεδρος της κοινότητας.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους να έχουν τριμελές συμβούλιο, με πληθυσμό έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους πενταμελές συμβούλιο, με πληθυσμό έως πενήντα χιλιάδες κατοίκους από έντεκα (11) μέλη και από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους από δεκαπέντε (15) μέλη.

Προτείνεται επίσης η μη κατάργηση δημοτικών κοινοτήτων σε δήμους με πληθυσμό της έδρας τους κάτω των 100.000 κατοίκων για τους παρακάτω κυρίως λόγους, πρόταση που επίσης έγινε δεκτή.

Η ΚΕΔΕ συμφωνεί με το ποσοστό 120% για τις κοινότητες και 150% για τους δήμους, όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό, το ποσοστό εκπροσώπησης των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια να παραμείνει στο 40% και να μη μειωθεί στο 33%, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΕΣ.

«Το ποσοστό 40% δεν δημιούργησε προβλήματα κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις προηγούμενες εκλογές (2019) και μπορεί να παραμείνει ως έχει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πρότεινε ακόμη και έγινε αποδεκτό η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του συνδυασμού να είναι η 31η Αυγούστου.

Όσον αφορά το πλαφόν εισόδου συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, η ΚΕΔΕ είχε προτείνει να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου.

«Θα μπορούσε το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο συν 1».

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θέτει πλαφόν 3% για την εκπροσώπηση συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: