Άρνηση δικαιώματος στην άγρια φύση
12 November 2019
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σνακ
12 November 2019

Ντοπαμίνη : Η ορμόνη της ευτυχίας

Η ντοπαμίνη είναι η κύρια χημική ουσία του εγκεφάλου. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα ψυχικών και σωματικών διεργασιών. Με το να μάθετε πώς να διεγείρετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας με φυσικό τρόπο, μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, το άγχος, την απάθεια, τον φόβο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συναισθήματα ευχαρίστησης που δημιουργεί ο εκπληκτικός αυτός νευρώνας.

Η ντοπαμίνη είναι αναμφίβολα, απαραίτητη για την ευημερία και την ευτυχία μας. Χωρίς υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουμε την τάση να βιώνουμε κατάθλιψη, θλίψη, σύγχυση, φόβο, αρνητικές σκέψεις και άλλα συναισθηματικά εμπόδια.

Φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας:

Γυμναστική

Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη, να μειώσετε το άγχος και να ενδυναμώσετε το μυαλό σας όπως και το σώμα σας.

Κάντε μια λίστα και διαγράψτε όσα πράγματα επιτυγχάνετε

Ο εγκέφαλος εκκρίνει λίγη ντοπαμίνη κάθε φορά που ολοκληρώνουμε κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό. Για να πάρετε ακόμα περισσότερες «δόσεις» ντοπαμίνης διαχωρίστε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και διαγράψτε τα ένα ένα αφού τα ολοκληρώσετε. Αυτή η συνήθεια τείνει επίσης να σας κρατά συγκεντρωμένους προς τους στόχους σας και καθαρίζει την ψυχική «ακαταστασία» του μυαλού σας.

Φαγητά που αυξάνουν την ντοπαμίνη

Η τυροσίνη είναι πρόδρομος της ντοπαμίνης. Τρώγοντας φαγητά που περιέχουν τυροσίνη, μπορείτε φυσικά να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η τυροσίνη βρίσκετε στα:

Αυγά
Πράσινο τσάι
Γάλα
Καρπούζι
Καφές
Αμύγδαλα
Μπανάνες
Μαύρη σοκολάτα
Γιαούρτι

Προβιοτικά

Καταναλώνετε προβιοτικά.
Τα προβιοτικά βακτήρια είναι πολύ ωφέλιμα, και έχει ανακαλυφθεί ότι σχετίζονται και με την υγεία του εγκεφάλου μας. Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας παράγουν ντομαπίνη. Μπορείτε να τα βρείτε στο γιαούρτι, αλλά και σε μορφή συμπληρώματος.

Κορεσμένα λιπαρά

Τρώτε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στο βούτυρο και σε πολλές ζωικές τροφές, μπορεί να εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της ντοπαμίνης, στο να στέλνει τα σινιάλα από τον εγκέφαλο. Περιορίστε τα.

Ακούστε μουσική

Ένας από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για να πάρετε μια μικρή «δόση» ντοπαμίνης είναι να ακούσετε μουσική. Η μουσική δημιουργεί «συναισθηματικές στιγμές» που κάνουν το μυαλό μας να “τραγουδάει”. Είναι τόσο δοκιμασμένο και αληθινό.

Γίνετε δημιουργικοί

Δεν έχει σημασία αν εκφράζετε την δημιουργικότητα σας με την τέχνη ή γράφοντας μια ολόκληρη συμφωνία, οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Χορέψτε, ζωγραφίστε, γράψτε ένα ποίημα, μαγειρέψτε κάτι καινούργιο και θα ανταμειφθείτε με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Κάντε θετικές αλλαγές

Όχι μόνο θα αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά τυχαίνει επίσης αυτό να είναι το θεμέλιο για να δημιουργήσετε καινούργιες, θετικές συνήθειες. Δείτε πόσες φορές μπορείτε να κάνετε κάτι καινούργιο (να ανακυκλώσετε το πλαστικό ή να παραλείψετε το αναψυκτικό) και γράψτε το σε ένα ημερολόγιο.

Διαλογισμός και γιόγκα

Ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να αλλάξουν αποτελεσματικά τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν τις μεγαλύτερες εκκρίσεις ντοπαμίνης. Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι διαλογιστές διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και συνήθως νιώθουν πιο καλά είναι λόγω της αυξημένης ντοπαμίνης.

Ύπνος

Κοιμηθείτε αρκετά. Η ντοπαμίνη, όταν εκκρίνεται, σας κάνει να αισθάνεστε δραστήριοι και ξύπνιοι, και συνήθως εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες το πρωί, όταν ξυπνάτε. Ο κακός και λίγος ύπνος, όμως, διαταράσσει αυτές τις ισορροπίες.

Ακρίβος Αθανάσιος

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: