Σε δύο διαφορετικά πεδία συνεχίζονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έδρασαν σε συνεργασία με Έλληνες οπαδούς.
Το πρώτο πεδίο των ερευνών αφορά τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η πληροφορία ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η λίστα των βασικών υπόπτων, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να αξιοποιήσουν το γενετικό υλικό, το υλικό από τις κάμερες και τις μαρτυρίες ώστε να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τον δράστη.
Γι΄αυτό άλλωστε και οι απολογίες των 105 συλληφθέντων για τα επεισόδια ολοκληρώθηκαν με την προφυλάκισή τους, χωρίς ωστόσο να έχει προσωποποιηθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως που υπάρχει στη δικογραφία.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό εάν ο δράστης είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Μαυρομάτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία για να κλείσει αυτό το «κενό», ωστόσο, η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα, διαφορετικά ευνοούνται μόνο οι κατηγορούμενοι.
Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, που επικαλείται η δημόσια τηλεόραση, η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ενδεχομένως να χρειαστούν ημέρες, ή και εβδομάδες, προτού φτάσουμε στην ταυτοποίηση.
Σε δεύτερο πεδίο, «τρέχει» η έρευνα στο εσωτερικό του Σώματος από τον επιτελάρχη, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, ο οποίος εξετάζει τις ευθύνες ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών στην διαχείριση τόσο των πληροφοριών πριν από τα επεισόδια- ότι επίκειται κομβόι των Κροατών χούλιγκαν- όσο και στην επιχειρησιακή διαχείριση κατά την κρίσιμη στιγμή- όταν δηλαδή οι χούλιγκαν έφτασαν στην Αθήνα και το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ενημερώθηκε ότι πλησιάζουν το γήπεδο.
Μάλιστα είναι πιθανό μέσα σε δέκα ημέρες να έχουμε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ΕΔΕ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες απομακρύνσεις αξιωματικών από την θέση τους, ενόψει μάλιστα και της πιθανότητας διεξαγωγής κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ διεξάγονται κάθε χρόνο συνήθως Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Ωστόσο, όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα και κριθεί απαραίτητη η απομάκρυνση αξιωματικών, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε και έκτακτες κρίσεις. Επομένως, τα αποτελέσματα της ΕΔΕ θα «δείξουν» τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ θα εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.